Pretraga

Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica

Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica

Tekst: Vanja Ratković

Ukoliko ste zimogrožljivi, ne preporučujemo vam da čitate ovaj tekst, mada nikad se ne zna - možda doživite prosvetljenje i odlučite se da kampujete u Laponiji, postojbini Deda Mraza na severu Finske, kao i Tamina Kiesling

Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 1)

Ova mlada Nemica, tokom studentske Erasmus razmene 2019. godine osam dana tokom marta je kampovala na ledenim temperaturama Laponije u reonu Kilpisjarvi (najplaninskija oblast u Finskoj), zajedno sa petoro prijatelja. Tamina, kao veliki obožavatelj i neko ko redovno praktikuje ekstremne sportove, poput snowboarding-a, ovo iskustvo je dodala kao jedno više na bucket listi, usput mnogo puta videvši polarnu svetlnost, odnosno auroru borealis, te magične predele Finske pod snegom.

Sa Taminom smo pričali o motivima za ekstremno kampovanje, generalnim impresijama i tome da li bi ponovila ovo iskustvo.

Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 2)
Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 3)

Šta te je motivisalo da kampuješ na -30?

Moj prijatelji iz Finske i Slovenije su imali plan za putovanje i kampovanje i pitali su me da li bih i ja želela da pođem sa njima, s obzirom da su znali da ja oduvek volim boravak u prirodi i na otvorenom i da sam imala iskustvo sa planinarenjem u područjima podložnim lavinama. Razmišljala sam malo o tome, jer na početku nisam znala da li to sve mogu izneti fizički i psihički. Ali ubrzo sam shvatila - ako se ne usudim da to uradim sada, nikad neću. Bila sam svesna da ću pomerati sopstvene granice, ali sam želela da se uverim koliko daleko mogu da idem. Bila sam sigurna da će to biti iskustvo koje nikada neću zaboraviti. Takođe me je zaintrigirala i ideja da ću jednom u životu morati da budem van civilizacije, bez moderne tehnologije i interneta. Htela sam da to doživim.

Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 4)

Da li ste bili locirani samo na jednom mestu?

Ne, kampovali smo na dva različita mesta. Zbog vremenskih prilika i ranog mraka nismo uspeli da dođemo do mesta gde smo hteli da se stacioniramo i provedemo svih 7 noći, već smo na pola puta morali da postavimo šatore za prvu noć. Zatim smo drugog dana peške stigli do mesta gde smo i želeli da provedemo dane u divljini.

Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 5)
Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 6)
Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 7)

Kako bi opisala celokupno iskustvo kampovanja?

Bilo je to jedno od najneverovatnijih iskustava koje sam ikada imala - nešto veoma posebno. Kada pogledam sada retrospektivno, više je ličilo na san. Bilo je kao da smo zaronili u drugi svet, u neko drugo vreme. Ono što je meni kampovanje učinilo posebnim nije činjenica da sam prenoćila u šatoru na skoro -30 stepeni, već mnogo više osećaj da sam potpuno odsečena od sveta. Nikada ranije nisam toliko bila povezana sa prirodom kao tih dana. Poslednji znaci civilizacije su bili udaljeni 20 kilometara peške po dubokom snegu - u tom mestu je živelo 100 ljudi koji ništa nisu znali o nama. Oko nas je bio samo sneg, beskrajne široke, male planine i zaleđeno jezero iz kojeg smo na vrlo malom mestu mogli da dobijemo vodu i da se malo umijemo.

Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 8)
Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 9)
Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 10)

Da li ste imali poteškoća?

Ne bih rekla da smo imali poteškoće, ali moram priznati da sam definitivno pomerila svoje granice. Moje telo je zaista dalo sve da bih preživela takvo iskustvo. Tek kada smo se vratili primetila sam koliko mi je telo bilo van balansa. Nakon ove turneje, prve noći u mojoj toploj sobi u kući su mi bile veoma čudne. Jedva sam mogla da spavam i prevrtala sam se cele noći. Sve vreme mi je bilo previše vrućina. Tokom kampovanja sam morala puno da jedem, skoro 5000 kcal dnevno kako bi moje telo imalo dovoljno energije da me zagreje. Nakon toga sam imala osećaj da sam potpuno izgubila osećaj gladi. Trebalo mi je oko tri nedelje da se fizički oporavim od ovih 8 dana. Pre puta nisam razmišljala o tome u kakvu sam se zapravo ekstremnu situaciju dovela.

Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 11)

Da li ste koristili posebnu opremu? I šta ste radili tokom dana?

Tokom dana smo pravili izlete sa touring skijama, penjali se na okolne planine i imali prelepe spustove po dubokom snegu sa našim snowboard-ovima i skijama. Jedan drug, Matić, je čak leteo paraglajderom, a drugi, Patrik, je radio snowkiting. Zapravo želeli smo da se penjemo po ledu dok smo bili tamo, ali to nije bilo moguće zbog vremenskih prilika. Koristili smo okolnu prirodu nežno i sa velikom pažnjom, i tretirali smo je kao našu malu baštu kako bi praktikovali puno sportova.

Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 12)
Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 13)

Da li bi ponovila ovo kampovanje?

Bilo je to neverovatno iskustvo. Ako bi me neko pitao da ponovimo, ne bih mogla da odbijem.

Kako izgleda kampovanje na -30 stepeni? Otkrila nam je jedna Nemica (фото 14)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor