Leto je pravo vreme da iskoristimo obilje svežih, sezonskih sastojaka koje nam priroda nudi. Ovo je dobar trenutak da na terasi zasadite začinsko bilje u kome možete uživati na razne načine, a ako tražite kako da ih ukombinujete u lagan, osvežavajući i hranljiv obrok, ovaj recept za veganske pljeskavice od tikvica je savršen izbor.
Ne samo da je jednostavan za pripremu, već je i bogat vitaminima, proteinima i zdravim mastima. Vege pljeskavice od tikvica su idalne za ručak ili večeru, a možete ih poslužiti uz salatu ili kao samostalan obrok.
BURO RECEPT. PLJESKAVICE OD TIKVICA By // Antonina Petković
Recept:
- 1 rendana tikvica
- 1 šolja graška
- 1 mladi luk
- 100g spanaća
- 100g brašna od leblebije
- 1 kašičica sode bikarbone
- ¼ šolje maslinovog ulja
- Italijanska mešavina začina
- So, biber
- Rendanu tikvicu posolite i ostavite da stoji 10-ak minuta kako bi pustila vodu. Nakon toga, dobro je iscedite pomoću gaze ili čistog kuhinjskog peškira.
- Grašak skuvajte u vodi nekoliko minuta dok ne omekša, a zatim ga procedite. Potom u ključalu vodu stavite spanać na 30 sekundi do 1 minut, dok listovi ne postanu svetlo zeleni. Odmah prebacite spanać u posudu sa ledenom vodom pa ga potom dobro iscedite i iseckajte.
- Spojite rendane tikvice, grašak i spanać pa dodajte brašno od leblebije, sodu bikarbonu, maslinovo ulje, italijansku mešavinu začina, so i biber. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu.Rukama oblikujte pljeskavice željene veličine. Ako je smesa previše lepljiva, dodajte još malo brašna od leblebije.
- Zagrejte tiganj sa malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Pržite pljeskavice sa obe strane (3-5 min) dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
Tahini dressing:
- 20g svežeg peršuna
- 10g sveže nane
- 10g svežeg korijandera
- Sok od 1 limuna
- 4 kašike tahinija
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- So, biber
- Voda
Operite peršun, nanu i korijander i oljuštite beli luk. Stavite sve sastojke u blender sa 3 kašike vode. Polako dodajte još vode, dok ne postignete željenu gustinu dresinga.
Fotografije: Ksenija Jaredić