Džejn Birkin: Život ikone jedne epohe

16.07.2023.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/670x830-3.jpg

Džejn Birkin izgradila je kultni status i ime koje je sinonim za stil, harizmu, ženstvenost i prirodnost (na francuski način). Mada je rođena u Britaniji, karijeru je izgradila u Francuskoj, koju je osećala kao svoj dom.

Iako je doprinela umetničkoj baštini u više disciplina, ova žena je mnogo veća od svoje bogate karijere. O tome svedoče sledbenice i sledbenici njenog kulta širom planete. Ono što izdvaja njen umetnički izraz iz mase jeste prirodnost i sposobnost da se na duboko emotivnom nivou poveže sa publikom, prevazilazeći jezičke barijere bilo da je u pitanju film ili muzika.

Šaputavi glas i besprekoran lirski senzibilitet slavio je njenu ženstvenost na svakom nastupu, a bilo ih je mnogo, s obzirom da je nastupala do svoje 75. godine.

Relationship goals

Find a man who looks at you the way Serge Gainsbourg looks at Jane Birkin

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/1689552219967626.jpg

Iako je ovaj tekst omaž jednoj zaista značajnoj ikoni pop kuture, ne možemo da ne spomenemo njenu ljubavnu vezu koja je nezavisno od nje same izgradila entitet o kome se priča decenijama. Reč je, naravno, o Serž Geinsburgu i fenomenu masovne romantizacije njihove romantične veze. Činjenica je da su od samog početka privlačili ogromnu pažnju javnosti: on je već uveliko bio zvezda kada su se upoznali, a ona mlada lepotica na putu da ostvari karijeru i pokaže svoje ostale kvalitete. Koliko joj je veza sa Seržom pomogla, kada je reč o umetničkoj i ljubavnoj kompatibilnosti, toliko je i odmogla jer je konstantno bacala senku na njenu individualnost, što je zahtevalo dodatne napore da se iznova umetnički izgradi i dokaže.

Jedno je ipak sigurno, zajednički studijski album i bezbroj zajedničkih fotografija na kojima su srećni i opsednuti jedno drugim, ostavili su traga u vidu arhetipske slike kako jedna romantična veza, prepuna strasti i zaljubljenosti treba da izgleda. Slika koju svi na neki način dodatno romantizujemo i dan danas.

Trajni uticaj

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/1689552330388099.jpg

Uticaj Džejn Birkin seže daleko od njenih umetničkih dostignuća, kao i od čuvene Hermès torbe koja nosi njeno ime. Njen jedinstven osećaj za stil i modni izbori učinili su je apsolutnom ikonom. Kada govorimo o njenom boemskom šiku bez napora, zamišljamo njenu sliku sa prepoznatljivom korpa tašnom. Ova fotografija je inspiracija modnih entuzijasta, kao i ideja vodilja imnogih narednih modnih trendova.

Konačno, njen uticaj nije ograničen samo na svet mode, revolucionarnije od toga je njeno neprihvatljivo prihvatanje sopstvene seksualnosti i ujedno odbijanje da se povinuje društvenim očekivanjima. Ubedila nas je da je samopouzdanje jedan od najbitnijih faktora, kada se iznova i iznova polemiše o lepoti, jer ona svakako deluje zadovoljno što je baš u svojoj koži, slaveći svoje telo smelim odevnim kombinacijama, koje iako otkrivaju dosta, ne postaju vulgarne. Ona je prosto pronašla tu savršenu meru i osnažila žene da izadju iz tradicionalnih konzervativnih okvira još davnih sedamdesetih godina prošlog veka.

Saznaj više:
Povezani članci: