Pretraga

Damien Hirst i Prada su udružili snage i kreirali neverovatnu instalaciju u Moskvi

Damien Hirst i Prada su udružili snage i kreirali neverovatnu instalaciju u Moskvi

Tekst: BURO.

Projekat Prada Mode, sa fokusom na savremenu kulturu, postoji od 2018. godine i organizuje se u gradovima širom sveta. Posle Pariza, Londona, Majamija, Šangaja i Hong Konga ove godine stacionirali su se u Moskvi. Tek otvorenu izložbu u vili Levenson ne bi trebalo da propustite. Barem u virtuelnoj formi.


Apoteka u zgradi

Damien Hirst i Prada su udružili snage i kreirali neverovatnu instalaciju u Moskvi (фото 1)
Damien Hirst i Prada su udružili snage i kreirali neverovatnu instalaciju u Moskvi (фото 2)

Projekat Prada Mode smešten je u kući u kojoj se nalazilo čuveno štamparsko udruženje AA Levenson's Printing Association, a projekat je osmislio umetnik Damien Hirst, koji je između ostalog, rekreirao svoju instalaciju "Pharmacy" iz 1992. godine (on je 1998. otvorio i istoimeni restoran u Londonu, a Miuccia Prada je dizajnirala uniforme za zaposlene). Ovoga puta sve pilule, kapsule, praškovi, rastvori i kapi su prikupljeni  iz moskovskih apoteka, uzimajući u obzir Hirstove želje.


60 radova

Damien Hirst i Prada su udružili snage i kreirali neverovatnu instalaciju u Moskvi (фото 3)
Damien Hirst i Prada su udružili snage i kreirali neverovatnu instalaciju u Moskvi (фото 4)

U Moskvu su doneta i Hirstova platna sa osušenim leptirima, koje je često koristio u svojim radovima. U maloj prostoriji na poslednjem spratu, gde će se održavati žurke, možete videti nekoliko njegovih slika sa motivima leptira i dijamanata. Postavljeno je šezdeset eksponata, uključujući predimenzioniranu pilulu, proizvoljni periodni sistem i ogromno platno sa medicinskim otpadom - upotrebljenim špricevima, praznim pakovanjima pilula i zavojima.


Tapete sa tajnom

Damien Hirst i Prada su udružili snage i kreirali neverovatnu instalaciju u Moskvi (фото 5)
Damien Hirst i Prada su udružili snage i kreirali neverovatnu instalaciju u Moskvi (фото 6)

Obratite pažnju na tapete koje je Hirst takođe dizajnirao; one su inspirisane umetnikovim razmišljanjima o životu i smrti: među stotinama tableta čitaju se biblijski naslovi, a u jarkim bojama su jedva primetni opušci ugašeni na laticama.


Inteligentni klub

Damien Hirst i Prada su udružili snage i kreirali neverovatnu instalaciju u Moskvi (фото 7)
Damien Hirst i Prada su udružili snage i kreirali neverovatnu instalaciju u Moskvi (фото 8)

Osnovna ideja koja stoji iza Prada Mode instalacija jeste da je to jedinstvena kombinacija mode, umetnosti, muzike i gastronomskog iskustva. Ukratko, želeli su da prijateljima brenda ponude šansu da svoje slobodno vreme upotrebe na intelektualan način. Od početka decembra članovi kluba uživaće su u koktelima i jelima, uz živu muziku, kao i u diskusijama. Direktor Kirill Serebrennikov, kustos Garaže Yekaterina Inozemtseva i kustos modnog pravca na Školi dizajna HSE Yekaterina Pavelko, razgovaraće o cikličnoj prirodi estetskih fenomena prošlosti, a Sergei Kapkov, Anton Belov i Alexandra Chechetkina će govoriti o razvoju ruskog urbanizma i arhitekture.


Spin-art masterclass

Svako može posetiti Prada Mode od 5. decembra, uz prethodnu registraciju. Prilikom registracije, možete odabrati kartu sa učešćem u masterclassu spin-paintinga, tehnike kojom radi Damien Hirst: platno je fiksirano na rotirajućoj platformi koja deformiše mokru boju.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor