Pretraga

4 saveta uz koje će svaka minimalistička kombinacija izgledati dobro

Tekst: BURO.

Foto: @mija_mija

Ako vam se čini da je jednostavne kombinacije lakše zamisliti nego izvesti, ovo je članak za vas. Skrolujte, bukmarkujte i zahvalite nam se kasnije.

1. Dovoljan je jedan skup komad

4 saveta uz koje će svaka minimalistička kombinacija izgledati dobro (фото 1)

Ideja da je sasvim dovoljno imati nešto "jedno ali vredno" svakako nije nova i sigurno ste već milion puta čuli kako vredi investirati u komad nakita ili aksesoara poput torbe. Naravno da ima smisla pošto ih možete kombinovati u mnogim situacijama. Ipak, kada je minimalizam u pitanju, kombinovanje sa svim stvarima koje imate u garderoberu se često podrazumeva, pa se i polje odeće u koju se isplati uložiti širi. Kvalitetne pantalone ili skupo pletivo, kao i komadi zanimljive teksture su zlata vredni kada ste minimalista.

4 saveta uz koje će svaka minimalistička kombinacija izgledati dobro (фото 2)

Podrazumeva se da je sklapanje garderobe od skupih stvari nešto za šta je, pored novca, potrebno i vreme. Zato mnogi minimalisti vole second hand opcije za skupe komade, pa na primer dobre farmerke, sakoe, čak i košulje pronalaze na ovaj način.

Najvažnija stavka jeste da svaka kombinacija zahteva samo jedan komad ove vrste i da ćete svoj "skupi" ulov nositi iznova i iznova. 

2. Igrajte se teksturama i proporcijama

4 saveta uz koje će svaka minimalistička kombinacija izgledati dobro (фото 3)

Ako vam se čini da izgledate više aljkavo i casual nego zaista minimalistički, to je vrlo verovatno zato što vam fali malo drame. Pronaćićete je pomalo izmeštenim oblicima i materijalima (poput sakoa sa izrezanim leđima), nikako u bojama i dezenima. 

4 saveta uz koje će svaka minimalistička kombinacija izgledati dobro (фото 4)

Iz tog razloga je jako važna kategorija u ormaru svakog minimaliste "basic komad koji zapravo nije basic", a podrazumeva komade oko kojih se sve vrti ali koji imaju neki neočekivan detalj, bilo da je u pitanju volumen, kroj ili tekstura. Drugim rečima, nemojte jednostavno napuniti ormar istim belim majicama ili košuljama i očekivati da se pretvorite u Mirjam Flatau (čije fotke smo iskoristili kao najbolji primer onoga o čemu pričamo). Trik jeste u tome da se pronađu komadi koji savršeno igraju ulogu osnove mnogih kombinacija ali ujedno i privlače pažnju.

3. Ne komplikujte

4 saveta uz koje će svaka minimalistička kombinacija izgledati dobro (фото 5)

Možda se čini da se ovo podrazumeva, ali kada stvarno skapirate šta vam dobro stoji i u čemu se dobro osećate, a da se pri tom uklapa u vašu verziju capsule garderobe na pravom ste putu da napravite svoju uniformu. Kad je napravite, spremite se da ćete u njoj beskrajno uživati zato što će vam život učiniti jednostavnim i lepšim.

4 saveta uz koje će svaka minimalistička kombinacija izgledati dobro (фото 6)

Cilj vam je da tako napunite ormar da u njemu volite svaku stvar, a da se što više njih međusobno dobro kombinuju. Idealan scenario je da vam se osnovni (i skuplji) komadi zapravo i ne menjaju često, već da ih samo polako skupljate, a da na njih dodate nekoliko komada koji su neobični.

4. Nabavite peglu na paru

4 saveta uz koje će svaka minimalistička kombinacija izgledati dobro (фото 7)

Nije striktno savet za kombinovanje ali je presudan isto koliko i komadi koje nosite. Ne postoji odeća koja izgleda skupo kada je izgužvana i neuredna, a ovo važi duplo i troduplo ako vam je najviši cilj jednostavnost. Pegla na paru je em tu svako jutro, em se lako koristi, em manje oštećuje odeću od klasične. Bingo.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor