Pretraga

Vikend predlog: Kosmaj

Vikend predlog: Kosmaj

Tekst: Nikola Milović

Leto je na izmaku, da, hajde da se suočimo s tim. Ali miholjsko leto kuca na vrata i jesen koja zna da bude još magičnija samo čeka da bude ispunjena kratkim vikend putovanjima. Do sat vremena vožnje (OK), da ima prirode (OK), da mogu nešto i da vidim (OK), da mogu i da lepo guštam (OK). Onda, pravac Kosmaj! Planina sa velikim P. Uvek na dohvat ruke, ali dovoljno daleko da bude stavljena u stranu. Nekako "uvek će biti tu, to mogu i kasnije". A ona uvek čeka i podiže nivo svoje ponude pa je morate neizostavno staviti kao prioritet na bucket listu.

 

Kako stići?

Jako lako, autoput skoro da vodi direktno do podnožja, uz mali period vožnje kroz živopisne predele koji će uskoro dobiti svoje zlatne tonove. Dakle, road trip, zalazak sunca, pumpe i pit stopovi, suncokreti, sve je tu za jednu lepu instagramičnu avanturu. Za aperitiv vam serviramo prirodu i istoriju.

 

Vikend predlog: Kosmaj (фото 1)

Dodir s prirodom?

 

Upravo je to čar ove naizgled pitome planine, ali nadasve očuvane flore: da se šeta, udahe punim plućima. Ili dobar džoging, joga ili neka avanturističkija epizoda.

Vikend predlog: Kosmaj (фото 2)

 

Istorijski kulturni lokalitet?

 

Neizbežan odlazak do vrha i spomenika. Poseban osećaj, dodir istorije, monumentalna uspomena na bitne nam događaje, vredne sećanja.

 

Vikend predlog: Kosmaj (фото 3)
Vikend predlog: Kosmaj (фото 4)
Vikend predlog: Kosmaj (фото 5)
Vikend predlog: Kosmaj (фото 6)

Kao glavno jelo, jedna reč: Kabinet.

 

Pored mnogobrojnih etno domaćinstava (Etno selo Amerić, Pločanska 26, Amerić), restorana sa tradicijom u kojima cela filmska ekipa Festivala Sopot vrlo zna šta znači gušt (Konoba kod Tome i Nade, Nemenikuće); Kabinet je preporuka za spoj odlične hrane, savršeno pozicionirane oaze zanatskog piva i netaknutog prirodnog tepiha za bosonogi užitak. Vratimo se u detinjstvo i koračajmo slobodno. Kabinet Brewery (11. Despota Stefana Lazarevića, Nemenikuće, Sopot 11450). Možete uživo prisustvovati stvaranju svih tih ukusa piva koji će kasnije obradovati vaša nepca, ima nečeg posebnog u tome. Tu se na licu mesta maštaju novi ukusi i kombinacije. 

Vikend predlog: Kosmaj (фото 7)

 

Zakažite ličnu turu, obavezno. Hint: probajte etiketu Plavo. Ambijent je posebna priča, minimalizam i industrijski dizajn upotpunjen art momentima na zidu i ekipom koja je baš po meri. Samo ljudi koje želite da vidite i imate u okruženju tokom svog nedeljnog ručka. Opušteno, nepretenciozno, s merom, taman. Morate otići u toalet, on je posebna priča, čak iako niste selfi toilet tip. Priča za sebe. I hrana. Da, ta hrana. Ne znam gde u gradu možete dobiti takvu prezentaciju, ponudu, kreativno izmaštan jelovnik po pristojnim cenama, koji upotpunjuje svaki pažljivo birani gutljaj piva. Jelovnik na zaokruživanje i dekin kolač. Da, znamo za bakin, ali oni imaju i dekin. Dižestiv dana je lagana, tiha rekapitulacija doživljenog.

Vikend predlog: Kosmaj (фото 8)

Gde spavati?

 

Jedini deo koji vrišti za upgrade-om i spada u domen izazova je adekvatan smeštaj, ipak smo zaslužili da valjano odmorimo i tek sutra pohitamo put civilizacije. U ponudi su etno vajati, privatne kuće i vikendice za iznajmljivanje, ako još odaberete neku sa bazenom, potpuno možete da tripujete produžetak leta.

 

Zato Kosmaj, čeka vas, K(a)o Z(s)maj. Savršeni, povoljan, sadržajan izlet koji ćete želeti odmah da ponovite.

Vikend predlog: Kosmaj (фото 9)
Vikend predlog: Kosmaj (фото 10)
Vikend predlog: Kosmaj (фото 11)
Vikend predlog: Kosmaj (фото 12)
Vikend predlog: Kosmaj (фото 13)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor