Pretraga

Tri kuće u Hrvatskoj koje će oduševiti i najrazmaženije ljubitelje dizajna

Tri kuće u Hrvatskoj koje će oduševiti i najrazmaženije ljubitelje dizajna

Prihvatamo izazov i podižemo uloge!

Tekst: Jelena Karakaš

Kako leto nastavlja u svom ritmu, svi zajedno podižemo kriterijume. Od "samo da se dokopamo obale nema veze gde, nema veze kako", stižemo u fazu "da mi je jedna vila, da ima bazen, a da je opet blizu plaže". Sunčana strana obavezno, ali i debeli hlad. Rustično kao lajtmotiv, ali da ima sve moguće prednosti savremenog sveta. Nehajno, a dizajnirano. Blizu fizički, a da je konceptualno na drugoj planeti.

Samo vas slušamo! Klimamo glavom i prihvatamo izazov, danas gledamo put Hrvatske i predstavljamo vam tri kuće koje će lako odgovoriti na svaki vaš razmaženi zahtev (čak i onaj koji niste znali ni da imate).

Villa Angelo, Motovun

 


Istra, a zatim i Motovun su svet za sebe, čaroban svet u koji privlači hedoniste svojom nestvarnom lepotom. A šta se zbiva kad se pejzažni arhitekta i dizajner iz Londona prihvati zadatka da dizajnira imanje? Magija! Ben Wilson je vlasnik vile Angelo i sa velikom pažnjom je kamenu kuću iz XVIII veka prilagodio savremenom dobu. Svoj stil opisuje kao topli minimalizam, a za adaptaciju mu je bilo potrebno nekoliko godina. Pored predivnog enterijera, Ben se posvetio i bašti koja je sad ispunjena raskošnim začinskim biljem i gde je ušuškan infinity bazen koji je sagrađen tri metra ispod temelja istorijske fasade. Kuća ima 250 kvadratnih metara podeljenih na tri spavaće sobe, dva kupatila, kuhinju, dnevnu sobu, terasu i lođu. Stil je rustikalan u nežnim neutralnim nijansama i kombinuje nameštaj iz Velike Britanije, Italije, Francuske i Hrvatske. Ovo mesto će maksimalno zadovoljiti sva čula!

Tri kuće u Hrvatskoj koje će oduševiti i najrazmaženije ljubitelje dizajna (фото 9)
Tri kuće u Hrvatskoj koje će oduševiti i najrazmaženije ljubitelje dizajna (фото 10)

Bas de Bas, Skradin


 

Postoje ti neki momenti kada skoro ostanete bez reči, a to je upravo ono što mi se desilo kad sam otkrila imanje Bas de Bas koje se nalazi u okviru vinograda (koji su poznati po odličnom Bibich vinu). Radi se o dve kuće koje su nekada služile kao mesto za stanovanje čuvara imanja i spremište, a posle rekonstrukcije one su postale pravi dizajn i arhitektonski spektakl! Rekonstrukciju je vodio arhitekta Zoran Popović, dok je uređenje povereno Borisu Ružiću koji je ovde prevazišao sebe (a pravi poznavoaci će se složiti da je to ozbiljan zadatak kad je ovaj dizajner u pitanju). Deo fasade kuće koji gleda na bazen je kompletno od stakla, ali bez brige, staklo ima naprednu funkciju „glass smart“ što u praksi znači da se pritiskom na daljinski staklo „zaledi“ dajući potpunu privatnost stanarima. Ovako nekako izgledaju moji najsmeliji snovi, a u realnosti njih prati i pet hektara vinograda iz kog stiže istoimeno vino. Be careful what you wish for!

Tri kuće u Hrvatskoj koje će oduševiti i najrazmaženije ljubitelje dizajna (фото 20)
Tri kuće u Hrvatskoj koje će oduševiti i najrazmaženije ljubitelje dizajna (фото 21)

Vila Štôrija, Bonašini

 


Ova kamena kuća i njen nenametljiv šarm će vas sasvim sigurno oduševiti, radi se o pravoj rustikalnoj fantaziji! Originalno potiče iz 1890. godine i nedavno je dobila nov život (i to kakav!). Predstavlja pravi izbor za ljubitelje istorije, umetnosti i dizajna, jer enterijer u sebi na najbolji način kombinuje te kategorije. Štôrija nudi iskustvo koje je istovremno intimno i luksuzno. Renoviranju se prišlo sa puno pažnje, pa su tako i najmanji antikni detalji uklopljeni bez greške, tradicionalni istarski elementi se bez napora stapaju s modernim umetničkim delima. Kuća se nalazi u seocu desetak kilometara od Vodnjana i ima dva sprata, a predviđena je za komotan boravak četvoro ljudi. Sa prednje strane postoji dvorište okruženo kamenim zidovima koje kao da je stvoreno za tople letnje noći. Vila je toliko neobična, da možemo da zamislimo uživanje u njoj tokom čitave godine, za šta su se pobrinuli peć na drva i električni radijatori koji se u njoj nalaze.

Tri kuće u Hrvatskoj koje će oduševiti i najrazmaženije ljubitelje dizajna (фото 35)
Tri kuće u Hrvatskoj koje će oduševiti i najrazmaženije ljubitelje dizajna (фото 36)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor