Regency core, ali u enterijeru

  04.07.2024.
  RECOMMENDED

  Regency style u uređenju enterijera? Verovatno vam sama pomisao na to izaziva nelagodu – zamišljate zidove jarkih boja, ogromne kristalne lustere, teške cvetne zavese i svaki komad nameštaja ukrašen zlatom… S druge strane – tako volite seriju Bridgerton i rado biste da s vremena na vreme uronite u taj, u svakom smislu, raskošni univerzum.

  Romantična serija kuće Netflix, zasnovana je na romanima Julije Quinn, ima armiju fanova širom sveta zbog svojih duhovitih dijaloga, provokativnih zapleta, fenomenalnih kostima, ali i dizajna. Kreatorka serije Shonda Rhimes i njen tim koristili su dekorativne setove sa raskošnim tkaninama, predivnim salonskim nameštajem i dvorskim lusterima kako bi dočarali regency eru. Naravno da vam ne predlažemo da uredite dom poput onih u kojima žive članovi porodice Bridgerton ili Queen Charlotte, već samo da ga akcentujete nekim komadima nameštaja ili dekorativnih elemenata kako biste uneli malo raskoši (ali i zabave) u svoju svakodnevicu.

  Kako da uredite dom u regency stilu

  Dodir svetlih boja

  Boje i danas, a pogotovo su to činile ranije, označavaju klasu. Boja govori – bogatstvo šapuće, naučili smo iz Bridgertona. I zato tek ponekim ukrasom šapnite da volite raskoš i sjaj. Neka to budu, recimo, No. 22 čaše u limeta zelenoj boji koje će vas ubaciti u dvorsko raspoložeje. Nešto malo veće? Pastelni tepih u baby plavoj ili u boji slonovače. Želite nešto još raskošnije? Onda nabavite neku finu porcelansku kolekciju ili jastuk od veštačkog krzna ili perja u boji crvenog vina, koji će vas (barem dok leškarite i sanjarite) preneti u svet dostojan regenta.

  tepih regency
  regency case

  Prava mera pompe i stila

  Ako želite da pokažete ljubav prema regency eri onda ćete nabaviti neki veći, samo jedan, upečatljiv statement komad nameštaja kao što je, recimo, Tom Dixon stolica s visokim naslonom – za udobnost i kraljevsko držanje, dok se ušuškavate kraj kamina. Ako niste spremni da se upustite u „go big, or go home“ igru, onda se fokusirajte na detalje od kristala – čaše, činije, vaze. Ono što je zapravo idealno za regency detalje jeste spavaća soba – poneka kutija za nakit, jastuk, knjiga sa odgovarajućom tematikom: The Benevolent Society of Ill-Mannered Ladies ili, još očiglednije – The Viscount Who Loved Me.

  tom dixon stolica
  knjiga benevolent society

  Kad vam treba prigušeno svetlo

  Kristalne viseće lampe i lusteri – može li vas išta brže doneti Bridgerton estetiku u vaš dom nego to? A opet, ako malo bolje razmislimo, korišćenje lampi i lustera u prošlosti? Big no i zato big yes stolovima i noćnim stočićima, stepenicama, ma svim raspoloživim uglovima prostorija koji su ukrašeni svećama koje su, ako ne raskošniji, a ono sigurno romantičniji izbor. Ko ne želi ručno pravljene Aesop sveće ili one iz Glasshousea sa mirisom divljih božura – tačno možemo da zamislimo kako ih pali Penelope Featherington u svojim odajama.

  w920 a3 4 q60 1 1
  w920 a3 4 q60 2

  Cire Trudon sveće (net-a-porter.com)

  Fotografije: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: