Princeza Diana imala je dve osvetničke haljine, a drugu je nosila na Met gali

  08.05.2024.
  RECOMMENDED

  Ako vas je ikada zanimala princeza Diana, ili moda, onda vam je sigurno poznat termin „revenge dress“. Haljina koju je bivša supruga sadašnjeg kralja Charlesa nosila na prvom događaju, nakon što je on priznao svoju vanbračnu vezu s Camillom Parker Bowles, bila je crna, kratka i izazovna, te je zbog kontroverznog trenutka u kojem ju je princeza obukla, dobila naziv „osvetnička„.

  Famoznu „revenge dress“ Diana je nosila na zabavi magazina Vanity Fair u junu 1994. godine, kada je premijerno emitovan dokumentarac „Prince Charles tell-all“ kojim je današnji kralj  trebalo da spere ljagu sa svog  imena, s obzirom na to da je nakon razvoda od Diane, tri godine ranije, postao prilično nepopularan u javnosti. Međutim, on je u dokumentarcu priznao preljubu, odgovorivši na novinarsko pitanje da li je bio veran Diani sa: „Da. Sve dok stvari nisu krenule nizbrdo“. 

  diana osvetnicka haljina

  Oči javnosti bile su uprte u Dianin sledeći potez, koja ju je zaprepastila na potpuno neočekivan način – haljinom. Koktel haljina u kojoj se pojavila na pomenutoj zabavi, iako vrlo glamurozna i elegantna, nije priličila jednoj princezi – značajno je otkrivala ramena i bila potpuno pripijena uz telo, a čak je i sama forma sa naborima i šlepom bila nekonvencionalna. U kreaciji britanske dizajnerke grčkog porekla Christine Stambolian, Diana se pojavila samo nekoliko sati nakon emitovanja Charlesovog „priznanja“. 

  Princeza Diana imala je još jednu „osvetničku“ haljinu

  Međutim, nakon oslobođenja od ograničenja Kensingtonske palate, osvetničko oblačenje princeze Diane nije se završilo tu. Nakon razvoda, kontinuirano je koristila svoju slobodu da nosi odeću koja krši kraljevski protokol, a njen izgled na Met Gala događaju 1996. godine je sjajan primer. Met Gala je te godine bila je posvećena Christianu Dioru, a na događaju su blistale Christy Turlington, Linda Evangelista, Diane Sawyer, Betsy Bloomingdale, gde se među elitnim zvanicama pojavila i princeza Diana – kao zvezda večeri.

  princeza diana

  Diana je na Met gala event došla sa dugogodišnjom prijateljicom, modnom urednicom Liz Tilberis, činilo se, bez velike pompe. No, novinari su se pobrinuli da njen dolazak na protekne pompezno – fotografije bivše princeze u haljini s čipkastim detaljima iz prve haute couture linije Johna Galliana za Dior kružile su po medijima narednih dana, a Vogue ih je krstio sa „njen najmanje kraljevski izgled do sada“.

  princeza diana 2

  Iako su od njenog vremena pravila u britanskoj kraljevskoj porodici popustila, Diana će ostati upamćena kao neko ko je kršio pravila kad je oblačenje u pitanju – 1985. na večeri u Beloj kući nosila je haljinu bez rukava, što je bilo nedopustivo, a protokol je prekršila i kad je na školskom takmičenju princa Harryja trčala bosih nogu. Kada se pojavila u Gallianovoj haljini, koja je podsećala na spavaćicu, bilo je jasno da je Diana koja nosi najlon čarape ispod suknji i konzervativne džempere sa printom ovčica, stvar prošlosti. 

  Fotografije: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: