Pretraga

Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama

Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama

Tekst: BURO.

Obično kada pomislimo na glamping koncept, na pamet nam padaju elegantni i egzotično opremljeni safari šatori, gde povetarac lagano struji, a obroci se serviraju pod vedrim nebom u stilu piknika… Ali šta se dogodi ako u ovu sliku dodamo i bar pola metra snega?

Pa, sve postaje još bolje! Koncept zimskog glampinga je još čarobnije iskustvo, doslovno na granici sa neverovatnim! Povezivanje sa prirodom dok se od minusa krijete u staklenoj kućici, ili transparentnom igluu malo stvari na ovom svetu može da nadmaši. Bez obzira kakva je situacija napolju, u tim neobičnim smeštajnim jedinicama vlada apsolutni mir, ušuškanost i istinski spokoj. Ono što je najbolje jeste mogućnost da iz udobnog kreveta posmatrate zvezdano nebo kroz stakleni krov, a ako imate sreće uhvatićete i prizor polarne svetlosti.

Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 1)

WhitePod Hotel, Švajcarska

Na padini na švajcarskim Alpima smešten je hotel WhitePod koji se sastoji od 15 belih kućica u obliku lopte koji pružaju neverovatan pogled na planinu i dolinu. Većina ima peć na drva, udoban nameštaj i veliki krevet koji dominira i koji je presvučen blistavobelom pamučnom posteljinom. Takođe, postoje i četiri “apartmana” koji su različito uređeni: jedan je, na primer, u kombinaciji crne i bele boje, dok je drugi inspirisan japanskim minimalizmom. Svi gosti imaju pristup privatnoj ski stazi, a ako ne skijaju, mogu ići na hajking po snegu. Kako bi se opustili posle toga, tu je centralna drvena kuća u kojoj su nalaze restoran, veliki kamin i švedski spa.

Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 2)
Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 3)
Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 4)


Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 5)

Buubble, Island

Ako ste u potrazi za nečim što je zaista over the top, onda ste na pravom mestu, jer Buubble je koncept koji smo zamišljali kao klinci… Transparentna kugla usred šume pokrivene snegom? Čekajte, šta?

Islandska turistička kompanija nudi nam ostvarenje ovog smelog sna u okviru tura koje prodaju, jedna noć rezervisana je za boravak u ovom neobičnom “smeštaju”. U zagrejanoj “loptici” se nalazi bračni krevet prekriven gomilom ćebadi, a da sve bude okej tu je i ventilacioni sistem koji održava temperaturu i svežinu vazduha u okviru svake kapsule, dok su kupatilo i kuhinja smešteni u obližnjoj kući. Kada je u pitanju privatnost, organizatori kažu da ju je veoma lako postići - jednostavno isključite svetlo. Kompanija Buubble nudi dve ture Golden Circle Iceland Tour koja uključuje posetu nacionalnom parku Thingvellir, razgledanje potoka Geysir Hot Spring, vodopada Gullfoss i obilazak lagune Secret Lagoon. Druga tura uključuje obilazak vodapada Seljalandsfoss i Skogafoss i plaže Black Sand. Ukupan broj transparentnih kugli za boravak je 9 u prvoj turi, odnosno 6 u drugoj, pa rezervišite na vreme svoje mesto!

Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 6)
Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 7)
Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 8)


Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 9)

Magical Pond, Finska

Ovo je iglu seoce idealno za odmor u tišini, uživanje u prirodi i u čarobnim zimskim noćima. Smeštajne jedinice dizajnirane su u svedenom skandinavskom stilu i zahvaljujući tome što je jedan zid kompletno od stakla svaka od koliba pruža pogled na snežnu šumu kao na dlanu, a u vedrijim danima i na polarnu svetlost. Kompleks je u porodičnom vlasništvu od 1885. godine i danas ga vodi Johanna koja je ovde provodila raspuste i došla na ideju da komercijalizuje imanje, a pored Magical Pond kompleksa nalazi se kafe Lammintupa Winter Village koji vodi Johannina sestra. Tamo svi zainteresovani mogu bukirati ture na snegu sa haskijima ili jelenima, ili se oprobati u kartingu na snegu.

Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 10)
Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 11)
Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 12)


Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 13)

Levin Iglut, Finska

Ako ste lovac na polarnu svetlost, Finska je nesumnjivo na vašem spisku. Širom zemlje postoji veliki broj hotela i kampova koji nude opciju posmatranja svetlosti kroz staklene zidove i krovove, a Levin Iglut je jedan od najintimnijih i najluksuznijih. Hotel radi od septembra do aprila i broji 27 iglua. Većina njih je opremljena mekanim bračnim krevetima sa čupavim prekrivačima, kao i sofom, malom kuhinjom i kupatilom, a pod se greje. Ukoliko se gosti opredele za jedan od tri posebna apartmana na raspolaganju će im biti i privatna terasa sa drvenim đakuzijem. Ako im dosadi gledanje igre polarne svetlosti na nebu (mada male su šanse) gosti se mogu oprobati u skijanju i hajkingu, ili se voziti u sankama koje vuku jeleni, a oni ambiciozni mogu poći i u ribolov na ledu.

Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 14)
Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 15)
Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 16)


Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 17)

Borealis Basecamp, Aljaska

Petnaest iglua od fiberglasa smešteni su u samom srcu šume na Aljasci, a dizajnirani su po uzoru na kućice koje se koriste za polarne ekspedicije, tako da su definitivno otporne na ljutu zimu. Svaka od kućica ima svoje kupatilo, plus svaka ima krovni prozor širine skoro 5 metara kroz koji gosti mogu neometano sa toplog posmatrati polarnu svetlost. Kompleks se nalazi na idealnom mestu gde je "aurora oval", pa je polarna svetlost tu najblistavija i najvidljivija. Kada se gosti užele društva, mogu odšetati do centralne zgrade gde se nalaze recepcija i restoran.

Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 18)
Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 19)
Probudite se usred zimske bajke: Ovi hoteli nude opciju spavanja u staklenim igluima u snežnim šumama (фото 20)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor