Pretraga

Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje

Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Monika Pavlović

Leto je u svom zenitu, a entuzijazam BURO. tima da pronađe fantastična mesta za odmor i uživanje je na sve višem nivou. Poslednji petak u avgustu iskoristili smo da se uputimo na samo 30 kilometara od Beograda, u teoriji, a u praksi to je ceo novi svet koji gradska buka i haos ne dotiču. Spakovali smo se u vernu Opel Astru, pronašli odgovarajuću plejlistu (letnje! Veselo! Retro!), u neseser dodali termalnu vodu i SPF kremu i krenuli na kratku vožnju. Ovoga puta destinacija je bila Prograska ada, koja se nalazi u naselju Progar na Savi.

Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 1)

Sojenica koja je na današnjem programu BURO. Simple Life serijala me je dugo progonila, radi se o neobičnoj kućici koja je lako prepoznatljiva. Prve slike koje sam videla prikazivale su tek završen projekat biroa Remorker Architects (za projekat su bili zaduženi Milan Katić, Marko Korošec i Dušica Oparnica), na slikama je bila crna kućica sa limenim krovom kompletno okružena vodom. Fotografije su bile toliko nestvarne da sam se zapitala jel ovo mesto stvarno postoji? Renderi jesu otišli toliko daleko, da više ne verujemo sopstvenim očima, ali srećom za ovu kuću se ispostavilo da je prava.

Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 2)

 

Sledeći put videla sam je u sasvim novom scenariju, naime korišćena je kao scenografija domaće serije „Tajkun“. U seriji to je bila kuća lika koji je tumačila glumica Anita Mančić. Dok je treći put put, baš kao u staroj izreci, stvarno bila sreća, jer sam sada ja stajala ispred kućice. Renderi su oživeli, a tako jednostavan oblik, savršeno se uklapa u okolinu, gde nema građevina u neposrednoj blizini, a pogled puca na drugu stranu obale. Radi se o lokaciji gde brige skliznu sa ramena čim se zakorači u dvorište, odnosno u mom slučaju kad kao bez duše u japankama strčim do drvenog mola do ležaljki.

Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 3)
Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 4)

 

U ovom periodu godine, lokaciji se može prići kolima i uživati u dvorištu gde su raspoređeni jastuci, lejzi begovi, mreže za ljuljanje i kreveti pričvršćeni za krošnje drveća. Potpuna tišina i nežan povetarac sa reke, pa nije bilo teško opustiti se i prepustiti se trenutku. Kada se nivo reke podigne moguće je prići samo brodićem. Budući da se radi o plavnom području arhitekte su se odlučile da konstrukciju kuće postave na betonsku ploču koja se oslanja na uvučene stubove i betonske zidove. Sve to je ostavljeno u natur betonu, upravo zbog činjenice da su kompletno pod vodom u vreme plavljenja.

Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 5)
Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 6)
Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 7)
Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 8)

 


Sojenica ima jednostavnu, arhetipsku formu, onakvu kakvo bi dete nacrtalo i asocira na osnovnu ulogu kuće - utočište


 

Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 9)
Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 10)

 

Konstrukcija gornjeg dela kuće je od drveta, koje dominira i u enterijeru, koji je ovde vrlo sveden i u drugom planu u odnosu na eksterijer. U ovom slučaju enterijer je samo „prateći glas“, budući da su arhitektura i priroda na ovom mestu vodeći nije bilo potrebe da se ništa više dodatno akcentuje. Kućica ima 83 kvadratna metra i većina tog prostora je otišla na centralni, dnevni boravak gde se nalazi zona za odmor i kuhinja. U zadnjem delu je spavaća soba i kupatilo, dok se na galeriji nalazi još jedan deo za spavanje. U kom god da se delu kuće nalazite prirodno ćete se okretati ka reci i velikoj terasi u produžetku dnevnog boravka koja je možda i najbolji deo. Konzolna terasa ima transparentnu ogradu, što zapravo znači da kada se udobno smestite u stolicu dobićete utisak kao da lebdite iznad površine vode. Sve što vidite jeste poluukopan prostor za sedenje oko ognjišta i drveni mol na vodi.

Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 11)
Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 12)
Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 13)

 

I povremeno alase koji promiču u čamcu, mahnuli smo jedinim „komšijama“ tog dana i sa teškom mukom se setili da smo ovde ipak došli da radimo i da iako zelenilo poručuje da je vreme da mozak isključimo ipak još nije vikend. Na predugačku memo note listu dodala sam i dolazak na ovo mesto u privatnoj režiji (od ove sezone sojenicu je moguće iznajmiti na dan). I još malo sam gledala kako se lišće odvaja sa krošnji i nežno aterira na travu, pre nego što je bilo vreme da se vratimo u Astru. Ovoga puta u melanholičnom raspoloženju, usporenih pokreta, bez hektičnih misli koje je odnela voda. Savršen podsetnik da još uvek imate vremena da se uputite na pravi odmor, ako niste do sada i prepustite se uživanju.

Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 14)
Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 15)
Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 16)
Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 17)
Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 18)

 


Iz kuće je pogled kroz mnogobrojne otvore omogućen na obe bočne strane dok je glavna vizura ka reci naglašena velikom terasom u produžetku dnevnog boravka.


 

Obišli smo fantastičnu sojenicu na Savi tik pored Beograda koja je projektovana za uživanje (фото 19)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor