Voda i internet na Mesecu: Da li se spremamo za novo poglavlje?

    29.10.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/wifi_mesec_cover.jpg

    Zahvaljujući izolaciji tokom pandemije, ove godine su nam prsti više nego ikada zalepljeni za ekran a iizgleda da nismo jedini koji čeznu za digitalnom povezanošću budući da je NASA odabrala Nokiju da izgradi i uspostavi prvu 4G mobilnu mrežu na Mesecu. Ideja je da se sistem lansira 2022. godine da bi astronauti mogli da live streamuju HD videe dok plutaju po svemiru. Nismo sigurni da li iko pred nepreglednim prostranstvom svemira razmišlja na temu “ah da mogao bih ovo da postavim na Instagram” ali ovakav napredak dovodi do toga da ćemo se možda za dve godine od sada daleko češće susretati sa snimcima iz kosmosa i učiti kako on zaista funkcioniše i diše. Ovaj internet poduhvat je takođe i korak bliže ka održivijem prisustvu ljudi u svemiru, i na Mesecu, jer zaista, šta je planeta ako nema WhatsApp?

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/1603962336015768.jpg

    Projekat, za koji će Nokia biti plaćena 14.1 milion dolara, će kreirati infrastrukturu dovoljno stabilnu da može da podnese uslove u svemiru. Nokia će napraviti partnerstvo sa kompanijom koja se bavi svemirskim inžinjeringom Intuitive Machines da bi sistem dopremila do Meseca, gde bi trebalo da vodi računa od svemu od video poziva preko slanja podataka do robotičke kontrole i navigacije- pomalo nalik na Google Map za svemirske putnike. Vremenom se nadaju da će apgrejdovati sistem na 5G mrežu, koja tek sada počinje da biva hit na Zemlji pa će onda stići i do Meseca. Čak, postoji dobra šansa da će na Mesecu bolje i raditi jer ne postoje drveće, zgrade i TV frekvencija koje ometaju signal, što istina za nas nije neka preterano korisna informacija i dobra je vest jedino ako planirate da idete na interplanetarno putovanje i duge sate u svemiru provedete gledajući “Igre prestola” u cugu.

    Novi plan je deo NASA-inog najnovijeg projekta Tipping Point gde je iz polu privatnih polu javnih fondova dobila 370 miliona za kreiranje i uspostavljanje lunarnih tehnologija. Nokia bi možda na tu temu trebala da proćaska sa Astrobotic Technology, pošto su oni nedavno dobili $5.8 miliona da smisle način kako da se elektronika puni wireless u svemiru. Jer ipak, kad umre baterija, internet signal na telefonu ne znači baš puno, zar ne?

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/1603962304584766.jpg

    Reklo bi se da ovih dana novih vesti sa Meseca nikada dosta, i pored uvođenja interneta, iz NASA-e su koristeći SOFIA teleskop otkrili i da se molekularna voda nalazi na osvetljenom delu Meseca što nagoveštava da voda na Mesecu nije samo rezervisana za hladna, senovita mesta na kojima je temperatura ispod 230 stepeni Celzijusa već da se može naći i na drugim mestima. Trenutno je voda, onakava kakvom je poznajemo, kao H2O, pronađena u krateru Klavijus ali su sve prilike da je ima posvuda i naučnici su veoma uvereni da može da održava lunarnu bazu, malo li je.

    Sva ova otkrića su u bliskoj vezi sa NASA projektom Artemis prema kojem se planira da se astronauti vrate na Mesec 2024. i da se do 2028. uspostavi trajno ljudsko prisustvo na ovom satelitu. ‘Pouzdane, otporne komunikacione mreže velikog kapaciteta biće ključne za podršku održivog ljudskog prisustva,’ rekao je Nokijin CTO i Bells Labs predsednik Marcus Weldon. 

    Tako da, za manje od deset godina od sada, čeka nas zabavna budućnost, to je sigruno. A zamislite tek astronautske Instagram postove!

    Saznaj više:
    Povezani članci: