Pretraga

Da li biste nosili bundu od upcycled krzna?

Da li biste nosili bundu od upcycled krzna?

Tekst: Manda Javorina

Foto: @n_e_r_e_j_a

Moja mama je uvek bila opsednuta bundama. Nema ih, istina, mnogo i nijedna u njenom ormaru nije napravljena od neke ugrožene vrste ali svejedno. Ova njena ljubav mi je na momente bila veoma problematična i prouzrokovala ne mali broj svađa među nama kad sam bila mala, čak do tačke da sam svoju baku (koja je takođe nosila bunde) zamolila da onu koja je kupljena meni proda mami iza leđa (što je ona i učinila). Imala sam četrnaest godina i pare spiskala na svom prvom samostalnom putu u inostranstvo. Ako ćemo pošteno, to i mene čini profiterom industrije krzna, zar ne?

Da li biste nosili bundu od upcycled krzna? (фото 1)
Da li biste nosili bundu od upcycled krzna? (фото 2)

Danas se osećam drugačije. Ne zbog toga što mislim da životinje treba ubijati samo zato što su lepe već iz nekoliko razloga od kojih je prvi taj da stvari nisu crno bele. Za početak, tzv. ekološka krzna napravljena su od plastike koja je za prirodu jednaka katastrofa kao i plastične kese, možda čak i gora, pa mi je upotreba reči “ekološko” u tom smislu izuzetno problematična. Sa druge strane, nerc koji je nosila moja baka (a koji ima godina bar koliko i ja) je u meni, danas kada nje nema, probudio želju da ga obučem i iskreno stojim iza toga da time što bih nosila krzo koje je staro više od trideset godina danas aktivno ne bih naškodila nikome. Dakle, ako je između novog veštačkog i novog pravog krzna u mojoj glavi mrtva trka po neprihvatljivosti, možda je baš vintage krzno rešenje (a kada ga i ako ikad bacim raložiće se u prirodi bez ikakvog problema).

Osim što imam jedan problem: ne sviđa mi se ni jedan jedini kroj vintage bundi koje mi stoje na raspolaganju - ni bakinih ni maminih. Kada ih obučem, sve sa činjenicom da trenutno nosim jedan mamin kaput iz osamdesetih sa ogromnim ramenima, u bundi mi se čini da sam ispala iz one epizode serije “Bolji život” u kom Giga Moravac vodi žene iz firme u Solun za 8.mart. Sindikalno.

Rešenje? Prepravka.

Da li biste nosili bundu od upcycled krzna? (фото 3)
Da li biste nosili bundu od upcycled krzna? (фото 4)
Da li biste nosili bundu od upcycled krzna? (фото 5)

Lakše reći nego učiniti, znam. Na svu sreću, nisam jedina koju muče ista pitanja niti jedina koja je došla na ovu ideju. Pre jedno nedelju dana sam na Instagramu Natashae Goldenberg naletela na brend Nereja i od tad ne mogu da prestanem da mislim na njega na isti način na koji volim svilenkasti i furless Marei1998. Informacija nema baš mnogo, osim toga da se radi o ruskom brendu koji se bavi upcyclingom bundi i detalja da iza njega zapravo stoji jedna od urednica ruskog izdanja magazina Vogue Sveta Vashenyak. Do ove informacije došla sam tek nakon nekoliko dana i u sekundi mi je postalo jasno zašto ovi prepravljeni modeli izgledaju kao da su izašli iz kampanje za The Row (a pretpostavljam da su prethodno takođe delovali kao da su ispali iz autobusa na povratku iz Soluna pošto ruska i naša estetika tog vremena baš i nisu različite).

Da li biste nosili bundu od upcycled krzna? (фото 6)
Da li biste nosili bundu od upcycled krzna? (фото 7)

Sveta Vashneyak je brend lansirala bukvalno ovog decembra. Nakon neuspešne potrage za vintage krznom koje bi sama nosila, ona je odlučila da prepravi modele koje je uspevala da nađe u second hand prodavnicama. Komadi su isprovocirali veliko interesovanje među njenim prijateljima pa je Vashneyak odlučila da osnuje brend. Svi komadi su unikatni, a činjenica da su upcycled ih oslobađa etičkih dilema koje donosi novo krzno. Nije zanemarljiva ni činjenica da su bunde sa Nereja etiketom upravo zbog toga znatno jeftinije od novih, a ovo sve ide pre toga da su dizajnirane tako da ćete se u njih odmah zaljubiti (čak i ako to ne želite sebi da priznate). I think we have a winner!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor