U trci za Oskara: FILMOVI koji pokazuju zašto je CAREY MULLIGAN jedna od NAJBOLJIH glumica svoje generacije

14.10.2023.
RECOMMENDED

Carey Mulligan, tridesetosmogodišnja Britanka, koja je nedavno i treći put nominovana za Oskara za najbolju glumicu, ovog puta je bliže nego ikad osvajanju prestižne nagrade. Reakcije na njen lik – supruge Leonarda Bernsteina, u filmu Maestro – koji je režirao i u kojem glavnu ulogu igra Bradley Cooper, donele su joj stajaće ovacije na Venecijanskom filskom festivalu i pokazale da se većina slaže u jednom – Carey Mulligan je definitivno jedna od najboljih glumica svoje generacije.  

U proteklih 16 godina Carey je ostvarila niz zapaženih, mahom glavnih uloga, a ako još uvek niste upoznati sa njenim neverovatnim talentom predlažemo da pogledate sledećih sedam filmova pre nego što na Netflix stigne Maestro, 20. decembra.  

Obrazovanje (An Education) 

Radnja filma odvija se u Londonu, ranih šezdesetih godina, gde šesnaestogodišnja Janie (koju igra Carey), vedra, inteligentna i lepa devojka, skoncentrisana na to da se upiše na Oksford i obezbedi sebi bolji život, upoznaje Davida Goldmana, duplo starijeg imućnog čoveka, koji ne očarava samo nju, nego I njene roditelje.  

Iako uživa u otmenim večerama, skupim poklonima i koncertima klasične muzike na koje je David vodi, sve se menja kada Janie sazna da on krije tajnu, zahvaljujući kojoj će se zapitati da li postoji prečica do uspeha, ili do njega mora da se dođe na malo teži način.  

Ne dozvoli mi da odem (Never Let Me Go)

Keti, Tomi i Rut koji provode detinjstvo u naizgled idiličnom engleskom internatu Hejlšamu. Njihovi snovi se ruše kada saznaju da su klonovi kreirani zbog donacije organa i da nikada neće imati običan život kome se nadaju. Kako odrastaju pripremaju se za surovu realnost koja ih čeka i pokušavaju da shvate odakle dolaze i koja je njihova prava svrha. 

Drive  

Film koji ima status kultnog ostvarenja, možda nije najbolja uloga Carey Mulligan, ali jeste jedna od značajnijih. U njemu igra Ajrin, devojku koja je predmet emotivnog interesovanja Vozača, holivudskog kaskadera koji dodatno zarađuje tako što pomaže kriminalcima da pobegnu sa mesta pljačke.  

Shame 

I ovde Carey nije u centru pažnje, ali jeste odnos koji ima sa glavnim junakom, koji u filmu igra njenog brata, a kojeg igra Michael Fassbender. Sisi je problematična i emotivno rastrojena devojka, koja se iznenada pojavljuje u životu svog brata, zavisnika od seksa.  

Daleko od razuzdane gomile

Radnja ovog filma dešava se u viktorijanskoj Engleskoj, a glavna junakinja koju tumači Carey je snažna I nezavisna vlasnica farme koja treba da bira između tri udvarača – odgajivača ovaca, očajnog mladog vojnika I uglednog neženje, koji je po shvatanju društva tog doba veoma prosperitetan.  

Veliki Getsbi  

Film Baza Luhrmanna u kojem Carey igra Daisy Buchanan, a Leonardo Dicaprio misterioznog milionera, koji organizuje zabave u svojoj luksuznoj kući, nadajući se da će mu se jednog dana njegova bivša draga, vratiti.

Promising Young Woman  

Ako želite da pogledate samo jedan film Carey Mulligan ne bi li se uverili u njen glumački talenat, neka onda to bude ovaj. Svi su govorili da je Cassie mlada žena koja obećava dok nije došlo do misterioznog događaja koji je naglo preokrenuo njenu budućnost. Ali ništa u njenom životu nije onakvo kakvim se čini: opako pametna, lukava i žena koja vodi dvostruki život dobija šansu da ispravi neke stvari iz svoje prošlosti.  

Saznaj više:
Povezani članci: