20 godina kasnije: Zašto su kostimi iz filma Kill Bill i dalje aktuelni

I dominiraju na svakoj Halloween zabavi.
17.10.2023.
RECOMMENDED

Snažan ženski lik koji, želeći osvetu, preuzima kontrolu nad svojom sudbinom, inovativna naracija – nekonvencionalna struktura radnje pri čemu Quentin Tarantino koristi retrospektivne scene, vremenske skokove i stilizovane vizuelne tehnike da ispriča priču, razlog su zašto, i DVADESET godina kasnije, uživamo u filmu Kill Bill, kao da ga gledamo prvi put.

Naravno, volimo ga i zbog spektakularnih akcionih scena, referenci na kultne filmove i mešanja žanrova, ali ono što je možda najzanimljivije od svega jesu – kostimi.

Činjenica da nijedna Noć veštica ne može da prođe bez nekog kostima iz ovog kultnog filma, što je za dizajnerku Catherine Marie Thomas i reditelja, kako su izjavili, veliki kompliment. Ono najlepše u vezi sa ovim filmom je njegova estetika, a njen glavni deo su upravo kostimi, kojima je posvećena neverovatna pažnja.

Čitav izgled glavne junakinje (Uma Thurman/The Bride) referenca je na film Brucea Leeja iz 1978, Igra smrti. Dok Nevesta nosi isključivo žute patike, Leejev junak pojavljuje se i u crvenim, belim i plavim modelima. Ima ih u još jednom Leejevom klasiku, Enter The Dragon, gde ih nosi Jim Kelly.

Danas se Onitsuka Tiger Mexico 66, koje prete da sruše popularnost Samba modela brenda adidas, više ne nose u krvavim obračunima, već su omiljene među modelima i trendseterkama – Gigi Hadid, Suki Waterhouse- Nose ih i Kaia Gerber, Hailey Bieber i Addison Rae, čak i u Kill Bill žutoj.

Sem patika, Thomasova je i na izboru ostalih kostima sarađivala sa Tarantinom. Žuto odelo koje nosi Uma Thurman preuzeto je iz filma Brucea Leeja Game of Death, i namerno je napravljeno želeći iz dva dela, kako bi Uma što manje izgledala kao neka seksi junakinja, Žena mačka recimo i više podsećala na ženu – ratnicu.

Ako ne računamo lik O-Ren Ishii (koju igra Lucy Liu) koja nosi snežno beli kimono, i sporedni likovi u filmu imaju snažne kostime. Najpoznatiji i posle Uminog najnošeniji tokom Halloween zabava jeste onaj koji nosi lik Elle Driver, koju tumači Daryl Hannah – dok hoda hodnikom u bolnici, na sebi ima beli kaput, pantalone i cipele iz Moschino kolekcije za jesen – zimu 2001 (kombinaciju koju je svojevremeno na pisti nosila Alek Wek), sa odgovarajućim povezom za oči i crvenim kišobranom.

Saznaj više:
Povezani članci: