Pretraga

Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella

Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella

Tekst: BURO247.ru

Priča o tome kako je nastala legendarna Disney zlica iz filma “101 dalmatinac”, Cruella de Vil, stigla je u naše bioskope, a kako svi već odavno znaju, u ovom deljenju ulogu igra Emma Stone. Priča nas vraća u 1970. godinu u doba kada se u Londonu rađala pank kultura . Garderoba koju Cruella nosi takođe je ispala i pank i kul, a evo čime se vodila kostimografkinja Jenny Beavan.

U istoimenom filmu iz 1996. Cruella, koju je igrala neponovljiva Glenn Close, ima svoju modnu kuću. U prequel verziji, Cruella, aka Estella, tek počinje da gradi svoju dizajnersku karijeru o kojoj mašta od ranog detinjstva. Kako se ispostavilo, modni svet je taj koji je probudio okrutnost u heroini i transformisao Estellu u Cruellu. Modna industrija u ovom filmu nije ništa manje demonizovana u odnosu na “Đavo nosi Pradu”. U jednoj sceni, baronica, vlasnica modne kuće u kojoj Cruella radi, direktno joj govori kako ima talenat, ali da moda zahteva instinkt ubice. Ovo nije metafora.


CHARLES JAMES I CRUELLIN DEBI

Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella (фото 1)
Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella (фото 2)

Estella se u svom novom izdanju prvi put pojavljuje na crno-belom balu kod baronice i to bez pozivnice. Ona pali beli svileni ogrtač, a ispod njega je crvena haljina koja je u suprotnosti sa crno-belim dress kodom bala i tako izaziva baronicu. Kostimografkinja Jenny Beaven inspirisala se drapiranom haljinom iz 1950. dizajnera Charlesa Jamesa, koju je delimično rekonstruisala posebno za Emmu od tankih traka tkanine. Ali, prema zapletu filma, ova haljina je iz stare kolekcije baronice, koju je Estela našla u vintage radnji i prilagodila je svom stilu.

Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella (фото 3)
Haljina, Charles James, 1955. iz kolekcije muzeja Metropolitan 


VIVIENNE WESTWOOD I CRUELLA PANK

Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella (фото 4)
Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella (фото 5)

London, sedamdesete. U to vreme, Vivienne Westwood i Malcolm McLaren otvorili su svoj butik koji je inspirisao britanski pank pokret. McLaren je okupio svoj bend Sex Pistols, a Vivienne je bila zadužena za njihov izgled. Da bi se dočarala veza između Cruellae i pank pokreta sedamdesetih, u filmu se koristi Sex Pistols font sa omota njihovog jedinog studijskog albuma "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols". Isti je korišćen i za naslov u novinama o Cruellinim ispadima, a ona sama u svojoj vojničkoj jakni i ogromnoj suknji jako podseća na Vivianne. Kostimografi su pronašli jaknu u vintage radnji u Los Anđelesu, a suknju je udruženim snagama izvezla armije studenata, stažista i zanatlija. Još jedna nit koja povezuje Vivienne i Cruellau jeste da su obe samouke dizajnerke.

Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella (фото 6)
Vivienne Westwood Jesen / Zima 1990.
Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella (фото 7)
Vivienne Westwood Jesen / Zima 1993.


GALLIANO I HALJINA SA NOVINSKIM PRINTOM IZ KAMIONA ZA SMEĆE 

Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella (фото 8)
Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella (фото 9)

Revenge-dressing tematika razvija se kako radnja filma odmiče. U jednoj sceni, kamion za smeće stiže na bal kod baronice i izbacuje Cruellau sa hrpom smeća iz kolekcija njenih suparnika. Njen top je napravljen od novina i automatski podseća na Dior iz perioda kada je na njegovom čelu bio John Galliano. "Smeće" je zapravo haljina koja se vuče kako kamion odmiče.

Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella (фото 10)

ALEXANDER MCQUEEN I LEPTIRI

Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella (фото 11)
Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella (фото 12)
Ovi dizajneri inspirisali su garderobu koju nosi najnovija Disney zloća Cruella (фото 13)
Alexander McQueen proleće / leto 2011.

Režiser filma, Craig Gillespie, kaže da je Cruella za njega zapravo Alexander McQueen. ”Njegov revolt prema establišmentu, šokantne revije i provokacija veoma su slični onome što Cruella radi.” Da bi pokazala baronici šta sve ume i može, Cruella pravi haljinu u potpunosti izvezenu čaurama leptirima, uveravajući sve da je reč o pozlaćenim perlama, a oni nesumnjivo podsećaju na leptire koji su se često simbolično pojavljivali u kolekcijama koje je radio McQueen. Kada je Sarah Barton došla na mesto kreativnog direktora posle smrti poznatog kreatora, ona mu je odala počast svojom prvom kolekcijom u kojoj se našla haljina u potpunosti izvezena lažnim leptirima. U Disneyovom filmu leptiri su pravi.

Ovaj članak prvobitno se pojavio na buro247.ru

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor