Suncem obasjana Boka, Portonovi, gastronomski specijaliteti i nezaboravni događaji dobitna su kombinacija ovog leta
Ušuškan u Bokokotorskom zalivu na obali Jadranskog mora, Portonovi rizort kreirao je pravi raj za ljubitelje gastronomije i kombinacije različitih kultura i ukusa. Dobro je poznato da put do srca vodi preko stomaka, a odmah nakon prvog zalogaja, zaljubićete se u restorane koji krase ovaj moderni kompleks.
Spremite se – vodimo vas na gastronomsku avanturu i predstavljamo vam specijalno kreiranu listu jela koja morate probati ovog leta.
Svi putevi vode na Jadran!
Neobični rižoto sa plodovima mora u Rockfish restoranu
Ovo jelo prati zanimljiva priča o tome kako je nastalo. Radi se o ljubavi, rivalstvu i ljubomori sa sjajnim kulinarskim preokretom, a ko to ne voli? U ovoj legendi, tri sestre iz prestižne porodice iz Bokokotorskog zaliva, zaljubile su se u istog čoveka. Ipak, u nemogućnosti da odabere jednu od tri prelepe sestre, on je odlučio da se oženi devojkom iz druge porodice.
Pogođene ovom odlukom i ispunjene ljubomorom, u pokušaju da pokvare svadbenu trpezu, sestre su jelima dodale mastilo od lignje. Plan je propao jer su gosti bili oduševljeni i nenamerno su kreirale recept koji će postati omiljen. Sada ga možete probati u Rockfish restoranu – kremasta riža, ukusni plodovi mora i malo mastila od lignje, Jadran zove.
Autentična italijanska pica u restoranu Romeo & Juliet
Na prvi pogled, ovo vam možda deluje kao basic izbor, ali varate se! Pica u restoranu Romeo & Juliet je umetnost svoje vrste. Napravljena od Molino Quaglia Petra brašna, najkvalitetnijih italijanskih sastojaka i pečena u posebnoj Moretti Forni Neapolis rerni, ova pica podiže očekivanja i standarde na viši nivo. A nakon što je probate, sve što ćete imati da kažete je – Mamma mia!
Suši rolnice u NOA restoranu
Azijski fusion restoran NOA takođe se mora naći na vašoj gastro mapi, a njihove poznate Nara rolnice su naš apsolutni favorit. Na prvi pogled, to je jednostavno jelo, ali kada ga probate, setićete se i sami da su najlepše stvari često najjednostavnije.
Savršeno pripremljene rolnice sa Nori algama oko gambora u tempuri, krastavcem, japanskim majonezom i vlašcem, upotpunjene su limetinom korom, koja daje predivnu aromu svakom zalogaju. Suptilna slatkoća učiniće da ove rolnice postanu i vaš favorit, kao i Jadran.
Hrskava jagnjetina u restoranu Square
Dugi proces pripreme ovog jela osigurava najviši stepen zadovoljstva za vaše čulo ukusa. Ali ne brinite, ukoliko se uputite u Square, nećete dugo čekati – vreme posluživanja ovog specijaliteta sa prilozima kiselog crvenog luka, kandiranog lešnika, sosa od crvenog vina i domaćeg kečapa od crvenog kupusa je samo nekoliko minuta. Tako da, ne smete propustiti priliku da ga probate i osetite Jadran.
Poke činije u Maison du Monde lounge baru
Kada kažemo putovanje, tako i mislimo! Maison du Monde lounge bar vas vodi na jedinstveno gastro putovanje na Havaje ovog leta. Uz to, probajte i neke od najboljih koktela, Jadran i obala, i uživajte u letnjim žurkama sa pogledom na Portonovi marinu.
U pauzi između raznovrsnih đakonija, uživajte u događajima koji se održavaju tokom celog leta u Portonovom.
Posetioce 27. jula očekuje četvrto po redu vinsko veče, kada će moći da degustiraju neka od najboljih regionalnih i svetskih vina na Vista trgu, uz koncert poznate hrvatske umetnice Natali Dizdar. U avgustu su u planu dva velika koncerta: Tijana Bogićević, za čije nastupe se uvek traži karta više, nastupiće 10. avgusta, dok je 17. avgust rezervisan za spektakularnu Rock operu.
Dry aged meso u restoranu Perla Square
Ko kaže da je leto samo za ribu i morske plodove? Svi ljubitelji vrhunskog mesa naći će pravu poslasticu u restoranu Perla Square Portonovi!
Odaberite Ribeye Steak, Tomahawk Steak, Sirloin Steak, T-bone, ili biftek i ne možete pogrešiti, jer njihova ponuda uključuje najkvalitetnije meso čuvano u Dry Ager frižideru, koje se potom peče u specijalnoj Josper rerni, što ga čini neverovatno mekim i ukusnim, ovo ima samo Jadran.
Taljatele sa vongolama i i grdobom u belom sosu u Malom Ribarskom Selu
Kulinarska filozofija ovog restorana ističe se u harmoniji lokalnih plodova mora i bogatstva prirodnih resursa koje Bokokotorski zaliv nudi. Njihovi šefovi kuhinje, s poštovanjem prema tradicionalnim receptima, transformišu sveže ulovljene plodove mora u umetnost za nepce.
Najbolji primer za to su domaće taljatele u laganom letnjem sosu, sa svežim školjkama vongolama i grdobom, jednom od najukusnijih i najkvalitetnijih riba kada mislimo na Jadran.
Waffermania u GODO-u, Jadran
Najslađe za kraj! GODO je naš izbor kada se radi o poslasticama, uključujući najbolji sladoled, kolače i peciva, uz najbolji italijanski espresso koji Jadran ima da ponudi.
Foto: Instagram