Pretraga

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto

Tekst: BURO247.ru

U januaru ove godine Laetitia Casta se vratila na pistu, a zatim postala i zaštitno lice tri najupečatljivije kampanje za sezonu jesen/zima. Evo još nekoliko razloga zbog kojih je obožavamo. Sad, uvek i zauvek.

Laetitia je prvi put stala na modnu pistu sa 15 godina

Njena manekenska karijera započela je kada je imala petnaest godina, kada je skaut primetio na plaži na Korzici gde je došla na more sa familijom. Prva kampanja koju je snimila bila je za Guess, a prva revija na kojoj je učestvovala bila je za Jean Paul Gaultiera. “Jean Paul, ko je ova lepa mlada devojka?” pitali su tada dizajnera u bekstejdžu 1993, a on je odgovorio: “Ona je novo lice. Zove se Laetitia, Francuskinja je i jako, jako je lepa.” Tada je pomalo nesigurno ali beskrajno šarmantno prošetala pistom u mrežastom topu sa delovima teksas jakne. Ova slika je ponovljena posle dvadeset i sedam godina na njegovoj oproštajnoj reviji u januaru 2020.

Poslednjih deset godina Laetitia Casta nije učestvovala na Nedeljama mode

Vratila im se tek početkom ove godine i to za Jacquemusa koji je o njoj sanjao od kada je bio mali i koji tvrdi da je Casta oličenje apsolutne lepote. Tokom tih deset godina koliko nije učestvovala na revijama, Laetitita je igrala u više od deset filmova, oprobala se i kao glumica u pozorištu, a zatim i udala za francuskog glumca i režisera Louisa Garrela. Ipak, i pored toga što nije hodala pistom, manekenka se nije izgubila sa radara modne industrije već je bila zaštitno lice brendova Dolce & Gabbana, L’Oreal Paris i Boucheron, snimala je za Chanel i Tiffany's, te se pojavila na mnogim naslovnim stranama.

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 3)
2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 4)

JACQUEMUS FW2020.

Laetitia igra glavnu ulogu u najspektakularnijim kampanjama 2020.

Za Valentino ju je slikala ćerka Satine za vreme karantina u njihovom stanu u Parizu. Na jednoj od fotografija koje potpisuje Jurgen Teller za Saint Laurent, vide se samo njene noge u sjajnoj crvenoj koži. Najslađa je, naravno, kampanja za Jacquemus, a fotografije nas transportuju unazad kroz vreme u 1997. kada je njena manekenska karijera bila u punom zamahu, a Jacquemus imao svega sedam godina. Na fotkama Laetitia sluša CD plejer, ide kod frizera sa fotografijom Jennifer Aniston i vozi se u roze autu sa krznenim volanom. Jacquemusovo preslatko kuče, jazavičar Tutu star nekoliko meseci, takođe je u mnogim kadrovima.

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 5)
2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 6)
2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 7)

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 8)
2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 9)
2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 10)

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 11)

Pobunila se protiv brenda Victoria’s Secret mnogo pre nego što je to postalo mejnstrim

Svi znamo da su odabrani modeli za Victoria's Secret nazivani anđelima, a Laetitia je 1998. godine postala jedan od njih. Ipak, njena saradnja sa američkim brendom nije dugo potrajala, a ona je kasnije u inetrvjuu izjavila da je otišla zbog njihovih etičkih principa: “Tražili su od mene da budem parče mesa - to nije imalo veze sa lepotom već sa seksom, mekom pornografijom. Nisam imala prava čak ni da kažem šta mislim. Sećam se jednog intervjua u kom su me pitali šta želim za Božić. Izvinjavam se, ali ne želim komplet Victoria’s Secret. Na kraju su se pozdravili sa mnom - bila sam za njih isuviše buntovna.”

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 12)

VICTORIA'S SECRET 1999.

Zatvorila je poslednju Yves Saint Laurent reviju 2002 - uz pesmu na francuskom

Njihov poslovni odnos ličio je na ljubavnu priču. Kako je i sama Laetitia više puta izjavila, kada je prvi put došla u njegov atelje, dizajner je bio jednako stidljiv koliko i ona. “Odeća mi uopšte nije dobro stajala: bila sam preniska i obla, nisam ličila na YSL manekenke. “Šta ćemo sa njom?” čula sam kako govori stilista i na kraju su me obukli u crnu suknju i džemper i poslali kod Maestra. Nisam znala kako da se ponašam ili gde treba da stanem ali sam bila veoma dirnuta kada sam ga upoznala. Mislim da je i on bio: nakon što mi je rekao da sam jako lepa, sramežljivo je spustio glavu.”

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 13)

YVES SAINT LAURENT SS2019.

Laetitia je kasnije takođe izjavila da je upravo Saint Laurent učinio da se oseti kao prelepa žena, a ne kao dete. Jednog dana ju je upitao koju haljinu bi volela da nosi na njegovoj reviji, a ona izrazila želju da to bude haljina od cveća. Saint Laurent ju je obavio svežim ružama i organdinom, a taj trenutak sa revije je otišao u modnu istoriju. Sa svoje strane, dizajner ju je nazivao Rajskom pticom i Laetitia je bila muza njegovih poslednjih kolekcija. Imala je i tu čast da zajedno sa Catherine Deneuve zatvori poslednju reviju koju je Yves Saint Laurent ikada organizovao, a povodom zatvaranja svoje kuće visoke mode i povlačenja sa scene. Njih dve su, obučene u YSL smokinge, zajedno otpevale “Ma plus belle histoire d'amour, c'est vous” ("Moja najlepša ljubavna priča ste Vi"). Ako kojim slučajem mislite da moda nema dušu, pogledajte ovaj kratki video.

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 14)

YVES SAINT LAURENT 2002.

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 15)
2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 16)

Ona nije “samo” model, a 2016. je debitovala i kao režiser filmom “En moi”

Od kasnih devedesetih, Laetitia je prešla iz sveta mode u svet filma i polako sa uloga lepotica prešla na one kompleksnije. Njen prvi film bio je “Asteriks i Obliks protiv Cezara” iz 1999. godine, a naklonost kritičara je pridobila ulogom Brigitte Bardot u filmu “Gensbur: herojski život” o ikoni francuske kulture Sergeu, koji je izašao 2010. Glumila je i u filmovima “L'homme fidèle” koji je režirao njen muž Louis Garrel, zatim tv filmu “Plavi bicikl” i mnogim drugim. 2016. Laetitia je odlučila da stane iza kamere i režira kratki film “En moi” u kojoj glavne uloge igraju Lara Stone i Ivan Attal i koji je snimljen u pariskoj operi Garnier.

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 17)

"L'INCROYABLE HISTOIRE DU FACTOR CHEVAL" 2018.

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 18)

"ASTERIKS I OBELIKS PROTIV CEZARA" 1999.

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 19)

"DERRIERE LES MURS" 2011.

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 20)

"EN MOI" 2016.

2020. je godina Laetizie Caste, evo i zašto (фото 21)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor