Pretraga

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Dušan Petković

Često razmišljamo o selidbi na selo inspirisani nizom fotografija i snimaka koje inostrane blogerke dele na mrežama svakog dana. Pa skrolujemo kroz ljupke engleske kolibe, provansalske vile u cveću i minimalističke skandinavske kućice pored jezera. Pa, zbog toga što su sve te priče daleko, pomislimo da to i nije tako dobra ideja nastavljajući da čekamo zaglavljeni negde u gradskom špicu. No, danas imamo inspiraciju koja nam je mnogo bliža. Pronašli smo prelepu kuću u opštini Beočin koja nas je ponovo izazvala da mislimo o tome koliko taj jednostavniji život može dobro da izgleda.

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 1)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 2)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 3)

Zapravo se radi o kući u vikend naselju Salaksije tik do sela Rakovac, odakle se pruža prelep pogled na Frušku goru i zaštićeni nacionalni park. Sadašnja kuća sagrađena je na mestu gde je već postojao temelj i podrum za započeti objekat. Biro Modelart Arhitekti iz Novog Sada prihvatio se ovog zadatka i njihov tim (Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović) je odgovorio na izazov tako što su postojeći podrum i temelj pretvorili u veliku terasu na koju se nadovezuje dnevni sadržaj u kući.

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 4)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 5)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 6)

Kuća se prostire na 250 kvadratnih metara i sa strane ulice je svedena, bez suvišnih detalja, jer se sve zapravo dešava na strani koja je okenuta ka dvorištu. Tu se nalazi velika terasa, kao i prozori od poda do plafona zahvaljujući kojima je postignuta konekcija između eksterijera i enterijera. Ukućanima tako u svakom trenutku deluje da su blizu prirode, dok su istovremeno zaštićeni u kući.

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 7)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 8)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 9)

U prizemlju se nalaze dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom što predstavlja jednu celinu, a tu su i radna soba, spavaća i gostinska soba, kupatilo, ostava i tehnička prostorija. Potkrovlje kuće je dvostrano orijentisano, ka prirodi sa jedne strane, a sa druge strane ka Novom Sadu.

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 10)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 11)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 12)

Što se enterijera tiče, cilj je bio da se korišćenjem prirodnih materijala postigne efekat ušuškanosti i topline. U trpezariji pažnju pleni luster koji je zapravo grana i to pronađena na samom imanju. Pored toga dominira boja drveta, a i ostatak palete boja vrti se oko tonova iz prirode. Sve je podređeno spektaklu koji se dešava sa druge strane stakla, dok je enterijer tihi pratilac igre sunca i senki.

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 13)

Ne znamo za vas, ali mi se već vidimo u leptir fotelji koja je smeštena u ćošku koji sa obe strane ima stakleni zid i odakle se pruža savršen pogled na Frušku Goru. Dodajte i čašu fruškogorskog vina i verujemo da se ne bismo dugo pomerili odatle.

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 14)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor