Pretraga

Zbog ovog restorana bismo voleli da idemo u Budimpeštu čim se granice otvore

Zbog ovog restorana bismo voleli da idemo u Budimpeštu čim se granice otvore

Tekst: BURO.


Budimpešta je jedna od naših omiljenih vikend destinacija u komšiluku i lagali bismo da nam ne nedostaje ta mogućnost da uskočimo u kola i da posle nekoliko sati ravnog puta promenimo perspektivu i proluftiramo glavu. Tako je kako je, ali nas to ne sprečava da pravimo spiskove lokacija za obići, zato sejvujte na mapi sve tačke koje smo vam predstavili u našem malom vodiču za glavni grad Mađarske

Zbog ovog restorana bismo voleli da idemo u Budimpeštu čim se granice otvore (фото 1)
Zbog ovog restorana bismo voleli da idemo u Budimpeštu čim se granice otvore (фото 2)

Buha|i|rest je novi projekat restorana namenjen ljubiteljima gastronomije, po planu restoran će biti smešten u zgradi nekadašnje fabrike tekstila iz XX veka na 350 kvadrata.

Ruski arhitekta Roman Plyus imao je viziju da na tom mestu stvori jedinstven i luksuzan restoran sa dve celine, a to su bar i malo intimniji lounge deo. Klijent je dao jasan brief, pošto su imali vintage Pierre Jeanneret stolice želeli su da ih iskoriste u ovom prostoru uz ultra moderne elemente kako bi dobili prostor koji je drugačiji od ostalih. Zahtev je takođe bio da se gosti tu osećaju prijatno, ali i da budu inspirisani da enterijer podele na Instagramu.

Zbog ovog restorana bismo voleli da idemo u Budimpeštu čim se granice otvore (фото 3)

Roman se bacio na posao i kao osnovnu paletu izabrao je terakota tonove kako bi zadržao vezu između eksterijera i enterijera, jer je spoljašnost stare fabrike ukrašena crvenim cigalama. Igrajući se nijansama od narandžaste pa sve do roze, arhitekta je uspeo da stvori ugodnu atmosferu i enterijer koji deluje kao da je oduvek tu.

Zbog ovog restorana bismo voleli da idemo u Budimpeštu čim se granice otvore (фото 4)
Zbog ovog restorana bismo voleli da idemo u Budimpeštu čim se granice otvore (фото 5)

Visoki plafoni i lukovi su pomogli Romanu u toj misiji, a sve je podigao na novi nivo dodavanjem modernog nameštaja u organskim oblicima (mogli ste već da čitate o tom trendu) i dekorativnih predmeta od neobrađenog materijala koji su se sjajno uklopili uz reciklirane pločice.

Zbog ovog restorana bismo voleli da idemo u Budimpeštu čim se granice otvore (фото 6)
Zbog ovog restorana bismo voleli da idemo u Budimpeštu čim se granice otvore (фото 7)

Ono što privlači pažnju jesu i brižljivo odabrana umetnička dela. Pre svega, velika skulptura „Small Lie“ američkog umetnika Alexander Caldera poznatog kao KAWS, ali i nekoliko manjih zanimljivih umetnina koje su delo lokalaca. Što se materijala tiče, u igri su mermer, gips u boji terakote, drvo i koža. Odvažna mešavina tesktura se višestruko isplatila.

Zaista božanstveno mesto, ne možemo da dočekamo da se projekat zaista i realizuje. Bićemo među prvim gostima!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar