Pretraga

Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik!

Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik!

Tekst: BURO.

Kada pričamo o Mikonosu jednom od najsofisticiranijih grčkih ostrva jasno je da tamo postoji mnoštvo luksuznih vila koje se mogu iznajmiti. Za većinu njih zajednička je estetika koja podrazumeva savremeni minimalizam, gde je sve uglačano, luksuzno, svedeno i elegantno. Pa je stvarno osvežavajuće kada naletimo na nekretninu kao što je Papyrella, radi se o kući koja ima šest spavaćih soba i uređena je u autentičnom stilu koji momentalno asocira na old school glamur. Kuća je sagrađena tokom osamdesetih godina, a nedavno je prošla kroz potpuno renoviranje koji je vodio biro iz Atine Architecture Research Pratice, a na projektu su blisko sarađivali sa vlasnicima grčkom arhitektkinjom Sofijom Xanthakou i galeristom i umetničkim kolekcionarom Andreas Melasom.

Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik! (фото 1)
Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik! (фото 2)
Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik! (фото 3)

Vlasnici su imali jasan brif za arhitekte, a to je da zadrže originalni šarm i karakter građevine. Zajedno su birali dizajn komade, vintage nameštaj i originalna umetnička dela. Zbog toga Papyrella sada ima nepretencioznu atmosferu koja spaja tradicionalnu gostoljubivost Kiklada i sofisticiranost.

Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik! (фото 4)
Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik! (фото 5)
Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik! (фото 6)

Kuća se nalazi na brdu iznad luke, na samo pet minuta vožnje od grada, a zahvaljujući tom položaju odatle se pruža panoramski pogled na more, što dopušta gostima da posmatraju „koreografiju“ trajekta i kruzera koji plove između ostrva. Zapravo, to je na neki način i bila inspiracija za sam naziv vile „papyrella“ je starinski brod koji se pre 10.000 godina koristio za putovanje između ostrva.

Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik! (фото 7)
Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik! (фото 8)
Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik! (фото 9)

Sama kuća se prostire na dva nivoa na 300 kvadrata, dnevni boravak i tri spavaće sobe smeštene su na gornjem nivou, dok su u prizemlju ostale spavaće sobe. Što omogućava da svaka od soba ima direktan pogled na more. Na donjem nivou se nalazi i prostrana terasa na kojoj je i bazen i koja je zamišljena kao tačka gde se sve događa tokom dana. Naravno, tu su i manje, privatne terase na koje izlaze sobe koje gostima omogućavaju privatnost.

Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik! (фото 10)
Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik! (фото 11)
Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik! (фото 12)

Zidovi su bele boje, drvene grede na plafonu su takođe prekrečene u belo, a drvena vrata i prozori obojeni su mint nijansom koja prostor čini prozračnijim. Kao ustupak modernim vremenima tu je terrazzo pod i mermerni šankovi. Svedena paleta boja koja se vrati oko bele boje je razbijena akcentima u pastelnim tonovima, ali i crvenim i plavim metalnim stolicama (crvene su na terasi, a plave u kuhinji). Vintage nameštaj je znalački ukombinovan sa savremenim komadima tako da je stvorena jedinstvena ekektična retro-moderna estetika. Jednostavno ovaj enterijer glasno kaže – leto je!

Ova kuća na Mikonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je šik! (фото 13)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor