Pretraga

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu

Tekst: BURO.

Ko je čekao otvaranje granica sa Francuskom? Svi smo čekali. Jer čak i da nemate u planu zbris u Pariz, Provansu, ili na Azurnu obalu utešno je znati da je to moguće. Doduše, u ovom trenutku uz malo truda, od 9. juna ulazak u zemlju građanima Srbije je dozvoljen ukoliko su vakcinisani vakcinama Pfizer ili Astrazeneca (potrebno je da prođe najmanje dve nedelje od revakcinacije) i imaju uverenje o negativnom testu na koronu (PCR ili antigenski). Slažemo se, procedura jeste komplikovana, ali ukoliko ispunjvate uslove slobodno se možete prepustiti uživanju u francuskom načinu života. U to ime popisali smo nove restorane koji su se u Parizu otvorili u poslednjih nekoliko nedelja, radi se o mestima koja slave gastronomiju, dobre ukuse i (napokon) bezbrižnost. Zapišite u svoje adresare, nikada ne znate kad će vam zatrebati.

FOREST

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 1)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 2)

Forest je najnoviji projekat ugostiteljske grupe Moma (oni vode restorane kao što su Lapérouse, La Fontaine de Gaillon, Noto, Le Manko...), a nalazi se u sklopu muzeja moderne umetnosti u Parizu. Restoran vodi kuvar Julien Sebbag. Meni je podeljen u tri sekcije, u prvom delu su fantastični specijaliteti isključivo od povrća, u drugom je fokus na morskom svetu i plodovima, dok je treći deo rezervisan za meso sa grila. Uz to postoji i vrlo dobra karta koktela i raspoloženi barmeni koji su spremni da ostvare svaku želju gostiju. Dodajte na to i bogat izbor slatkiša i direktan pogled na Ajfelovu kulu i jasno je da će ovo postati nezaobilazno mesto.

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 3)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 4)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 5)

GIORGIO

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 6)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 7)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 8)

Disko tratorija? Nismo razmišljali o tom konceptu, ali sada kad znamo da postoji pitamo se kako nam ta kul kombinacija ranije nije pala na pamet. Juliette Rubel odgovorna je za uređenje enterijera restorana Giorgio i ona se kreirajući prostor prilično zabavila. Iza šanka je smeštena pica peć kompletno obložena sitnim kvadratićima od ogledala, bar je napravljen od nekoliko vrsta mermera, a sve stolice i fotelje presvučene su u ružičastu tkaninu. Vlasnici ovog mesta već su poznati u pariskim gastro krugovima po svom restoranu Dalmata, a u ovoj epizodi su se dodatno razigrali. Da, u ponudi su njihove klasične pice u napuljskom stilu, ali i pohovana burata i pravi italijanski sladoled. Pravi jelovnik koji će vas utešiti i zagrliti.

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 9)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 10)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 11)

LIQUID

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 12)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 13)

Kandidat iz TV emisije Top Chef talentovani Matthias Marc stoji iza otvaranja restorana Liquid u Parizu. Restoran je zgodno smešten na raskrsnici i predstavlja svojevrsnu tavernu sa uplivom fine dining kuhinje. Matthias nudi kreativan pristup kuhinji gde svako jelo krije neočekivani obrt koji će začiniti večeru i učiniti da se gosti još dugo sećaju ovog mesta. Na primer posle obroka možete naručiti kolač koji kombinuje rabarbaru, jagode i biskvit. Budući da je Sena udaljena samo nekoliko koraka, logičan izbor je lagana šetnja pošto završite sa jelom.

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 14)

Abstinence

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 15)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 16)

Posle restorana Le Fitzgerald, Guillaume Bernard je otvorio Abstinence, čiji naziv predstavlja simpatičnu šalu koja se osvrće na težak period iza nas. Novi restoran uredila je Stéphanie Lizée. Prostor je sveden, a dominira veliki šank od mermera okružen retro stolicama sa sedištima od konjak kože. I šta je na meniju? Kuvar Lucas Felzine za goste priprema specijalitete koji će ih zbuniti i oduševiti: ikejime sashimi, grilovanu hobotnicu sa tikvicama i krastavcima, mimoza kavijar... Za kraj obroka tu su homemade sladoledi i sorbei sa ukusima kao što su Ear gray, crni susam, karamela sa slanim puterom...

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 17)

Le Grand Véfour

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 18)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 19)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 20)

Restoran Le Grand Véfour je jedan od najstarijih pariskih restorana i nalazi se u okviru prelepog parka Palais Royal. Kuhinju sada vodi proslavljeni kuvar Guy Martin koji je za svoj rad osvojio Michelin zvezdicu. Nekada je ovaj restoran važio za uštogljeno mesto gde hrana košta puno (glavno jelo se kretalo oko 110 evra), a sada nude jelovnik koji je više na tragu braserije i značajno povoljniju hranu. Svakog dana drugi specijalitet dominira na meniju, a nedeljom je na snazi set meni po ceni od 65 evra. Nova bašta restorana uređena je elegantnom i minimalnom stilu kako bi lepota parka gde je smeštena došla do izražaja. Obevezno stavite na svoju listu!

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 21)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 22)

Bambini

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 23)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 24)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 25)

Ovo je još jedan restoran koji se nalazi u okviru Palais de Tokyo. Bambini je novi projekat poznate grupe Paris Society (između ostalog oni su odgovorni za restorane MUN i Girafe). Koncept je jednostavan ovo je veseo italijanski restoran koji tu zemlju pokušava da dozove i kroz jelovnik i kroz urđenje koje kombinuje boje i floralne motive, baš kao kod mame. Ideja je da gosti uživaju u deljenju hrane u čuvenom italijanskom aperitivo stilu.

Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 26)
Da li ste znali da je sada dozvoljen ulazak u Francusku? U to ime otkrivamo vam ganc nove restorane u Parizu (фото 27)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor