Pretraga

Vodič kroz Pariz za ljubitelje dizajna

Vodič kroz Pariz za ljubitelje dizajna

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Chaunté Vaughn

Koliko vodiča kroz Pariz je previše vodiča? Ako mene pitate, odgovor je – nikada dosta! Iako na polici imam uredno naslagano najmanje sedam knjiga sa ovom tematikom (jedna od njih je na japanskom jeziku, moja opsesija zaista ne poznaje granice) i iako na posebnoj listi na Google mapi čuvam 83 mesta za posetiti u Parizu, svaki put sa jednakom radošću dočekam još jedno izdanje.

Ni „Paris by design: an inspired guide to the city’s creative side“ nije bila izuzetak! Prvo su me privukle korice naravno (plavo-bela-crvena kombinacija u stilu francuske zastave, sa neočekivanim uplivom roze boje uz odličnu tipografiju), a zatim me je tema dotukla, okej Pariz jasno, ali ovog puta kroz prizmu kreativaca koji tamo žive i stvaraju (a zar to nije tajni san svakoga od nas?).

 

Vodič kroz Pariz za ljubitelje dizajna (фото 1)
Marin Montagut

Eva Jorgensen je art direktorka koja je na nekoliko godina preselila porodicu u francusku prestonicu kako bi ona mogla da se posveti istraživanju, otkrivanju i intervjuisanju umetnika, pisaca i dizajnera. Prvobitno je plan bio da to bude neka vrsta magazina, ali krajnji rezultat je bio impresivan, u knjizi je obuhvaćeno 450 adresa u Parizu koje bi trebalo posetiti. Fotografkinja Chaunté Vaughn je pratila Evu u ovom projektu, pa sve preporuke prate originalne fotografije. Listajući knjigu zapravo možemo da zaronimo u samu srž pariske art scene, cunjamo po ateljeima i skupljamo inspiraciju. Ne znam za vas, ali mene takve epizode ushićuju!

Vodič kroz Pariz za ljubitelje dizajna (фото 2)
Marie Doazan

Između ostalog svoje parče Pariza otkrili su suosnivač brenda Papier Tigre Maxime Brenon, bloger i poslastičar Frank Barron poznatiji kao Cakeboy Paris, osnivačica brenda za kuću Série Limitée Louise Louise Jourdan-Gassin, ilustrator Marin Montagut.

Odmah vam je jasno da se radi o savršenoj kombinaciji šarmatnih ćoškova koje ne možete pronaći u komercijalnim vodičima i muzeja i galerija u kojima vas potencijalno čeka i vaš „a-ha!“ životni momenat.

Vodič kroz Pariz za ljubitelje dizajna (фото 3)

 

Budući da je prvobitno vodič koncipiran kao časopis zabavićete se čak i ako u planu nemate skori put u Pariz, poglavlja su zapravo intervjui sa umetnicima, koje povremeno „seku“ preporuke šta raditi u toku dana podeljeno po satima. Možete ih pratiti po redosledu, a možete ih i free style kombinovati.

Tu je i art vodič gde je petoro ilustratora dalo svoju ideju mesta koje vredi posetiti kroz crtež. U knjizi ćete naći i playliste (uz link ka Spotify aplikaciji), spisak filmova koje morate pogledati, listu magazina koje bi bilo dobro da ponesete kao suvenir, ali i smernice koga pratiti na Instagramu u oblastima dizajna, umetnosti, pa su tu i Insta nalozi muzeja koji su pravi mali online dragulji.

Ako već imate kratu za Pariz na mailu, poručite obavezno i ovu knjigu i pošaljite nam razglednicu!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor