Pretraga

Upoznajte 5 dizajnerki koje menjaju svet patika

Upoznajte 5 dizajnerki koje menjaju svet patika

Tekst: Tina Lončar

Svi znamo ko su vodeća muška imena u svetu dizajna patika, ali šta je sa ženama?

Ako je verovati statistici, žene na modu troše 226% više od muškaraca. Velika većina onih koji sa diplomama izlaze sa najprestižnijih modnih fakulteta takođe su žene, čak 85%. No, uprkos svemu tome, moda je industrija kojom vladaju muškarci. Samo 14% žena nalazi se na ključnim pozicijama 50 najmoćnijih svetskih brendova, a kada govorimo o industriji patika, ženska imena se gotovo uopšte ne spominju. Reč je o niši kojom nadmoćno dominiraju muškarci. Baš zato, pronašli smo pet sjajnih žena koje odlučile da plivaju uzvodno i da upravo u industriji patika ostave svoj pečat. I to im ide jako, jako dobro.

ALEALI MAY

Upoznajte 5 dizajnerki koje menjaju svet patika (фото 1)

Osim što radi kao stilistkinja, model i modna konsultantkinja, Aleali May su mediji nadenuli i laskavu titulu “kraljice patika”. Premda je nedavno napunila tridesetu, May može da se pohvali sjajnim modnim saradnjama. Mlada May je, naime, jedna od samo dve žene koje su dizajnirale patike za Nikeov brend Jordan i prva žena koja je kreirala unisex Air Jordan model, a danas je posebno prepoznata po načinu na koji spaja streetwear i luksuz.

May je rođena u Los Anđelesu, studirala je marketing na Columbia College-u u Chicagu, a svoj profesionalni put započela je u brendu Louis Vuitton. No, stvari su počele da se događaju nakon što je dobila poziciju u RSVP Galleryju Virgila Abloha i Don C-a. To je bilo vreme kada je May počela ozbiljnije da se zanima za modu i da se upoznaje sa streetwearom, ali i da ulazi u uticajne krugove koji će je kasnije dovesti do Jordana. Jordan i May bili su savršen par. Osim njene istančane estetike i poznavanja streetweara, May je od detinjstva gajila ljubav prema hip-hopu i košarkaškoj kulturi. Sve to je dovelo do “familije” Jordan 2016. godine. Od tada do danas, svoju je viziju utkala u brojne Air Jordan modele, a najveći uspeh postigla je modelom “Millennial Pink” Jordan 6 koji je rasprodat za samo četiri minuta.

YOON AHN

Upoznajte 5 dizajnerki koje menjaju svet patika (фото 2)

Ubrzo nakon što je na univerzitetu u Bostonu diplomirala grafički dizajn, Yoon Ahn je osnovala svoju firmu Ambush. Firma se prvo bavila dizajnom omota muzičkih albuma, posebno za njenog muža, japanskog repera Verbala. No, kada su se Yoon i Verbal 2003. godine preselili u Tokio, Yoon je odlučila da se posveti dizajnu nakita. Godinu dana kasnije pokrenula je brend Antonio Murphy & Astro čija je specijalnost bio nakit inspirisan hip-hopom. Nakon što je njen nakit poneo i Kanye West, Yoon je konačno dospela u uticajne modne krugove, a poznanstvo sa  Virgilom Abloh i Kimom Jonesom otvorilo joj je mnoga vrata. Yoon i Verbal su 2008. godine pokrenuli brend dizajnerskog nakita Ambush, a Yoon je 2018. počela da radi na poziciji dizajnerke nakita u Dior Homme.

Ambush je sarađivao sa mnogim brendovima kao što su A Bathing Ape Off-White, Louis Vuitton, Dr. Martens i Sacai, no najuspešnija je bila saradnja Yoon Ahn sa brendom Nike koja je započela 2018. godine. Yoon se pokazala kao sjajna dizajnerka patika, što je na kraju dovelo do nekoliko saradnji sa popularnim sportskim brendom. Nike Air Adjust Force x Ambush poslednja je u nizu, a Yoon je svoj talent za dizajniranje patika pokazala i u ekskluzivnoj saradnji sa brendom Converse.

CHARLOTTE LEE

Upoznajte 5 dizajnerki koje menjaju svet patika (фото 3)

Charlotte Lee rođena je u ruralnom delu Engleske, u okrugu Somerset, u kom je i provela djetinjstvo. Studirala je dizajn obuće na univerzitetu DeMontfort, a svoj put prema karijeri iz snova započela je stažom u brendovima kao što su Grenson i Clarks. Nakon što je diplomirala, 2014. godine počela je da stažira u New Balance-u. Od tada do danas, Lee je dizajnirala brojne popularne New Balance modele poput 327, 237 i XC-72, često pronalazeći inspiraciju u bogatoj arhivi brenda i prilagođavajući estetiku savremenim potrebama.

Za razliku od ostalih dizajnera patika, koji su često i sami kolekcionari, Lee do pozicije u New Balance-u o patikama nije znala skoro ništa. U intervjuu za Sneaker Freaker izjavila je kako se ne seća da je u detinjstvu imala patike te da ju je i danas teško videti u markiranoj odeći jer najčešće sama pravi ono što nosi. No, to što je u svet patika ušla bez ikakvog znanja i nostalgije za nekim starim modelima, smatra svojom najvećom prednošću. “Moj manjak znanja o industriji patika ima svoje prednosti, patike gledam na drugačiji način”, izjavila je.

JUDY CLOSE

Upoznajte 5 dizajnerki koje menjaju svet patika (фото 4)

Reebok legendarni model patika Shaq Attaq je 2017. godine proslavio svoj 25. rođendan, a povodom “četvrtine veka” na sceni, brend je u toku te godine izbacio legendarni model u različitim kombinacijama boja za sve sneakerheade koji su želeli da se dočepaju legendarnog modela. Prve su, naravno, bile patike u originalnom miksu boja koju je na košarkaškim parketima devedesetih nosio Shaquille O’Neal, a koje je dizajnirala Judy Close. Close, tada u kasnim dvadesetima, želela je da dizajnira model koja će odražavati Shaqovu osobnost, želela je da budu funkcionalne, ali i “velike, odvažne i upadljive”.

I ubola je hit. Shaq Attaq je za Reebok bila vrlo posebna, ako ne i ključna, patika nakon koje više ništa nije bilo isto. Bila je to prva Reebokova saradnja sa velikom NBA zvezdom i početak proboja na košarkaške terene, ono čemu su svi sportski brendovi stremili. Close je u Reeboku provela veliki deo svog radnog veka, i to u dva navrata, od 1987. do 1996, te od 2011. do 2018. godine i ostavila neizbrisiv trag u istoriji brenda.

GEORGINA JAMES

Upoznajte 5 dizajnerki koje menjaju svet patika (фото 5)

“Georgina James je verojatno najveće ime u svetu patika za koje nikada niste čuli”, napisao je blog Klekt. No, iako šira javnost za nju nikada nije čula, Georgina James važi za jednu od najcenjenijih dizajnerki u istoriji brenda Nike. U Nike-u, naime, radi već 15 godina, a tokom svog radnog veka promenila je brojne sektore uvek radeći iz senke i polako se uspinjući karijernom lestvicom.

Davno prije nego što se pridružila Nikeu, Georgina je studirala na Cordwainers College of Art and Design na prestižnom London College of Fashion. Nakon studija, pridružila se britanskom brendu Kangol, a zatim brendu Lacost kao dizajner obuće. No, uporna u želji da radi za Nike, preselila se u SAD. Želja joj se ostvarila 2007. kad je postala deo Nike tima, a njeno zaduženje prva je bilo da kreira modele klasične Nike siluete za evropsko tržište. U relativno kratkom roku, Georgina se našla na poziciji u kojoj je nadzirala čitavu žensku liniju patika, dok je danas na mestu kreativne direktorke muške linije.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor