Pretraga

Dizajnerka Mona Lacko o esenciji modnog brenda

Tekst: Milica Nedeljković

Mona Lacko je modna dizajnerka poreklom iz Subotice. Studije je završila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, nakon čega odlučuje da se vrati u rodni grad i tamo započne da gradi istoimeni modni brend. U fokusu Mone Lacko su bezrodni komadi, ona je vođena nekonvencionalnim teksturama i idejom da je brend više od etikete. Eksperimentiše sa tekstilnim materijalima, održivim pristupom i vibrantnom paletom boja, a pažnju javnosti je privukla techno underground kolekcijom kada se na najstarijem i najuticajnijem takmičenju mladih i neafirmisanih modnih dizajnera u regionu, Portanova Fashion Incubator-u, našla među pet najboljih. Zašto nam je potrebna modna decentralizacija, na kojim se mestima krije inspiracija i šta u biti čini jedan modni brend u razgovoru nam otkriva Mona Lacko.

Dizajnerka Mona Lacko o esenciji modnog brenda (фото 1)

Predstavi nam se, ko je Mona Lacko i otkud ona u svetu mode?

Mona Lacko je pre svega modna dizajnerka. Studije sam završila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu; osnovne studije tekstilnog i modnog dizajna i master studije teorije i kulture mode. U svetu mode sam se zapravo našla veoma očekivano, jer sam od malena volela da eksperimentišem sa odevanjem i upravo sam se tu i profesionalno pronašla.

Kolekcija kojom si se pre šest godina predstavila na takmičenju mladih i neafirmisanih modnih dizajnera u regionu - Portanova Fashion Incubator - kada si se našla među pet najboljih bila je inspirisana techno underground kulturom. Šta ti je inspiracija danas?

Danas mi je inspiracija, kao i tada, sve što me okružuje. Od ljudi i emocija, umetničkih dela, muzike, pa sve do tehnologije. Apsolutno nema pravila i zaista uživam u tom procesu neopterećenog pronalaska inspiracije.

Zanimljivo je da si odlučila da ostaneš u rodnom gradu, Subotici, i baš tu gradiš karijeru. Posebno ako uzmemo u obzir da je reč o modnoj industriji.

Jeste. Zapravo je bilo veoma jednostavno! Sećam se, na fakultetu smo jednom prilikom razgovarali o decentralizaciji modne industrije i koliko ona više ne zahteva da budete na određenom mestu kako bi bili deo nje. Možeš da budeš apsolutno bilo gde u svetu, sve što ti treba je pristup internetu. Upravo tada sam shvatila da imam zeleno svetlo za povratak u Suboticu i pokretanje sopstvenog brenda.

Dizajnerka Mona Lacko o esenciji modnog brenda (фото 2)

Kakav je tvoj utisak o stilu mladih na našim prostorima? Koliko tu ima ličnog izraza, a u kojoj meri igraju na sigurno?

Ima zaista divnih individua (mladih i starijih) koji imaju svoj upečatljiv lični stil, ali je uočljivo da se većina oslanja na to neko “šablonsko” odevanje. Nažalost to je nešto što je i za očekivati, s obzirom na enormni uticaj fast fashion kompanija. Upravo ovaj problem imamo ne samo kod nas, već i u celom svetu.

Dizajnerka Mona Lacko o esenciji modnog brenda (фото 3)

Na koji način pristupaš kreiranju, šta je to što svojim komadima želiš da preneseš?

Mene zapravo prvenstveno inspirišu tekstilni materijali. Pri kreiranju i stvaranju uvek prvo njih biram i tek onda smišljam šta ću da napravim. Kreiranje mi je pre svega proces u kojem zaista uživam i upravo to i želim da prenesem na odeću i aksesoare koje stvaram. Bitno mi je da se zabavljam i uživam u samom procesu stvaranja.

Dizajnerka Mona Lacko o esenciji modnog brenda (фото 4)

Vođena si nekonvencionalnim tekstilom i teksturama. Kakav je tvoj stav prema održivosti?

Pojam održive mode već pratim nekoliko godina unazad i trudim se da se edukujem što više na tom polju. Najviše sam naučila prateći ffm platformu gde zaista imate sve potrebne informacije kako pristupiti i razumeti ovu tematiku. Održivom modom treba da se pozabave svi koji su deo modne industrije i oni koji planiraju da postanu, s obzirom da je upravo ona jedna od najvećih zagađivača naše planete. Treba da se edukujemo na tom polju i da svoje znanje prenosimo na nove naraštaje dizajnera. Prethodnih nedelja sam baš imala priliku da održim radionicu sa decom u Petnici, gde su za zadatak dobili stvaranje odevnih predmeta od reslova materijala. Mislim da je budućnost modnog dizajna u pametnom, ekološkom i transparentom pristupu stvaranja.

Dizajnerka Mona Lacko o esenciji modnog brenda (фото 5)

Koje su po tebi elementarne čestice jednog modnog brenda?

Dobar brending, dobar dizajn, kvalitet, transparentnost i dobar tim.

Šta ubuduće možemo da očekujemo od Mone Lacko?

Trenutno smo u isčekivanju drugog deteta i onda sledi kraća pauza, ali se sledeće godine vraćam sa dugo isčekivanom novom kolekcijom i raznim kolaboracijama! Jedva čekam!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor