Birkenstock kao modni fenomen

  19.07.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/670x830-7.png

  Birkenstock modni trend nije nešto što nas šokira, pa čak ni ne iznenađuje.

  Ova, pre svega, udobna letnja obuća je kontinuirano prisutna na streetfashion sceni i voljen je komad mnogih insta influenserki.

  Birkenstock je nemački brend koji izrađuje obuću još od davne, 1774. godine. Prvi klijenti su bili popovi i časne sestre, a startovao je kao porodični biznis sa tradicijom koja je udobnost i ortopedsku savršenost nametala kao apsolutni prioritet. Prolazile su godine, decenije, pa i vekovi, sa njima i ratovi, inflacije, procvat kapitalizma i visoki apetiti potrošačkog društva, a kompanija se prilagođavala, usavršavala nove tehnologije izrade i širila se ka globalnom tržištu.

  Sredinom šezdesetih godina prošlog veka nastala je prva verzija Birkenstock sandala, onih kojima danas odajemo počast. Ubrzo potom je američka turistkinja, Margot Fraser, obilazeći nemačke znamenitosti, a usput očajnički tragajući za nekom udobnom obućom kako bi makar malo ublažila bolove u stopalima i nastavila turističku turu, naišla na baš, pa pogađate: Birkenstock sandale. Bol je kao rukom odnešen, a Birkenstock su se konačno lansirale i prekookeanski, pa preko Kalifornije, stigle do Arizone, a ostalo je istorija..

  Američka turistkinja sa problematičnim stopalima je u međuvremenu postala milijarderka, a proizvodnja ove obuće ju je nadživela i predviđa joj se i dalje blistava budućnost.

  Ipak, poslednjih skoro deset godina se može reći da je Birkenstock na vrhuncu, što neki dovode u vezu sa hajpom hipster kulture, jer su na velika vrata ušli u high-end street grupaciju. Održivi materijali i neutralna paleta boja su bili dodatni poeni za novo ekološki osvešćeno društvo koje se zalaže za usporavanje masovnih trendova.

  Povrh svega ovaj par obuće je veoma zahvalan za kombinovanje, bilo da su u formi papuča, sandala ili klompi. Mogu se stilizovati na razne načine: uz farmerke i majicu, lepršave- boho suknje, haljine, pa čak i na oversized odela. Jednostavno, na tržištu ih održava fuzija udobnosti i stila, što ih čini trajnim i uticajnim trendom u modnoj industriji, pa čak i kada ih stavljaju u kategoriju poželjne „ugly“ obuće.

  Saznaj više:
  Povezani članci: