Pretraga

Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru

Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru

Tekst: Manda Javorina

Nikad dosta. Možda zvuči malo pretenciozno ali kada se radi o dizajnerima sa naših prostora i iz komšiluka čija nas kreativnost oduševljava - upravo je tako. Ovaj put vam predstavljamo četiri brenda nakita koja svakako treba da imate na svom radaru i podržite.

Monoi

Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 1)
Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 2)
Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 3)

Ljubav prema minimalizmu i plemenitim metalima odvela je ovog brata i sestru u kreativne vode - osnovali su brend nakita Monoi. Iako su po struci oboje arhitekti, Marko i Maja Bačanin, krajem 2018. godine, postali su dizajneri nakita inspirisanog geometrijom i modernom arhitekturom. Njihov nakit nije vezan za trend ili sezonu, što je jedan od glavnih atributa ovog minimalističkog brenda, pomalo je edgy, ali jednostavan te se izrađuje od najkvalitetnijeg srebra ili zlata. Svakom komadu koji su dizajnirali i napravili potrebna je osoba sa svim svojim manama, vrlinama i mišljenjem koja će ga nositi i tako dizajn dodatno oplemeniti i prilagoditi ga sopstvenom stilu. Fokusom na jednostavnu estetiku, ali bez žrtvovanja udobnosti, ovaj nakit se spontano uklapa u bilo koji način oblačenja ili priliku.

Mammii 

Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 4)
Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 5)
Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 6)

Dizajnerka nakita Maja Miletić stoji iza hrvatskog brenda nakita mamii jewellery i nedavno je predstavila najnoviju kolekciju Triptih nastalu kroz turbulentnu 2020. godinu uz zalete i pauze, uz velike planove i stavljanje istih u mirovanje, uz veliku nadu i uz tihi, neprimetni trud. Modeli su izrađeni od srebra i metala sa 24-karatnom pozlatom uz dodatak dragog i poludragog kamenja. Oblike za svoj nakit, kao i inspiraciju, Maja pronalazi u prirodi: "Tekstura stijena oblikovanih polako, stotinama godina, morem i vjetrom predstavlja vrijeme. Savršene su u nesavršenosti i prikazu prošlosti. To je princip prirode koji želim usvojiti u svom životu i ne opterećivati se postizanjem savršenog." Samo jedan pogled na njene komade pokazuje koliko je u tome i uspela.

Rename

Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 7)
Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 8)
Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 9)

Iza brenda Rename stoji Nikolina Kostur koja je brend osnovala 2008. godine i od tog dana lično izrađuje svaki komad nakita u svojoj radionici. Ovu priču započela je na poslednjoj godini studija grafičkog dizajna, a danas su njeni komadi poznati po svom savremenom minimalističkom skulpturalnom dizajnu koji u sebi spaja elemente moderne umetnosti, arhitekture ali i prirode. Materijali koje Nikolina koristi su drvo i pleksiglas, dok su linije koje prati asimetrija i kontrast tekstura.  

Circle of Trust

Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 10)
Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 11)
Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 12)

Diskretan koliko mu i samo ime govori, nakit sa COT potpisom je delikatan, prefinjen i dragocen. Izrađen je od plemenitih metala i po želji, dragog kamenja i potpuno customizable što znači da će svaka vaša želja za prilagođavanjem biti ostvarena. Tako možete birati kombinacije slova ili simbola koja prave, kao i vrstu zlata i kamena. Napraviti svoju kolekciju nakita sa ličnim značenjem je uz njih lakše nego ikad. Dodatni bonus: ovi komadi su kao beskrajna igra slaganja i kombinovanja. On trend.

Eja Collection

Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 13)
Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 14)
Upoznajte domaće i regionalne brendove nakita koje treba da imate na svom radaru (фото 15)

Najmlađi brend na ovoj listi, Eja.Collection, pojavio se praktično pre svega nekoliko nedelja. Iza njega stoje dve drugarice, Katarina Lakićević i Ivana Vuković, koje su dugo razmišljale i želele da se bave dizajnom nakita i stvaraju klasične modele sa savremenim twistom. Rezultat su komadi koji zaista mogu da se nose 24/7, komadi sa kojima se živi. Inspiraciju za ime pronašle su u baki svoje drugarice koju su unuci zvali Eja, a čiji se besprekoran stil urezao u njihovo pamćenje. Zato su svoj nakit želele da poistovete sa njom. Izrađen je od žutog, roze i belog zlata, srebra i, po porudžbini, od pozlaćenih metala a sve ručno i u njihovoj radionici u Beogradu, dok se prodaja obavlja preko Instagrama. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor