Institut za kostim u Metropolitan muzeju najavljuje izložbu koja slavi dizajnerke

  18.08.2023.
  RECOMMENDED

  Institut za kostim njujorškog muzeja Metropolitan najavljuje izložbu na jesen, pod nazivom ,,Žene oblače žene“, koje će biti otvorena od 7. decembra 2023. do 3. marta 2024. godine. Izložba će odati počast umetničkom i kreativnom radu ženskih dizajnerki i modnih kuća koje vode žene od 20. veka do danas. Od Vivienne Westwood do Miuccia Prada, više od 70 različitih dizajnerki će biti predstavljene kroz oko 80 eksponata. Manje poznate dizajnerke, poput Ann Lowe i novije savremene kao što su Anifa Mveumba (iz Hanifa) i Hillary Taymour (iz Collina Strada), takođe će biti prikazane.

  ,,Naša jesenja izložba pružiće priliku da se publika upozna sa kritičkom istorijom inovativnih dizajnerki, koje su igrale ključne uloge u nastajanju mode kakvu danas poznajemo,“ u saopštenju je izjavila Melisa Huber, viša kustoskinja instituta.

  ,,Prepoznajući da su doprinosi žena modi nemerljivi, naša namera ovom izložbom jeste da to proslavimo izložbom koja će biti stalna kolekcija instituta i prikazivaće bogat timeline modne istorije zapada. Nadamo se da će ova izložba podstaći značajne razgovore među našim posetiocima i da će se istaći raznovrsnost veliki doprinos žena u ovom polju.“

  Saznaj više:
  Povezani članci: