TIPS & TRICKS: 6 načina da pronađete motivaciju za trčanje TOKOM ZIME

  27.12.2023.
  RECOMMENDED

  Ustati ili odustati? Moralna dilema koja se obično javi kad se oglasi alarm u 6:15 ujutru, a napolju je mračno i hladno. U krevetu je fino, ušuškano i toplo, ma da odspavamo još pola sata? Možda da pomerimo trening za sutra ili da istrčimo večeras nakon posla? Je l’ realno da ćemo ići na trčanje po ovom vremenu?  

  A onda se setimo maratona koji želimo da istrčimo na proleće, bakice koja se u 95-oj prijavljuje na trku, Murakamija koji želi da na njegovoj nadgrobnoj ploči piše – pisac i trkač, jer je tračanje jedna od najlepših aktivnosti koja postoji na svetu i nikad nije takmičenje sa drugima nego uvek sa samim sobom. I da, želimo da pobedimo sve te demone u glavi koji nam govore da odustanemo i vratimo se u krevet, jer kad istrčimo 5 – 10 – 15 kilometara, koliko je samo lepše tuširanje nakon toga, ukusniji doručak, mirisnija kafa i odlazak na posao nikad lakši!

  Nema bolje sezone za rad na mentalnoj izdržljivosti od zimske sezone.

  1 copy

  Biti dosledan i istrajati u svojoj nameri da trčite, čak i kad je napolju loše vreme, lakše je uz sledećih 6 pravila za trčanje tokom zime:

  PROVERITE VREMENSKU PROGNOZU

  Bitka oko izlaska iz kreveta lakša je ako znate u kakvim uslovima idete na trčanje. Sitnice poput poznavanja brzine vetra i osećaja hladnoće, mogu pomoći da se bolje pripremite za jutro. Pre nego što postavite alarm za buđenje, najvažnije je da proverite vremensku prognozu, što ujutru treba da uradite ponovo jer su se, možda, stvari promenile tokom noći.

  3 copy

  IŠČEKIRAJTE PLAN

  Bilo da trčite sami ili u grupi, uveče proverite svoj plan trčanja, nakon što iščekirate vremensku prognozu – ako je temperatura porasla, to može da znači da se sneg topi i da su uslovi za trčanje promenili. Ako je napadao sneg, to može da oteža intervalni trening. Snežni uslovi su bolji za lagano trčanje, pa čak i za trčanje sa psom. Ako planirate intervalni trening, trebalo bi da planirate relativno suvu stazu prekrivenu snegom ili ravno zemljište. Prilagodite plan vremenskim uslovima.

  9 copy

  NOSITE ADEKVATNU OPREMU

  Kad je zimsko trčanje u pitanju, važni su slojevi – uvek je bolje obući jedan sloj više i imati mogućnost da kasnije odeću prilagodite temperaturi, jer se suprotno neće desiti. Važno je da se pobrinete za toplotu glave, vrata i ruku – buff, kapa, termo majica, lagane pantalona preko termo sloja, zimski kratki šorts preko helanki, flis donji veš i najvažnije – patike, to su stvari o kojima treba da vodite računa.

  11 copy

  BIRAJTE UDOBNE I STABILNE PATIKE

  Kako je zimska sezona praćena čestim padavinama, mokre i klizave staze su nešto što sigurno nećete moći da zaobiđete, ali ako imate patike sa zaštitnim GORE-TEX materijalom u gornjištu, poput najnovijeg React x InfinityRN 4 GORE-TEX Nike modela – koji možete pronaći u  Run ‘n More radnji, nijedna staza neće da predstavlja prepreku za vaše trčanje. Storm Tread đon sa neklizajužom podlogom i dubokim šarama omogućava stabilno i sigurno kretanje – nezavisno od toga da li su napolju kiša, sneg ili blato.  

  16 copy

  POSTAVITE IZAZOVE

  Odnosno, igrajte igru sa samim sobom – za koliko brzo mogu da se obučem i da izađem iz stana? Jednog dana postavite limit na pola sata, drugog na dvadeset, sledećeg na deset minuta… i kad ustanovite tempo koji vam najviše prija, njega se držite, ali imajte na umu da je s vremena na vreme dobro izazivati sebe i pomerati granice, makar one imale veze sa tim koliko sekundi vezujete pertle na patikama, ne i kad je samo trčanje u pitanju.

  18 copy

  I POSTAVITE STO

  Ako ujutru jedete žitarice, ostavite ih u činiji da smekšaju ili isecite hleb, spremite voće, zagrejte vodu u ketleru za čaj koji ćete popiti kad se vratite sa trčanja – iako je veliko zadovoljstvo u osećaju da radite nešto fenomenalno za sebe – idete na trčanje uprkos lošim uslovima (što apsolutno ima veze sa vašim celokupnim odnosom prema životu i gledanjem na stvari), treba da postoje i neke male radosti kojima ćete jedva čekati da se vratite kad završite sa trčanjem – topao tuš, čaj, doručak, pre nego što uronite u dan.  

  19

  Saznaj više:
  Povezani članci: