Pretraga

Legendarni look: Kraljica Elizabeta i njeni modni kodovi

Legendarni look: Kraljica Elizabeta i njeni modni kodovi

Tekst: BURO.

Moć kraljice koja je najduže vladala u istoriji je očigledna. Voleli je ili ne, ne može se dovesti u pitanje da je postala jedan od najvećih simbola Velike Britanije, a njen stil je itekako imao veze sa tim. Podsećamo se nekih od njenih legendarnih modnih momenata.


 

Pre nego što je sela na tron, kraljica Elisabetha dospela je u žižu javnost već na svom venčanju za princa Philipa 1954. Kako bi videli budući kraljevski par, ljudi su bukvalno kampovali ispred i oko Vestministerske opatije, a spektakl koji im je priređen bio je na nivou. Venčanicu je dizajnirao britanski kreator Norman Hartnell, zvanični krojač britanske kraljevske porodice od 1938. godine. Posmatrači su ostali očarani haljinom od satena u boji slonovače, ukrašenom cvetnim vezom, kristalima i biserima. Pošto u samoj Engleskoj nije bilo moguće pronaći dovoljno dragog kamenja da se venčanica ukrasi, ono što je falilo, naručeno je iz amerike. Bucuća kraljica na gčavi je nosila rusku Kokoshnik dijademu od dijamanata koja je pripadala njenoj majci, a burme od zlata i platine sa dijamantima izrađene su od dragulja sa dijademe majke princa Philipa.

 

Legendarni look: Kraljica Elizabeta i njeni modni kodovi (фото 1)
Legendarni look: Kraljica Elizabeta i njeni modni kodovi (фото 2)
Legendarni look: Kraljica Elizabeta i njeni modni kodovi (фото 3)

 

Na venčanju svog sina Dianom Spencer, sama kraljica bila je besprekorno stilizovana po svim kraljevskim kodovima i prtokolu. Sama ceremonija odvijala se u toku dana, a Elisabeth se pojavila u puder-plavoj haljini i šeširu. Šešir je, razume se, uvek propisan dress codom za dnevna pojavljivanja u javnosti. Elisabetha II za života je bila pravi stručnjak za šešire i to je pokazivala svaki put kada bi kročila napolje. Celog svog života nosila je šešire brenda Somerville i tašne sa potpisom Launer. Princeza Diana je, baš kao i kraljica, ponela venčanicu od satena u boji slonove kosti ukrašenu čipkom koja je pripadala majci kraljice Elisabethe. Preporuku za dizajnera, Diana je dobila od jedne od tadašnjih urednica u britanskom magazinu Vogue, a nakon što su Anna Wintour i kraljica Elisabetha sedele jedna do druge na modnoj reviji u Londonu dobili smo još jednu simboličnu sliku.

 

Legendarni look: Kraljica Elizabeta i njeni modni kodovi (фото 4)
Legendarni look: Kraljica Elizabeta i njeni modni kodovi (фото 5)
Legendarni look: Kraljica Elizabeta i njeni modni kodovi (фото 6)

 

Promene u kraljičinu garderobu dešavale su se naporedo sa promenama deizajnera koji su sarađivali sa kraljevskom porodicom i nije da ih nije bilo, a li neke stvari ostale su konstanta. Jedna od njih bile su cipele: kraljica je uvek isključivo nosila nisku stabilnu petu, dook su tanke visoke stiletto štikle bile uvek off limits. Gola koža je strikno bila zabranjena, bilo da se radi o rukama, dekolteu ili nogama (dužina suknje nije smela biti iznad kolena, čak i ako dune vetar). Ukoliko bi u večernjim prilikama i nosila haljine bez rukava, Elisabetha ih je stilizovala uz ogrtače, jaknice i stole uz duge rukavice, naravno. Njene poznate jednostavne jednobojne komabinacije u kombinaciji sa sakoima ili mantilima mogle bi poslužiti kao puškice za Pantone paletu, a činile su da se uvek ističe u gomili. 

 

Legendarni look: Kraljica Elizabeta i njeni modni kodovi (фото 7)
Legendarni look: Kraljica Elizabeta i njeni modni kodovi (фото 8)
Legendarni look: Kraljica Elizabeta i njeni modni kodovi (фото 9)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor