Converse najavljuje novu kolekciju od recikliranih materijala

  08.09.2023.
  RECOMMENDED

  Dok se industrija patika suočava sa prekomernom proizvodnjom i otpadom, Converse nastavlja da uvodi inovacije oko toga šta se može reciklirati kod patika. Ovaj brend je nedavno lansirao najnoviji model u svojoj Upcycled kolekciji nazvan Upcycled Flannel Chuck 70. Ove starke napravljene su od materijala od flanela koji je prethodno korišćen.

  Converse je prvi put lansirao Upcycled kolekciju 2015. godine kao interni eksperiment. 2017. godine, kompanija je uspostavila partnerstvo sa dobavljačem tekstila i reciklažnom kompanijom Beyond Retro kako bi kolekciju proširila na potrošače.

  ,,Početni interni eksperiment poslužio je kao osnova za važno pitanje: Od čega ne možete napraviti Chuck Taylor? Naš tim je otkrio da je jedina granica mašta“, rekao je Brandon Avery, potpredsednik globalne inovacije u Converse. ,,Naše patike možemo napraviti od gotovo čega: automobilskih sedišta, kaputa i čak vodootpornih koverti.“ 

  Prethodne Converse Upcycled kolekcije lansirane 2019. i 2022. godine uključivale su stare farmerke i odeću od baršuna.

  Sa Upcycled Flannel kolekcijom, Converse je definisao uzorke flanela koje želi da prikaže, a Beyond Retro je nabavio odeću sa tim uzorcima. Novi flanel nije proizveden, nego je iskorišćen postojeći. Prosečno, od jedne prethodno nošene košulje od flanela napravljena su dva para gornjih delova patika Upcycled Flannel Chuck 70.

  Trenutne projekcije predviđaju da će globalno tržište sportske obuće vredeti više od 95 milijardi dolara do 2025. godine, skoro dvostruko više u odnosu na vrednost iz 2016. godine od 55 milijardi dolara. Prema podacima iz World Footwear Yearbook, svake godine se proizvodi preko 24 milijarde parova obuće, pri čemu patike čine najveći deo. Proizvodnja patika čini 1,4% globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte, što je posebno značajno kada se uporedi sa vazdušnim saobraćajem, koji je odgovoran za 2,5%.

  Osim toga, Converse radi na tome da guma u njihovim patikama bude održivija. Njihov cilj je da do 2025. godine 10% gume u njihovim patikama bude reciklirano. Takođe, postavljen je cilj da se za đonove koristi 22-40% recikliranih ili ponovo upotrebljenih gumenih otpadaka.

  Saznaj više:
  Povezani članci: