Pretraga

Da li ste znali da i kod nas postoji glamping koncept? Odseli smo u šatoru i sjajno smo se proveli

Da li ste znali da i kod nas postoji glamping koncept? Odseli smo u šatoru i sjajno smo se proveli

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Jelena Karakaš

Glamping /ˈɡlampɪŋ/ a form of camping involving accommodation and facilities more luxurious than those associated with traditional camping.

Sa pojmom glamping susrela sam se negde pri početku moje karijere (ni ne pokušavajte da računate godine) i to je bio trend koji je ozbiljno prodrmao turističku industriju i napokon označio početak ere u kojoj je blizina prirode bitnija od broja zvezica, veličine menija jastuka i broja vrsti šunke koju hotel služi za doručak. Ukratko, hibrid glamura i kampovanja, vratio nas je na fabrička podešavanja i podsetio zašto zapravo toliko žudimo za putovanjima – zbog autentičnih iskustava, naravno! Glamping je postao deo klasične turističke ponude, a od nedavno isto možemo priuštiti sebi i to na samo sat vremena vožnje od Beograda. Da li sam odmah uskočila u auto? Još pitate?

Da li ste znali da i kod nas postoji glamping koncept? Odseli smo u šatoru i sjajno smo se proveli (фото 1)
Da li ste znali da i kod nas postoji glamping koncept? Odseli smo u šatoru i sjajno smo se proveli (фото 2)

Lala Vineyard je jedinstveno imanje u blizini Sremskih Karlovaca i doneće vam iskustvo putovanja na mnogo udaljenije destinacije, dok zapravo niste ni završili omiljenu playlistu, jer ste već stigli. Konkretno, Lala poseduje četiri glam šatora i kućicu pored bazena koja je baza gostima.

Sami šatori su mnogo više od toga, radi se o pravim smeštajnim jedinicama koje pružaju sav komfor, a jedina razlika u odnosu na tradicionalni smeštaj jeste što su zidovi od cirade, a „vrata“ su zapravo jedno zatvaranje rajsferšlusa. Ipak, ako se fokusirate na ono što je u „kućici“ nećete ni shvatiti da ste u šatoru, na sredini je veliki udoban krevet, iza koga se nalazi prostor sa ormanom i mini barom (pošteno opremljenim vinom), kao i deo za ručavanje. Za sve one koji su digli obrvu na spomen kampovanja, bitno je napomenuti da su šatori opremljeni i pravim kupatilom, da baš onakvim na kakvo ste navikli kod kuće, uz nešto manje dimenzije. U kupatilima se koristi italijanska biorazgradiva kozmetika kako se ne bi narušila okolina.

Da li ste znali da i kod nas postoji glamping koncept? Odseli smo u šatoru i sjajno smo se proveli (фото 3)

A okolina je ono po šta smo došli! Ovde ćete dobiti čašu punu prirode i spektakularnih pejzaža koji se pružaju dokle oko doseže. Pa sam tako lenjo sa bazena posmatrala kako Dunavom promiču rečni kruzeri, pa dok sam razmišljala kad i kako da rezervišem jedno takvo putovanje zamišljeno sam grickala sir, pršutu, suve kajsije i masline... Pa posle užine okret na drugi bok da proverim kako pčele napreduju sa žurkom u žbunu lavande.

Da li ste znali da i kod nas postoji glamping koncept? Odseli smo u šatoru i sjajno smo se proveli (фото 4)
Da li ste znali da i kod nas postoji glamping koncept? Odseli smo u šatoru i sjajno smo se proveli (фото 5)

Pored zone kod bazena koja je namenjena isključivo lenjstvovanju i uživanju, gosti mogu da se izgube i u voćnjaku u sklopu imanja. Radi se o neprskanom voću, a slobodni ste da se poslužite usput. Kajsija direktno sa drveta? Pa, život ponekad ume da bude vrlo, vrlo dobar. Sami šatori smešteni su na obodu vinograda (grožđe fino napreduje, hvala na pitanju) i postoji dovoljno prostora između njih da zaista možete da pomislite da ste sami na svetu i da uživate u tom neverovatnom osećaju da je sva ova priroda samo vaša.

Ukoliko ste slični meni, onda sigurno imate plan da istražite lokalne vinarije i restorane, a onda opet lako odustanete od planiranih aktivnosti kada shvatite da je na Lala Vineyard meniju isključivo izbor lokalnih vina sa Fruške Gore. Plus, ako ogladinite i poželite da se prepustite vojvođanskoj kuhinji super vest je da restoran Bermet radi (dosta brzu) dostavu na adresu. Bilo je zabavno poručiti palačinke na šator broj tri.

Da li ste znali da i kod nas postoji glamping koncept? Odseli smo u šatoru i sjajno smo se proveli (фото 6)

Ako ste zaboravili kako izgleda gledati sumrak bez šljaštećih svetala velegrada i kako zapravo tišina zvuči (ne, huk kola na ulici nije njen sastavni deo), ovo je iskustvo koje bi trebalo sebi da poklonite. Ako mene pitate, čak idealno usred radne nedelje, oštra kočnica za obaveze i otvaranje portala ka drugačijem shvatanju vremena i života. Samo smo tu i neka nas i dobro nam je!

Svakog jutra u dogovoreno vreme na terasici šatora čeka vas doručak plata, pa je dovoljno da otkopčate vrata, rastegnete se još u pidžami i priuštite sebi pravu lekciju slow living-a, na crni hleb razmažite puter, dodajte džem, slušajte zrikavce, podignite noge na ogradu. Prisutnost u trenutku je talenat koji ćete odjednom otkriti u toku boravka u Lala Vineyard glaming rizortu. Neka vam odrednice budu lenjo i nežno, ono što će vam se sasvim sigurno desiti jeste da ćete kući poći okrepljeni i napunjeni novom energijom. Sve uz misao kad se vraćamo ponovo?

BONUS PREPORUKA

Da li ste znali da i kod nas postoji glamping koncept? Odseli smo u šatoru i sjajno smo se proveli (фото 7)
Da li ste znali da i kod nas postoji glamping koncept? Odseli smo u šatoru i sjajno smo se proveli (фото 8)
Da li ste znali da i kod nas postoji glamping koncept? Odseli smo u šatoru i sjajno smo se proveli (фото 9)

Kada krenete iz Lala Vineyard rizorta super ideja je da usput stanete na ručak u neki od sjajnih restorana kod Sremskih Karlovaca, a još bolja ideja je da istražite i neku od malih vinarija čija vina se nalaze u Lala ponudi. Ja sam tako pronašla the vino leta 2022, a to je nežnonežan Traminac vinarije Đurđić. Pošla sam u vinariju da brzo napunim gepek, a otkrila sam mesto gde se život gušta polako i gde se pogled gubi u poljima vinove loze. A na sve to ovo je vinarija koja pobeđuje dizajnom etiketa za koje je odgovorna novosadska agencija Peter Gregson. Birajte između tufni, tufnica i prugica. Za koju god varijaciju da se odlučite, u boci ćete zateći odlično vino, čiji ukus odgovara inovativnim pakovanjima. Pored Traminca, instant šansu dajte roezeu, kao i autohtonoj vrsti Neoplanta. Nema na čemu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor