Run, Forrest, Run: 10 NAJBOLJIH PATIKA u istoriji filma

  01.05.2024.
  RECOMMENDED

  Veza između mode i filma je apsolutno neraskidiva – u toj meri da bi nam sigurno bilo teško da zamislimo neke od naših omiljenih junaka sa bioskopskog platna u drugačijim autfitima. Kakav bi bio lik Audrey Hepburn u filmu Doručak kod Tiffanyja, da ga nije oblačio Givenchy? Lik Carrie Bradshaw da ga nije stilski osmislila Partricia Field? Da li bi Almodovarovi filmovi bili baš toliko ludi da kostime nije radio Jean Paul Gaultier? Verovatno ne. Mnogo je kultnih autfita na filmu, a jeste li ikad razmišljali samo o patikama koje nose glavni junaci? Ako vi niste, jeste novinar američkog magazina GQ, koji je napravio listu od 20 kultnih patika iz filmova, a mi predstavljamo 10 najboljih.

  Aliens (1986)

  Reebok je prvobitno dizajnirao visoke Alien Stompers patike isključivo za film Aliens Jamesa Camerona, bez ikakve namere da ih ikada pusti u prodaju, ali je Sigourney Weaver kao Ellen Ripley izgledala toliko kul dok se obračunavala sa Xenomorphsima, da su patikofili narednih decenija preklinjali za njihovim lansiranjem. To su i dočekali 2016, povodom tridesetogodišnjice filma, kada je britanski sportski brend konačno popustio. Patike su imale četvorogodišnji niz epskih boja, pre nego što ih je Reebok povukao.

  patika sigourney viver

  Povratak u budućnost II deo (1989)

  Pitajte ljude oko sebe da li se sećaju patika u nekom filmu i verovatno će neko spomenuti Nike Mag iz Back to the Future Part II. Dizajnirao ih je Tinker Hatfield (kreator Air Max 1 i Air Jordan 3), ali samo za film. No, 2011, Nike odlučuje da ih prenese u stvarnost – prvo bez tehnologije samovezujućih pertli prikazane nafilmu, a zatim sa njom, za ponovno lansiranje 2016. Ovaj par brzo je postao jedan od najskupljih na planeti – verzija iz 2016. prodata je na StockXu za 76. 925 dolara.

  patika back to the future

  Basketball Diaries (1995)

  Basketball Diaries opisuje problematične tinejdžerske godine Jima Carrolla (Leonardo DiCaprio) dok njegovi snovi o tome da postane sportista blede. Moćni Converse Chuck Taylor (stalna pojava u brojnim filmovima, od Rockyja do The Breakfast Club) dobija mnogo vremena na ekranu, dok Carroll i njegova ekipa iz njujorške pripremne škole nose platnene klasike. Patike ovde služe i kao važan simbol – kako postava sve više propada, isto se dešava i sa Conversicama – na kraju one do te mere postaju izgrebane i uništene, da se ne mogu popraviti.

  Batman (1989)

  Batman Tima Burtona možda deluje naivno u poređenju sa kasnijim nastavcima Christophera Nolana i Matta Reevesa. Ali ima jednu stvar koju nijedan drugi film o Batmanu nema: sjajne patike. Čvrste čizme na Batsuitu Michaela Keatona? U pitanju je vrlo modifikovana verzija Nike Air Trainer 3. Ako skupite oči dok gledate film, zapravo možete videti Nike Air logo na petama.

  Big (1988)

  Svi pričaju o Air Force 1, ali njihov često zanemaren „nastavak, „produžetak“ Air Force 2, zvezda je filma Penny Marshall – nošene tokom nezaboravne scene u prodavnici FAO Schwarz – na sebi ih je imao lik Toma Hanksa, Josh Baskin. Bez obzira na svoje mesto u istoriji filma, model iz 1986. nikada nije postao ni približno popularan kao njegov prethodnik.

  tom henks jpeg

  Forrest Gump (1994)

  Trči, Forrest, trči! Kada Forrest Gamp krene na svoju epsku trku dugu tri godine, napred – nazad preko cele zemlje nekoliko puta, to čini u originalnom belom Nike Cortez paru – prvom modelu za trčanje brenda Nike, dizajniranom od strane suosnivača Nikea, Billa Bowermana, 1972. godine. Film, za koji je Tom Hanks osvojio drugog Oskara, pomogao je popularizaciji Cortez patika – među potpuno novom generacijom, a one su ostale popularne do danas.

  Nike Cortez Forrest Gump

  George of the Jungle (1997)

  Iako danas gotovo zaboravljen, ovo je film koji je Brendana Frasera učinio velikom zvezdom, a jednu scenu kultnom – kada naslovni lik stiže nazad u svoju izmišljenu afričku domovinu i otvara novi par Nike Air More Uptempo patika, vezuje ih i odmah počinje da trči.

  Kill Bill: Volume 1 (2003)

  Kao omaž Bruce Leejevom ansamblu iz njegovog poslednjeg filma Igra smrti, Uma Turman u filmu Quentina Tarantina nosi žuto-crn kombinezon uparen sa parom Onitsuka Tiger Mexico 66 patika. U Tarantinovom maniru, Umina verzija ovih patika ima natpis FUCK U na dnu đona.

  Trainspotting (1996)

  Zasnovan na romanu Irvina Welsha, film Trainspotting Dannyja Boylea smešten je međ’ radničku klasu u stambenim blokovima Edinburga. Ewan McGregor kao Mark Renton i njegovi drugari utelovljuju grunge devedesete, pri čemu je Rentonov izgled podrazumeva kratko ošišanu kosu, poderane kratke majice, uske farmerke i – adidas Samba Super patike. Pre nego što je ovaj model postao omiljen među milenijalcima, često smo ih viđali na tribinama velikih fudbalskih utakmica uz – Gazelle.

  222444 1565343105

  Space Jam (1996)

  Blokbaster Looney Tunes sa Michaelom Jordanom doprineo je tome da cela jedna generacija dece preko noći postane opsednuta patikama, zahvaljujući posebnom paru koje ovaj junak nosi u ključnoj sceni: Air Jordan 11 ‘Space Jam’. Sa osnovom od balističke mreže, sjajnim lakiranim prelivima i prozirnim plavim đonom, ovaj par ponovo je lansiran 2016. kako bi se proslavilo 20 godina filma.

  space jam movie michael jordan wearing space jam jordans

  Fotografije: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: