Pretraga

Skroz drugačiji odmor: otkrijte 3 svetionika u Hrvatskoj u kojima možete da odsednete

Skroz drugačiji odmor: otkrijte 3 svetionika u Hrvatskoj u kojima možete da odsednete

Tekst: BURO.

Stalno pričamo o novim, drugačijim putovanjima, a zapravo stalno mislimo da želimo full komfor na koji smo kao moderni putnici vremenom navikli. Znači, da za oblutke u dnevnoj sobi i tepihe od morske trave, ali da i za kućni bioskop i najskuplju tehnologiju... Ali, ako ste stvarno ozbiljni da probate nešto zaista drugačije, može i to. Šta kažete na svetionike?

Izolovane, skrivene i tihe lokacije idealne su za apsolutni odmor. Zato smo pronašli nekoliko duž hrvatske obale. Nekada su služili za singnalizaciju kako bi se mornari orijentisali, dok su danas ugostiteljska kategorija kojoj svake godine raste popularnost. Dok su nekada bili opremljeni samo najnužnijim stvarima, sada postoje oni sa „full opremom“, pa čak i bazenom (dobro, možda smo se samo šalili da nam nije potrebna moderna tehnologija). Ipak i dalje su to lokacije dobrano udaljenje od centra zbivanja, pa ako je to ono što vam je potrebno ovog leta, istražite temu.

Svetionik vila Korkyra

Skroz drugačiji odmor: otkrijte 3 svetionika u Hrvatskoj u kojima možete da odsednete (фото 1)

Ovo je jedno zbilja sjajno mesto! Svetionik se nalazi na minijaturnom privatnom ostrvu Vela Sestrica (u prevodu, bićete njegov jedini stanovnik), a da vam ne bi bilo dosadno tu je spoljni bazen i naravno samo vaša plaža (mada realno sve će biti vaše za vreme boravka). Napajanje je solarno, a poseduje kompletno opremljenu kuhinju, četiri spavaće sobe i uređeni vrt. Najbliži grad je Orebić i do njega će vam trebati 15 minuta vožnje brodićem. Očekivano, ovde vas čeka kompletno uživanje u letnjim radostima, ali dobro razmislite koga biste poveli na pusto ostrvo, mada možda to nije loš izazov za svaku vezu. Ako ste bili fan igrice „na pusto ostrvo nosim...“ vreme je da se pokažete na delu.

Skroz drugačiji odmor: otkrijte 3 svetionika u Hrvatskoj u kojima možete da odsednete (фото 2)


Svetionik Porer

Skroz drugačiji odmor: otkrijte 3 svetionika u Hrvatskoj u kojima možete da odsednete (фото 3)

Ako ste fan old school koncepta i stalno pričate da je nekada bilo bolje, trebalo bi da odsetnete na ovom ostrvcu. Praktično, jedina građevina je svetonik Porer izgrađen 1833. godine, a prvo mesto Premantura nalazi se na dva i po kilometara. Svetionička kula je visoka 35 metara, a u sklopu svetionika je prizemna kućica sa betoniranim dvorištem. Ovde ćete naučiti da cenite protok vremena i nedostatak istog u realnom životu. Ostrvo je moguće proći za minut i sve što vam preostaje jeste da posmatrate igru talasa, izlaske i zalaske sunca.

Skroz drugačiji odmor: otkrijte 3 svetionika u Hrvatskoj u kojima možete da odsednete (фото 4)


Svetionik Villa Lanterna

Skroz drugačiji odmor: otkrijte 3 svetionika u Hrvatskoj u kojima možete da odsednete (фото 5)

Svetionik je izgrađen 1881. godine na jugozapadnom delu ostrva Vir još za vreme austrougarske vladavine i danas je na zvaničnoj listi spomenika. I enterijer i eksterijer su kompletno renovirani 2012. godine u kombinaciji tradicionalnog mediteranskog i modernog stila. Smešten je na obodu borove šume i tik do njega se nalaze stenovita i peščana plaža što ovaj objekat čini idealnim i za porodice sa decom. Ukupan kapacitet je osam osoba. Postoji opcija da biciklom obiđete ostrvo kada se uželite ljudi. A dobro je znati da most povezuje Vir sa obižnjim gradovima Nin i Zadar.

Skroz drugačiji odmor: otkrijte 3 svetionika u Hrvatskoj u kojima možete da odsednete (фото 6)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor