Pretraga

Svi smo mi Jugoslovenka!

Svi smo mi Jugoslovenka!

Koja je ideja iza nove Mates kampanje?

Tekst: BURO.

Video: Jasna Prolić
Foto: Jasna Prolić

Sa brendom Mates smo ste svi dobro upoznati. Ako i niste makar slučajno videli njihove komade onda ste sigurno naišli nekada i negde na neku od njihovih fantastičnih kampanja od kojih niste mogli da odvojite pogled. Pa, zašto bi sada bilo drugačije? Ali hajde da ostavimo sa strane garderobu. Ono što nas oduševljava jeste: ideja! I kako da se ne oduševimo kada pomenemo "Jugoslovenku"? Navru nam odmah sećanja (lepa), navru nam odmah emocije koje nas vezuju za 80te (opet lepe), navru nam odmah stilske asocijacije na slobodu. 

Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 1)

Upravo je to ono čime su se vodili Saša i Marko kada su se odlučili da snime ovu kampanju pod nazivom "Pozno leto". Najbolje je da to sami objasne i zato im prepuštamo reč.  A sve je teklo otprilike ovako:

POČETAK

U periodu trajanja karantina, razmišljajući kako da adekvatno animiramo publiku došli smo na ideju da pratioce uključimo u istraživanje za letnju kolekciju i formiranje mood boarda. Tako smo započeli jedan interesantan i šarenolik proces u okviru kog smo gledali filmove, slušali muziku, preslušavali stare intervjue, razgledali porodične fotografije i čitali tekstove o mestima gde se izlazilo, gde se omladina okupljala - sve na temu osamdesetih godina u Jugoslaviji. Ljudi su nam pisali, slali svoje predloge, svoje omiljene numere kao i filmske naslove pa i fotografije iz ličnih arhiva koje datiraju iz tog perioda. Na kraju smo uspeli da napravimo jedan multimedijalni kolaž koji je apsolutno oslikavao atmosferu tog vremena.

Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 2)
Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 3)
Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 4)
Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 5)

DODATAK

Pred sam kraj karantina došli smo na ideju sa Ivom Čuljak da napravimo kolab kolekciju pa smo odlučili da “80-e” ostavimo za kraj leta.

Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 6)
Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 7)
Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 8)
Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 9)

INSPiracija

Pogledali smo dosta filmova ali nekako su najveći utisak na nas ostavili filmovi "Una" i "Nije lako s muškarcima". Možda je to jedna tanka linija koja bi kolekciju podelila na komade koje bi nosila Una Vojvodić (Sonja Savić) i na one druge koje bi ponela Gordana Diklić (Milena Dravić). Ali sigurni smo u to da bi se one rado i menjale za outfite.

Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 10)
Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 11)
Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 12)
Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 13)

RAZRADA

Mnoge komade uradili smo samo u jednom primerku i nećemo ih ponavljati. Od nekih smo napravili dve veličine i tu je kraj. Ovo je kolekcija u koju smo uvrstili najviše unikatnih komada do sada. Posvetili smo se tehničkim detaljima - zadržali smo muške krojeve i komfornu siluetu, istraživali smo tehnike krojenja autentične za te godine, čak smo i dekonstruisali haljinu Sašine mame iz tog vremena (Sanja dress). Posvetili smo detaljima veliku pažnju i birali smo autentičnu dugmad, a za neke smo ih komade i tretirali presvlačenjem u osnovni materijal koji je karakterističan za osamdesete.

Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 14)
Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 15)
Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 16)
Svi smo mi Jugoslovenka! (фото 17)

SNIMANJE

Kampanju smo po prvi put snimali više dana. Četiri uzbudljiva dana, avantura i druženje, obilaženje prelepih lokacija i vreme sa izuzetno prijatnim ljudima na svakom koraku. Prvi dan smo proveli u Beogradu. Napravili smo nekoliko fotografija u omiljenom nam hemijskom čišćenju "Dry Cleaning", zatim u "Sava" parfimeriji i na kraju u frizerskom salonu "Ružica". Pančevo (bife mesne zajednice Tesla), zatim kafana "Bugi" u Dubovcu kao i kamp "Oaza" u Beloj Crkvi bili su rezervisani za drugi dan. Treći i četvrti dan posvetili smo hotelu "Omorika" na Tari. Neizmerno smo zahvalni svima koji su nam izašli u susret i dali podršku na lokacijama tih dana. Svaka od ovih lokacija zadržala je autentničnu atmosferu i poslužila kao savršena scenografija za kampanju koju je objektiv Jasne Prolić zabeležio poput kadrova iz filmova koji oslikavaju to vreme.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor