Pretraga

Jednostavan život: Da li ste za odmor u Provansi?

Jednostavan život: Da li ste za odmor u Provansi?

Tekst: Jelena Karakaš

Realno, ovo je verovatno suvišno pitanje, jer, manje-više svi su uvek raspoloženi za odmor u Provansi! Mirisni vazduh ispunjen aromom začinskog bilja, sunce „naštimovano“ na taman, sveži hrskavi kroasani sa vrućim puterom, stopala u bazenu i čaša rozea u ruci. Šta tu ima da se ne voli?! Francuzi su zaista nenadmašni u disciplini dobrog života koji je u svojoj osnovi skroz jednostavan i podrazumeva free style prepuštanje mirisima i ukusima u meri u kojoj to vama odgovara. Sve je odokativno i prilagođeno ličnom osećaju, mix and match užitaka u nekim samo vama znanim merama. Alhemija dobrog raspoloženja.

Optimistično gledamo vesti i u slobodno dešifrujemo poruke evropskih zvaničnika, čekajući informaciju kada će granice biti otvorene i kakve nove mere to podrazumeva. Ukoliko ove sezone bude prilike za neki izlet u Francusku neka to bude u srce Provanse, svi smo zaslužili malo nežnog života. Mi smo za svaki slučaj pripremili odlične preporuke.

Les Oliviers du Taulisson

Jednostavan život: Da li ste za odmor u Provansi? (фото 1)
Jednostavan život: Da li ste za odmor u Provansi? (фото 2)
Jednostavan život: Da li ste za odmor u Provansi? (фото 3)

Ako želite da vežbati slow living koncept imamo pravo mesto za to! Ovo predivno imanje na brežuljku u vlasništvu je para iz Belgije, Guy i Dina su savršeni domaćini. Kuća koja se iznajmljuje po bed&breakfast sistemu je okružena voćnjakom, malom baštom, cvećem i biljkama, a tu je i šumica od 50 stabala maslina. Les Oliviers du Taulisson je zaista imanje oaza koja će vas inspirisati da zaista zastanete i osluškujete prirodu uživajući samo u tekućem momentu i ništa više. Kamena kuća ima tri spavaće sobe (kapaciteta između dve i četiri osobe) koje su renovirane tako da je zadržan izgled old school Provanse, ali su dodati elementi za komforan savremen život, uz to svaka ima svoju privatnu terasu. Kuća je na izdvojenoj poziciji, pa gosti mogu uživati ceo dan u bašti i kraj bazena, a ako žele mogu krenuti put Avinjona, ili Arla koji se nalaze u blizini.

Chateau St Victor La Coste

Jednostavan život: Da li ste za odmor u Provansi? (фото 4)
Jednostavan život: Da li ste za odmor u Provansi? (фото 5)
Jednostavan život: Da li ste za odmor u Provansi? (фото 6)

Odmor u francuskom zamku? Oh da! Chateau St Victor La Coste je mesto kao ispalo iz mašte, danas je u privatnom vlasništvu i enterijer je uređen u eklektičnom stilu koji više asocira na nečiju kuću nego na hotel. Zamak se nalazi u malenom seocetu u Provansi koje nije preterano razvijeno, pa ovde možete doživeti kako izgleda istinski život u unutrašnjosti bez uobičajne turističke ikonografije. Kako kažu, kod njih će najjviše uživati estete koje žele mir, ali i priliku da istraže nešto novo. Iako sve izgleda kao iz prohujalih vremena, razmaženi putnici se ne mogu požaliti, posteljina je od gustog egipatskog pamuka, tu su velike odlično opremljene kuhinje u kojima možete vežbati kulinarske sposobnosti... Ali, ipak najbolji deo je mirisna bašta  i malo je reći, predivan bazen okružen kamenim stubovima. Ako ste oduvek želeli da vidite kako je živeti kao princeza, sada imate šansu.

La Bastide de Moustiers

Jednostavan život: Da li ste za odmor u Provansi? (фото 7)
Jednostavan život: Da li ste za odmor u Provansi? (фото 8)
Jednostavan život: Da li ste za odmor u Provansi? (фото 9)

Možda bi preporuka bila da kažemo samo „ovo je hotel u vlasništvu čuvenog kuvara Alain Ducassea“, ali o ovom mestu se može još mnogo toga reći! U pitanju je kombinacija malog hotela (od desetak soba i dva apartmana) i gourmet restorana sa Michelin zvezdicom koji je otvoren za sve. Imanje se sastoji od nekoliko kuća, a glavna građevina iz XVII veka je renovirana uz pomoć lokalnih zanatlija, dizajnerka Tonia Peyrot je uredila i unutrašnjost da odgovara originalnom provansalskom stilu. Spoljašnji bazen se greje, a bašta osim što izgleda divno jeste izvor namirnica za Alainov restoran. Pa tako kuvari mogu da biraju između 13 (!) vrsta bosiljka koje ovde rastu. Što se ponude restorana tiče, ne moramo da dužimo dovoljno je reći da je ispred postavljen heliodrom, kako bi gosti koji stižu iz Monaka lako i brzo mogli da stignu na ručak, ili večeru. Pa, okej.

My Stylish French Box

Jednostavan život: Da li ste za odmor u Provansi? (фото 10)
Jednostavan život: Da li ste za odmor u Provansi? (фото 11)

Ako vam Provansa nije zapisana u zvezdama ovog leta, glavu gore, svet je trenutno na čudnom mestu i svi se nadamo najboljem. Ali postoji način kako da vam Francuska bude mrvu bliža. Pretplatite se na servis „My Stylish French Box“, radi se o kutiji ispunjenoj proizvodima koji su asocijacija na francuski stil i luksuz. Svaka kutija sadrži 6 do 8 komada, koji mogu biti detalji za kuću, beauty proizvodi, ili kulinarski specijaliteti, ono što je za sve zajedničko jeste da se radi o proizvodima koji su napravljeni u Francuskoj od strane lokalnih umetnika i zanatlija. Za izbor je odgovorna lifestyle blogerka Sharon Santoni.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor