Da li će jedna od najpoznatijih robnih kuća na svetu bankrotirati?

    16.07.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/barneys_cover.jpg

    Barney’s New York je u ozbiljnom problemu

    Kultna njujorška robna kuća Barney’s se izgleda priprema da objavi bankrot. Vest se širi poput požara pošto se radi od o jednom od simbola Menhetna (iako trenutno postoji dvadeset osam lokacija širom Amerike). Business of Fashion prenosi da se Barney’s muči sa visokim rentama i činjenicom da se profil kupaca drastično promenio poslednjih godina. Ipak, nisam sigurna da ih možemo posmatrati baš kao žrtve koje je „moderno vreme pregazilo“. Za sve postoji razlog, a jedan od glavnih u ovoj priči je, čini mi se, i nespremnost robne kuće Barney’s da preduzme mere koje bi je aktivno približilie savremenom kupcu.

    Tokom 2014. godine, Barney’s je morao da plati odštetu od preko pola miliona dolara zbog toga što je kupce koji nisu bele kože stavljao pod pojačan režim prismotre dok su u radnji. Odbili su i da prodaju veće veličine. Kada se na ovakve (rasističke i šovinističke, ako smem da dodam) ispade doda činjenica da je kompanija sve samo ne digital native, jasno vam je da bez ozbiljnih promena čitava priča nije ni mogla da se razvije u drugačijem pravcu. Zvanična izjava predstavnika robne kuće o tome kako su im kupci i dalje najviši prioritet, data u ponedeljak, odzvanja malo šuplje, zar ne?

    Mnogi ne znaju da je Barney’s već jednom bankrotirao, ali u formi reorganizacije. Ta vrsta bankrota, za razliku od likvidacije, je kupcima i onima koji posmatraju “spolja” takoreći nevidljiva. A u slučaju Barney’s prošli put se ovaj bankrot završio prodajom investitoru, verovatnim opraštanjem duga i unutrašnjim promenama. Recept je upalio jednom, možda se neko nada da će upaliti opet. Ipak, javnost nije upućena o kojoj vrsti bankrota kolaju glasine niti su joj dati finansijski podaci. Ukoliko je u pitanju likvidacija, Barney’s će jednostavno prestati da postoji.

    U sektoru prodaje, bankrote izazivaju tri velika razloga: prevelik dug, previsoke rente i prevaziđen poslovni model. Jasno je da se Barney’s suočava sa sva tri. Teoretski postoji šansa da preživi. A da li ta šansa postoji i u praksi? Kada bi Barney’s plaćao mnogo niže kirije i ne bi imao zaduženja, da li bi bio zdrav poslovni model? Nije verovatno. Radi se u robnoj kući ukorenjenoj u tradiciji koja nikako ne uspeva da sustigne konkurenciju koja je “rođena” online. Njihova baza kupaca je sve starija i starija, a mlađe generacije nikako da dođu u značajnom broju. Barney’s je ugrožen, ne zbog toga što ljudi imaju nešto posebno protiv ove robne kuće kao takve, već zbog toga što se tehnologija i društvo razvijaju na način na koji se razvijaju. Ne tvrdim da je ovo kraj, ali da li biste se začudili da je kraj blizu? Ako jeste, onda je to zaista kraj jedne ere.

    Saznaj više:
    Povezani članci: