53. Belgrade Fashion Week: Moda sa emocijom i društvenom porukom

  18.04.2024.
  RECOMMENDED

  Prolećno izdanje jednog od najvažnijih modih događaja u našoj zemlji, Belgrade Fahion Weeka, koje se od 1996. redovno održava 2 puta godišnje, privodi se kraju. Održana pod sloganom MaštAI Nedelja mode u Beogradu ovog puta ispitivala je način na koji se prepliću veštačka inteligencija (AI) i odevanje, a brojni domaći dizajneri dali su svoje odgovore na to.

  Iako zvuči paradoksalno, dualitet mašte i veštačke inteligencije u naslovnom sloganu MaštAI je logičan smisao modne industrije. S jedne strane imamo umetničku predstavu vizuelnog identiteta, a sa druge smart oslonac u vidu prepoznavanja potreba i primenjenosti, u ovom slučaju, modnog sadržaja.

  Beogradska Luka Hangar ugostila je fashion entuzijaste, gde su se predstavili dizajneri, kako mladi, tako i oni afirmisani, koji su još u prošlim sezonama utabali beogradsku fashion pistu. Rezultat je bio nepretenciozni događaj u duhu Beograda, koji, po ugledu na svetske nedelje mode, preispituje inovativnost, inkluzivnost i održivost industrije, kroz estetike pojedinaca. Ispričane su najrazličitije priče kroz narative kolekcija, kako u revijama autorske mode, tako i u programskom delu posvećenom Angelini Aćimović. 

  belgrade fashion week za unutra 1

  ANGELININA HALJINA  

  Angelinina haljina je revija koja je, u okviru glavnog programa Belgrade Fashion Week-a, izuzetno veliki prostor Hangara ispunila čistom emocijom. Revija je posvećena maloj Angelini Aćimović, devojčici koja je stradala u majskim događajima u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar. Angelinin talenat je okupio 25 poznatih srpskih dizajnera i brendova koji su na osnovu njenih crteža haljina oblikovali modele za reviju. Među njima su Dragana Ognjenović, Atelje Igor Todorovic, Marija Tarlać, Ines Atelier, INDIVIDUAL BY Bata Spasojević, Suzana Perić, Svetlana Jaćović, Aleksandar Zabunović, Bataković Belgrade, HAMEL, Disciplina by Ivana Davidović, Sofi Milo, Stefan Đoković, COAST, QUESTIONMARK, THE SHYGUY, Atelje Sanja Perić, MO première, Jovana Petković, kao i poznati domaći modni brendovi – MONA, AMC Afrodite Mode Collection, PS Fashion, Tiffany Production i NiNiA Sanja Konjović. 

  DJT 8584 Angelinina Haljina
  DJT 9035 Angelinina Haljina
  DJT 9860 Angelinina Haljina

  AUTORSKI DIZAJN I DRUGI FASHION HAJLAJTOVI 

  Važan segment Perwoll Fashion Week-a jeste promocija autorskog dizajna. Zato su kolekcije domaćih dizajnera uvek u fokusu, a to su potvrdile brojne revije prolećne Nedelje mode: LalicA brend/projekat/koncept iza koga verovanjima, zanatom i rizikom stoji Aleksandra Lalić, više od deceniju preispituje popularni koncept „ženstvenosti“.

  DJT 3565 AL
  DJT 3704 AL

  Namerno ili slučajno, birajući modu i odevanje kao sredstvo, njeni fashion komadi su studije slučaja dekonstrukcije tradicionanalnih i savremenih percepcija ženske anatomije, ženske pozicije unutar društvene strukture i mogućnost njene transformacije usled društvenih pomeranja.

  Formu po formu, ona gradi mogućnost drugog, trećeg ili nepredviđenog poimanja ženske pojavnosti, objektivne stvarnosti ili pak samo dugoročne fantazije. Prikazana kolekcija Radmila Vera Svetlana je korak dalje u preispitivanju pojma ženstvenosti i to kroz lupu ličnih porodičnih istorija. 

  DJT 3690 AL
  DJT 3623 AL

  Practical Magic

  Dizajnerka Vesna Kracanović predstavila je svoju najnoviju kolekciju pod nazivom Practical Magic za sezonu proleće/leto 2024. Kracanovićeva je poznata po svom nekonvencionalnom pristupu fashion dizajnu, a Practical Magic nije izuzetak. Kolekcija je bogata koloritom i hrabrim pristupom formama, kombinacija nežnih pastelnih tonova i jarkih boja stvara kontrast koji privlači pažnju i oslikava savremene trendove.

  DJT 4138 VK
  DJT 4064 VK

  Kroz svaki komad, oseća se igra između klasičnih silueta i neočekivanih detalja, što daje kolekciji autentičan i prepoznatljiv pečat. Kracanovićeva je uspela da spoji praktičnost sa mističnom notom, stvarajući odeću koja inspiriše nosioca da se oslobodi konvencionalnih okvira i izrazi svoju individualnost.  

  DJT 4277 VK
  DJT 4081 VK

  Zero Waste

  Marko Feher je modni dizajner poznat po tome što se u kolekcijama bavi društveno odgovornim temama, recikliranom i zero waste modom. Nova kolekcija predstavlja novi korak u njegovom dizajnerskom pristupu. Inspirisana je stvarima koje obično izbegava ili koje mu nisu bliske, te onima koje ga ne bi obično podstakle na kreativnost.

  Ova kolekcija je kontrast između onoga što ga privlači i onoga što ga odbija, i tako stvara estetski dijalog između suprotnosti. Sve ono za šta je do sada rekao da NIKADA NE BI RADIO, došlo je na red. Ova kolekcija je unutrašnja borba i sukob između onoga što želi i onog što izbegava. 

  DJT 0092 N

  DJT 0235 N

  DJT 0319 N

  TIJANA MILUTINOVIĆ

  Kolekcija Tijane Milutinović predstavlja prikaz intimne inspiracije u kojoj se susreću različiti utisci i iskustva svakodnevnice. Odeća ispituje savremenu siluetu postavljenu kroz različite principe spajanja formi i materijala iz pozicija suprotnih vrednosti u svrhu stvaranja specificne slojevite atmosfere. 

  DJT 1069 N
  DJT 1147 N
  DJT 1219 N

  FANTASTIČNO PUTOVANJE BOŠKA JAKOVLJEVIĆA

  Revija brenda Martini Vesto by Boško nas je povela na FANTASTIČNO PUTOVANJE u okviru Belgrade Fashion Weeka. Ovoga puta, ljubitelji mode imali su priliku da vide kreacije koje ostaju dosledne njegovom prepoznatljivom stilu, ali su obogaćene novim materijalima i konceptima. Kolekcija Fantastično putovanje je neobična po izboru materijala, jer je jedan njen deo napravljen od recikliranog papira. Jakovljević je ovim razotkrio svoju posvećenost konceptu održive mode, ali i zaštiti životne sredine i planete. Posebno impresivni su bili komadi obuće – čizme i patike – koje su takođe izrađene od papira, demonstrirajući sposobnost dizajnera da transformiše običan materijal u nešto izvanredno. Muzička podloga revije bila je muzika Slađane Milošević, kao zaokružen omaž našoj muzičkoj i modnoj ikoni, koja je spomenuta na samom otvaranju, kada je joj je publika odala počast jednominutnim aplauzom umesto ćutanja. 

  DJT 1672 MV
  DJT 1756 MV
  DJT 2532 MV

  IQOS KUTAK

  Tokom ovogodišnjeg Belgrade Fashion Week-a svedočili smo revolucionarnim umetničkim delima koja su inspirisana pulsirajućim duhom metropole. U saradnji sa brendom IQOS, umetnici Marija i Stevan Šon, zajedno sa dizajnerkom Aleksandrom Duende, vlasnicom modnog brenda Daire, stvorili su viziju budućnosti bez duvanskog dima, inspirisanu pričama korisnika IQOS uređaja.

  IQOS

  Ovi kreativci su svojom inovativnošću doprineli jedinstvenom spoju umetnosti i modnog dizajna. Avangardni pristup podržan je otvaranjem dva nova IQOS butika u Beogradu – jedan je smešten unutar Tržnog centra Ušće, a drugi u Tržnom centru Delta City, gde će njihova umetnička dela krasiti prostorije.

  IQOS je prepoznao značaj povezivanja umetnosti i tehnologije, predstavljajući novu generaciju proizvoda na Belgrade Fashion Week-u. Poznato je da IQOS ILUMA asortiman zahvaljujuci naprednoj tehnologiji zagrevanja duvana donosi unapređeno iskustvo bez potrebe za ciscenjem uredjaja. IQOS ILUMA PRIME, IQOS ILUMA i IQOS ILUMA ONE nude jednostavno i personalizovano iskustvo bez duvanskog dima, čineći prelazak na ovaj bolji izbor lakšim nego ikada pre.

  DSC8776

  IQOS ILUMA donosi unapređeno iskustvo uz ergonomski dizajn i praktične funkcije, dok IQOS ILUMA ONE donosi revolucionarni pristup – bez potrebe za čišćenjem. Ovo su proizvodi koji predstavljaju korak napred ka budućnosti, nudeći jednostavno i personalizovano iskustvo bez duvanskog dima, čineći prelazak na inovativni pravac lakšim nego ikada pre.

  IRENA GRAHOVAC

  Revijalni deo 53. Belgrade Fashion Week-a zatvorila je modna kreatorka Irena Grahovac revijom HAL9000, u prostoru nekadašnjeg bioskopa Balkan. Irena je bila, kao i cela prolećna Nedelja mode, inspirisana veštačkom inteligencijom. Dok je pravila skice, slušala je muziku iz filma Odiseja 2001 u svemiru i premišljala o nastanku prirodne inteligencije i simbolici prve scene pomenutog filma, kada je pračovek podigao kost i iskoristio je kao oružje kojim nadjačava ostale jedinke. Prirodnom selekcijom i slučajnim mutacijama kroz istoriju razvija se prirodna inteligencija kao osnov za nastanak veštačke inteligencije.

  Ako je prirodna inteligencija zora, a veštačka inteligencija suton, šta nastaje nakon toga? Vođena ovom idejom inspiraciju sam pronašla u filmu Odiseja 2001.u svemiru. Film slikovito opisuje vremenski raspon od te zore do sutona, objasnila je Irena svoja premišljanja.

  DJT 4400 53 BFW Irena Grahovac

  Reviju je otvorio fashion nastup balerine Drine Pešić, zatim su pistom prošetale glumice Jelena Gavrilović i Katarina Radivojević, kao i poznata influenserka Uki Q. Na pisti smo mogli videti pre-fall 2024 kolekciju koju čini neobičan spoj prirodnih i veštačkih materijala – jagnjeće krzno u svom sirovom obliku kombinovano je sa najsavršenijim tech materijalima. Igra mat i sjajnih površina, uklapanje zemljanih tonova (braon, oker, bež…) sa pastelnom plavom, neobične forme i stilizovane S siluete dale su poseban pečat ovoj kolekciji.

  DJT 3302 53 BFW Irena Grahovac

  Dve boje plave predstavljaju zoru i suton, prirodnu i veštačku inteligenciju, a između je tamnilo, oslikano kroz neizbežnu crnu i tamno braon. Crni kožni mantili savremenih krojeva i bunde od prirodnog i veštačkog krzna u oversized formama dopunjeni su zanimijivim aksesoarom – torbama i šeširima izrađenim kako od prirodnog, tako i od veštačkih materijala. Poigravanje formom – od klasične Irena Grahovac figure koja je savršeno ženstvena, do aktuelnih predimenzioniranih spejsi oblika prikazuje raskošnu igru modnog dizajna.

  image 1

  *IQOS nije proizvod bez rizika, oslobađa nikotin koji izaziva zavisnot. Samo za punoletne

  Tekst: Promo

  Fotografije: Đorđe Tomić

  Saznaj više:
  Povezani članci: