Ekskluzivno iz LONDONA: Trendovi sa LFW koji će obeležiti naš stil u narednoj sezoni

Glavna urednica BURO. Global International nas ekskluzivno sprovodi kroz trendove koje izdvaja sa Nedelje mode u Londonu, i (još bitnije) kako će uticati na nadolazeću sezonu.
18.03.2024.
RECOMMENDED

Nedelja mode u Londonu je ove godine obeležila svoj četrdeseti rođendan. Organizacija British Fashion Council nema nameru da usporava, stavljajući fokus na nova imena i britansku tradiciju i kulturu. Evo našeg izbora najboljih trenutaka, trendova i stvari koje ne smete propustiti, ekskluzivno sa LFW.

ENGLESKE RUŽE

Simbol britanskog stila bio je sveprisutan na tokom LFW. Erdem se inspirisao šafranom, indigom i crvenim Rossini ružama za svoje operske kapute, suknje i večernje haljine. Conner Ives stilizovao je Ellu Richards (da, mislimo na unuku Keitha Richardsa) u dugačkoj haljini od jakarda sa ručno iscrtanim ružama. Sjajni uzorci ruža primećeni su i kod Marques’ Almeide, koji se vratio na scenu posle duže pauze. Yuhan Wang se ugledao na ruže iscrtane po posuđu za svoje dizajnerske komade, dok je i Molly Goddard svrstala ruže u svoju kolekciju u vidu prelepih kašmirskih džempera i balskih haljina od tila.

240217 Molly Goddard AW24 17 0755 LFW
Molly Goddard
conner ives aw24 24
Conner Ives

TRENCH 2.0

Za svoju treću kolekciju za Burberry, Daniel Lee nastavio je da istraživuje značaj britanske estetike i predstavio mantile od različitih vunenih i kožnih tkanina. Ove sezone, JW Anderson se igrao sa proporcijama i narativom nostalgije – irski dizajner pretvorio je ostatke mantila u topove. Sličan pristup imao je i Eudon Choi, koji je svoju lirsku kolekciju posvetio antičkom rimskom gradu Pompeju i dekonstruisao klasičan britanski stil. Majstori elegancije i seksapila KNWLS su radili sa sličnim konceptima i predstavili vrhunske kapute sa nabranim rukavima i pencil suknje inspirisane mantilima.

Burberry Winter 2024 Show Look 58
Burberry

DOUBLE-DECKER BUS

Ako bismo LFW morali da opišemo jednom nijansom, to bi bila upadljiva i sveprisutna crvena karakteristična za double-decker autobus. Erdem je izabrao ovu nijansu za svoje svilene pidžame i haljinu sa kristalnim ukrasom koja je ukrala šou, inspirisana legendom opere Mariom Callas. U svojoj feminističkoj izjavi protiv konvencionalnog muškog stila, Dilara Findikoglu je radila sa najsvetlijim nijansama crvene za svoje korsete, kožne brusove i aksesoare za kosu u obliku mašni, stvarajući upadljiv vrtlog ženske energije. Marques’ Almeida su se opredelili za svetlo crvenu nijansu za organza crvene bluze. Molly Goddard se, kao što smo već pomenuli, igrala sa istom paletom boja za svoje zabavne haljine, dok je tu nijansu Simone Rocha izabrala za pletiva.

ERDEM Autumn Winter 2024 Collection Jason Lloyd Evans 44 1
Erdem
Dilara Findikoglu AW24 Runway Press look10
Dilara Findikoglu

DOLAZI MLADA

Na reviji Connera Ivesa, britanska pripadnica društvene elite Tish Weinstock se našla u ulozi mlade i zatvorila je reviju u providnoj organza venčanici, ukrašena čipkom od žice napravljeno od ostataka slušalica iz fabrike Kolkatia, koja se nalazi odmah pored Ivesove radne prostorije. Dilara Findikoglu je u svojoj feminističkoj kolekciji poseban deo posvetila mladama, i u skladu sa time je svoju kolekciju moćnih haute couture venčanica imenovala Beyond Mind and Question of Time. Simone Rocha je predstavila bezvremenske transparentne ogrtače, obogaćene balaklavama ili lažnim krznom. Bora Aksu je odao počast avanturističkom životu, uzvišenoj umetnosti i bezvremenskom stilu američke vajarke Eve Hesse, i prikazao romantične venčanice od čipke i mekih ručno pletenih haljina od angorske kože.

Bora Aksu AW24 005
Bora Aksu

A šta bi mlada nosila na severu? Norveški brend Holzweiler nudi odgovor selekcijom udobne pletene odeće u beloj boji koja bi vas grejala čak i u ekstremnim vremenskim uslovima. Susan Fang nastavlja da istražuje svoju zemlju snova, ispunjena ljubavlju i dobrotom, gde ništa nije nemoguće: dizajnerka je svoje mlade obukla u košuljaste haljine i organza haljine ukrašene čipkastim cvetovima. Mlade kod Marques’ Almeide su prošetale pistom u satenskim stajlinzima koji izgledaju chic, ali su i udobne, pružajući beskrajne mogućnosti da venčanje provedete igrajući do jutra.

Hlozweiler AW24025
Holzweiler

TVOJ TIM

Dilara Findikoglu je predstavila još jednu majstorski izrađenu kolekciju, oda mističnoj ženskoj energiji, gde se poigrala sa oblikovanim dresovima za fudbal, upareni sa mini šortsevima. Daniel Lee je za Burberry takođe razmišljao o navijačima fudbala, i upotrebio šalove kojima je obgrnuo glave svojih modela. Conner Ives je isto razmišljao o sportu, te je kompletirao svoju kolekciju sa ragbi polo majicama. Za svoj dugo očekivani povratak na LFW, Marques’ Almeida su na pistu doveli „porodične timove“: njihovi prijatelji su zajedno sa svojom decom preuzeli spotlight na pisti. Dok je Saul Neš svojoj reviji dodao i element plesnog performansa, modele je obukao u dukserice i jakne sa Smiley logom, večnim simbolom tima optimista.

conner ives aw24 17 1
Conner Ives
Dilara Findikoglu AW24 Runway Press look21
Dilara Findikoglu
Saznaj više:
Povezani članci: