Povezano
Ako ste ikada imali dilemu da li muzika i hrana mogu da stvore mit, dovoljan je jedan pogled na sendvič Elvisa Presleya. Ne, nije u pitanju običan sendvič. Nije ni samo recept. To je institucija. Kralj rock’n’rolla možda je prodao milione albuma, ali je takođe, sasvim nenamerno, postao inspiracija za jednu od najpoznatijih kalorijskih bombi u istoriji pop kulture.

Ko je Elvis bio za stolom?
Dok je na sceni izgledao kao oličenje harizme, u kuhinji ili tačnije rečeno, za stolom, Elvis Presley je bio dete juga. Rođen u Tupelu, Misisipi, i odrastao u Memfisu, kralj je nosio sa sobom sve što jug Amerike kulinarski nudi: masno, teško, začinjeno i obilno.
Njegovi omiljeni obroci uključivali su:
- Prženu piletinu
- Pileću čorbu sa okrom
- „Southern-style“ pasulj sa svinjskim mesom
- Kukuruzni hleb i sos od mleka
- Puding od banane
- I naravno – sendvič sa kikiriki puterom, bananom i slaninom
Zvuči kao nešto što biste jeli kada zaboravite sve dijete koje ste ikada pokušavali da pratite. I upravo to je bio Elvisov pristup, hrana kao uteha, užitak, ritual.

Sendvič koji je probudio svet: Kako je sve počelo?
Legenda kaže da je tokom jedne noći 1976. godine, Elvis čuo za neobičan sendvič u restoranu The Colorado Mine Company u Denveru – zvali su ga Fool’s Gold Loaf. Bio je to francuski hleb šuplje izdubljen, punjen sa:
- 450 grama putera od kikirikija
- 450 grama džema od borovnica
- 1 kilogramom pržene slanine
Ukupan broj kalorija? Preko 8.000.
Elvis je, prema svedočenjima svojih telohranitelja, toliko želeo taj sendvič da je naredio pilotu da pripremi avion, i leteli su iz Memfisa za Denver samo da bi ga jeli u hangaru, u 2 ujutro, sa flašom šampanjca.
Ipak, u svakodnevnoj rutini, Presley je više voleo jednostavniju verziju: dve kriške hleba, banane, kikiriki puter, prženo u puteru i po želji, slanina. I to je ono što je ostalo zabeleženo kao njegov “signature” obrok.

Kako se sprema čuveni Elvisov sendvič?
Sastojci:
- 2 kriške belog ili brioš hleba
- 2 kašike maslaca od kikirikija (kremasti, ne crunchy)
- 1 zrela banana, izgnječena ili sečena na kriške
- 1 kašika putera
- (Opciono) 2 trake slanine, pržene do hrskavosti
Priprema:
- Namažite kikiriki puter na obe kriške hleba.
- Dodajte bananu preko jedne strane, pa slaninu ako je koristite.
- Spojite kriške, kao klasičan sendvič.
- U tiganju rastopite puter i pecite sendvič s obe strane dok ne porumeni i postane hrskav.
- Poslužite dok je još vruće, najbolje uz čašu mleka – baš kao Elvis.
Ko je kuvao za Elvisa?
Njegova kuvarica Mary Jenkins Langston, koja je za njega radila 14 godina, rekla je da je “Elvis želeo ono što voli – svaki dan.” Jednom prilikom, kada nije bilo pudinga od banane u frižideru, navodno se naljutio i rekao:
Ako ne mogu da dobijem ono što želim u svojoj kući, gde onda mogu?
Njegove gastronomske navike bile su ritualne, pa čak i opsesivne. Voleo je da jede u miru, u sobi specijalno pripremljenoj za njega u Gracelandu, sa televizorom koji je uvek bio upaljen.
Elvis i problem s težinom
U poslednjim godinama života, Presley je drastično varirao s kilažom. U jednom trenutku težio je preko 150 kilograma. Patio je od insomnije, problema sa varenjem, visokog pritiska i zavisnosti od lekova, sve to dodatno pogoršano ishranom bogatom mastima i šećerom.
Ipak, nije odustajao. Kada su mu lekari sugerisali dijetu, probao je i tzv. “jaje dijetu”, gde je jeo samo kuvana jaja, crnu kafu i grejp. Ali te dijete nisu dugo trajale, stari sendvič bi se ponovo vratio na jelovnik.

Sendvič kao fenomen
Danas, Elvisov sendvič je deo identiteta Amerike, njene dekadencije, nostalgije, i neodoljive sklonosti ka preterivanju. Pravi se u barovima, food truckovima, restoranima visoke kuhinje, a čak se koristi i kao inspiracija za druge sendviče i burger varijante.
U Gracelandu, Elvisovoj kući koja je danas muzej, postoji i restoran koji služi autentični sendvič – pripremljen po tačnom receptu iz vremena kad ga je kralj tražio za doručak, ručak i večeru.
Foto: Pinterest