Pretraga

Ko je Urs Fischer: Upoznajte umetnika koji je redizajnirao Louis Vuitton logo

Ko je Urs Fischer: Upoznajte umetnika koji je redizajnirao Louis Vuitton logo

Tekst: BURO.

Ako je neki brend poznat po saradnjama sa umetnicima, i mini-kolekcijama nastalim iz tih kolaboracija onda je to sasvim sigurno Louis Vuitton. Od Jeffa Koonsa preko Takashi Murakamija do Yayoi Kusame, LV brend veoma često poziva umetnike da učestvuju u reinterpretaciji nekog legendarnog komada, ili kreiranju nečeg sasvim novog. To i nije previše iznenađujuće budući da LVMH grupa već godinama unazad aktivno učestvuje u savremenoj umetnosti, osnivanjem muzeja Louis Vuitton Fondacija i podržavanjem savremenih umetnika, i da odatle neretko i započinju mnoge od njihovih saradnji.

Najnovija uključuje poznato ime svetske umetničke scene-Urs Fischer. Od svojih početaka 1896. godine Louis Vuitton prepoznatljivi monogram se gotovo uopšte nije menjao. Svakako, svi se sećamo da su se događale neke manje modifikacije boja, kombinacije boja, promena veličine slova, ali nova kolaboracija sa švajcarskim umetnikom Urs Fischerom predstavlja prvo potpuno modifikovanje, to jest možda pre i reinventovanje monograma za 125 godina postojanja brenda.

Ko je Urs Fischer: Upoznajte umetnika koji je redizajnirao Louis Vuitton logo (фото 1)
Ko je Urs Fischer: Upoznajte umetnika koji je redizajnirao Louis Vuitton logo (фото 2)
Ko je Urs Fischer: Upoznajte umetnika koji je redizajnirao Louis Vuitton logo (фото 3)

Fischer je poznat po svom subverzivnom pristupu i nije neobično što su kritičari već za njegove prve radove govorili da su “veoma čudne ručno rađene skulpture”. Te skulpture su se pojavile u vreme kada je umetnost mahom počela da se okreće konceptualnoj praksi dok je njegov rad ostao utemeljen u formi i materiji, ali i sa začudnom atmosferom koju donose koja je ipak u svojoj suštini konceptualna. Njegovi radovi podrazumevaju veliki broj predmeta, pa i ljudi, ili pak reprodukcija poznatih radova iz istorije umetnosti (kao recimo skulptura “Otmica Sabinjanki” koju je predstavio na Venecijanskom bijenalu 2011. i koja se topila tokom izloženog perioda i menjala svoj oblik) a zapitan kako bira svoje predmete i teme rekao je: “Ne radi se o kulturi današnjice. Ja samo biram predmete koji mogu ili ne moraju da budu zanimljivi, zavisi od vaše pažnje. Zanima me sudar, susret stvari, i kakav odnos imaju predmeti jedan sa drugim.” Njegovi radovi su često urađeni od voska i gore kao sveća, zbog čega svi koji znaju Fisherov rad znaju da nikada neće videti dva puta isti rad.

Ko je Urs Fischer: Upoznajte umetnika koji je redizajnirao Louis Vuitton logo (фото 4)
Ko je Urs Fischer: Upoznajte umetnika koji je redizajnirao Louis Vuitton logo (фото 5)
Ko je Urs Fischer: Upoznajte umetnika koji je redizajnirao Louis Vuitton logo (фото 6)

Isti pristup, distorzija poznatih oblika, otapanje ivica, i ikonografija pop kulture su prepoznatljivi i u njegovoj saradnji sa LV brendom. Nova saradnja podrazumeva ručno nacrtane verzije logoa koje on naziva “memory sketches” iliti crteži po sećanju, u kojima je reinterpretirao LV incijale, cveće i ornament deteline sa četiri lista. Rezultat je logo koji izgleda kao da pluta i da se pomera pred našim očima i koji dolazi u crno-beloj i crno-crvenoj varijanti i nalazi se na različitim komadima od kožnih komada preko sportskih ready-to-wear, do cipela i aksesoara.

Ko je Urs Fischer: Upoznajte umetnika koji je redizajnirao Louis Vuitton logo (фото 7)

Pored toga što se bavi umetnošću, Urs je u Njujorku pokrenuo i sopstvenu izdavačku kuću Kiito-San, gde objavljuje kataloge svojih radova ali i sarađuje sa drugim umetnicima i piscima u kreiranju art knjiga. Ovo mesto predstavlja jedno od omiljenih online stajališta svih ljubitelja umetnosti i ako volite umetnost, i book-art eksperimente, njihova stranica je definitivno nešto što treba držati na radaru.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor