Koliko često i na koji način treba da čistite nakit kod kuće

  13.04.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/nakitciscenje_cover.jpg

  Čak i da nismo kod kuće, uhvatila bi nas groznica prolećnog čišćenja, zar ne? Preturanje ormana i njihovo sređivanje (po mogućstvu i editovanje), pravljenje letnjih kombinacija koje, složićete se, ne ide bez aksesoara u koji spada i nakit. Potpuno je svejedno da li ste zamislili debeli zlatni lanac koji hara Instagramom, nagomilane lančiće, barokne bisere ili male umetničke instalacije u vidu minđuša (sačekajte da se karantin završi ako vam je zapelo da napravite još koji pirsing, molimo vas) ali svakom komadu nakita je potrebno lupiti glanc.

  Na kraju krajeva, radi se o komadima koje nosimo isto koliko i odeću – vlro često i mnogo više. Pored toga, nakit dolazi u dodir i sa raznom kozmetikom koja može da ga ošteti ili mu unajmanju ruku ubije sjaj. I, ok, koliko često ga treba čistiti? Ukoliko se radi o komadima koje nosite svakodnevno, onda je jednom nedeljno ideal, a evo i kako. (hint: ne potapajte ga preko noći u Coca-Colu, pogotovo ako ima kamenčiće).

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586783090708984.jpg

  Zlato (belo, žuto, roze)

  Pod uslovom da nije u kombinaciji sa drugim materijalima, a ako jeste koristite način za svaki od materijala (na primer dijamante, poludrago kamenje, bisere…)

  • U posudu sipajte jednaku količinu sredstva za čišćenje stakla i hidrogen peroksida. Potopite nakit i ostavite da odstoji petnaestak minuta. Sredstvo za staklo će ukloniti naslage prljavštine, a hidrogen ima antibakterijsko dejstvo.

  • Uzmite meku četkicu za zube i nežno istrljajte nakit.

  • Isperite pod mlazom tople vode.

  • Blago obrišite mekom krpom i ostavite da se osuši na vazduhu.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586783090222949.jpg

  Srebro

  • Stavite malu količinu sredstva za čišćenje srebra na čistu krpu (ne na papirne ubruse) i istrljajte nakit potezima gore-dole (kružni naglašavaju ogrebotine).
  • Često okrećite krpu kako oksidirani sloj ne bi ponovo završio na nakitu.
  • Ukoliko nemate sredstvo za čišćenje srebra, napravite ga sami od sode bikarbone i mlake vode u odnosu 3:1. Jedini dodatni korak jeste da ovu pastu treba isprati, a nakit dobro osušiti i izglancati mekom krpom.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586783091594297.jpg

  Dijamanti i drago kamenje

  Svi stručnjaci se slažu da dijamante i drago kamenje treba profesionalno čistiti dva puta godišnje, a u međuvremenu ako ih nosite često, pratite sledeće korake.

  • Sipajte toplu vodu u činiju i dodajte deterdžent za sudove pa potopite nakit i ostavite ga da odstoji dvadesetak minuta.

  • Nežno očistite kamenje mekom četkicom za zube, ne trljajte jako.

  • Isperite nakit pod mlazom tople vode. Ponovite sve ako je potrebno.

  • Za brisanje koristite tkaninu (najbolje pamučnu) pošto papir i salvete mogu izgrebati metal, ali najbolje je da nakit ne sušite detaljno već da pustite da se sam osuši na vazduhu.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586783091398598.jpg

  Biseri, opal i poludrago kamenje

  Biseri i opal su najosetljiviji za čišćenje, ne smeju se ostavljati “da odstoje” u vodi, pogotovo ne sapunjavoj. Osim što im se tako može oštetiti površinski sloj, može se oslabiti i konac na kom su biseri nanizani.

  • Rasprostrite nakit na meku krpu.

  • Očistite ga mekom toplom vlažnom krpom – ukoliko prljavština baš neće da siđe, možete napraviti blag rastvor šampona u vodi i preći preko bisera ili opala ali ih odmah i isprati pod mlazom tople vode.
  • Osušite nakit mekom krpom i rasprostrite ga da se osuši – ovo je posebno važno ako su u pitanju niske bisera koje mogu opteretiti nakvašen konac.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586783091019483.jpg

  Pozlaćen i posrebren nakit

  Nikada ne koristite četkice (ili pastu) za zube, ma koliko bile meke, zato što mogu izgrebati tanak sloj plemenitog metala.

  • Za zlato koristite samo i sključivo meku suvu krpu i nežne pokrete.

  • Za srebro možete koristiti malu količinu sredstva za poliranje srebra (kupljenog ili uradi-sam, svejedno je) ali pokreti moraju biti nežni kako se ne bi skinuo sloj srebra.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586783091463478.jpg

  Rodijum

  Takođe nije pogodan za četkice i pastu ali se čisti pod mlazom tople vode.

  Bižuterija

  Najbolji način za čuvanje bižuterije je prevencija: premažite je tankim slojem bezbojnog laka za nokte koji će preduprediti da promeni boju i uvek čuvajte bižuteriju na suvom mestu.

  Saznaj više:
  Povezani članci: