Pretraga

Ovo imanje na grčkom ostrvu Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!)

Ovo imanje na grčkom ostrvu Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!)

Tekst: BURO.

Postoje ta neka mesta, gde je nekako sve taman, do savršenstva. Pozicija, arhitektura, enterijer, dekoracija... Ponekad smo razmaženi, uporno smišljamo neke nove vrhunske kriterijume, ali onda se pojavi imanje koje nas kompletno razoruža. Takav projekat jeste kuća na grčkom ostrvu Siros koji je projektovao grčko-švedski biro Block 722.

Ovo imanje na grčkom ostrvu Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 1)

Zapravo radi se o dve kuće u susedstvu, izgrađene su na usamljenoj uzvišenoj poziciji i urađene su u skoro identičnom stilu. Upravo je ta pozicija na vrhu brda dala je arhitektama šansu da naprave idealne kuće za odmor koja će već na prvi pogled odavati utisak mira i inspirisati njene goste na spor ritam života, u kome se svaki trenutak vrednuje za sebe. Četvoročlana porodica, vlasnici imanja, dali su im zadatak da izgrade i opreme kuću u kojima će uživati leti, a bilo im je bitno da imaju funkcionalne gostinjske sobe, u ovom slučaju odvojene kućice, kako bi povremeno mogli da im se pridruže i njihovi prijatelji. Ono što je takođe bilo istaknuto u brifu, jeste da se maksimalno izvuče korist od specifičnog položaja i da pogled na more bude u fokusu.

Ovo imanje na grčkom ostrvu Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 2)
Ovo imanje na grčkom ostrvu Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 3)
Ovo imanje na grčkom ostrvu Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 4)
Ovo imanje na grčkom ostrvu Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 5)

Arhitekte su ovo postigle tako što su projektovali kuću u obliku dekonstruisang pravouganika koji ima otvore sa svih strana. Ulaz se nalazi sa zadnje strane, a do njega se stiže kroz malo dvorište ispunjeno aromatičnim biljkama.

Ovo imanje na grčkom ostrvu Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 6)
Ovo imanje na grčkom ostrvu Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 7)

Ono što je zajedničko za svaki kutak ovih kuća, bilo da se radi o dnevnom boravku, spavaćim sobama, ili sobama za goste, jeste činjenica da je sve podređeno relaksaciji i sav nameštaj od priordnih materija u nežnim belim nijansama pozova da se gosti prepuste odmoru uz pogled upren na nepregledno plavetnilo.

Ovo imanje na grčkom ostrvu Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 8)

Ipak, deo koji je naspektakularniji nalazi se ispred glavne kuće, a to je dugački infitnity bazen čija je boja skoro u nijasu pogođena sa bojom mora. Kako ne bi narušili taj genijalni koloritni sklad, plato ispred kuće izrađen je od betona, natrkriva ga natsrešnica od drveta, dok su uz bazen poređane udobne ležaljke u sivoj boji uz velike jastuke od jute. Tik do bazena je izdvojen plato u koji je ukopan đakuzi, a pored njega je postavljena ležaljka za kompletnu privatnost i priliku da se gosti sami sa sobom prepuste mislima dok promatraju brodove u daljini. Odnosno, gledajući iz ove perspektive, savršena pozicija za vežbanje fizičke distance.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor