Antonina Petković donosi recept za letnje pljeskavice od tikvica

    27.06.2024.
    RECOMMENDED

    Leto je pravo vreme da iskoristimo obilje svežih, sezonskih sastojaka koje nam priroda nudi. Ovo je dobar trenutak da na terasi zasadite začinsko bilje u kome možete uživati na razne načine, a ako tražite kako da ih ukombinujete u lagan, osvežavajući i hranljiv obrok, ovaj recept za veganske pljeskavice od tikvica je savršen izbor.

    Ne samo da je jednostavan za pripremu, već je i bogat vitaminima, proteinima i zdravim mastima. Vege pljeskavice od tikvica su idalne za ručak ili večeru, a možete ih poslužiti uz salatu ili kao samostalan obrok. 

    image00002

    BURO RECEPT. PLJESKAVICE OD TIKVICA By // Antonina Petković

    Recept:

    • 1 rendana tikvica
    • 1 šolja graška
    • 1 mladi luk
    • 100g spanaća
    • 100g brašna od leblebije 
    • 1 kašičica sode bikarbone
    • ¼ šolje maslinovog ulja
    • Italijanska mešavina začina
    • So, biber
    image00007
    • Rendanu tikvicu posolite i ostavite da stoji 10-ak minuta kako bi pustila vodu. Nakon toga, dobro je iscedite pomoću gaze ili čistog kuhinjskog peškira.
    image00006
    • Grašak skuvajte u vodi nekoliko minuta dok ne omekša, a zatim ga procedite. Potom u ključalu vodu stavite spanać na 30 sekundi do 1 minut, dok listovi ne postanu svetlo zeleni. Odmah prebacite spanać u posudu sa ledenom vodom pa ga potom dobro iscedite i iseckajte.
    image00004 1
    image00003 1
    • Spojite rendane tikvice, grašak i spanać pa dodajte brašno od leblebije, sodu bikarbonu, maslinovo ulje, italijansku mešavinu začina, so i biber. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu.Rukama oblikujte pljeskavice željene veličine. Ako je smesa previše lepljiva, dodajte još malo brašna od leblebije.
    image00005
    • Zagrejte tiganj sa malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Pržite pljeskavice sa obe strane (3-5 min) dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

    Tahini dressing:

    • 20g svežeg peršuna
    • 10g sveže nane
    • 10g svežeg korijandera
    • Sok od 1 limuna
    • 4 kašike tahinija
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 1 čen belog luka
    • So, biber
    • Voda
    image00008

    Operite peršun, nanu i korijander i oljuštite beli luk. Stavite sve sastojke u blender sa 3 kašike vode. Polako dodajte još vode, dok ne postignete željenu gustinu dresinga. 

    Fotografije: Ksenija Jaredić

    Saznaj više:
    Povezani članci: