Pretraga

Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova kolaboracija je eksplozija boja i geometrije!

Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova kolaboracija je eksplozija boja i geometrije!

Tekst: BURO.

Kada je Memphis grupa prikazala svoju prvu kolekciju u Milanu 1981. godine stvorio se novi, drugačiji dizajn pravac koji podrazumeva jake boje, postmodernizam, geometriju, odbacivanje funkcionalnosti... Kako je 2021. godina u kojoj se obeležava čak 40 godina postojanja grupe i pokreta koji je osnovao Ettore Sottsass, svedoci smo različitih načina obeležavanja tog značajnog jubileja.

Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova kolaboracija je eksplozija boja i geometrije! (фото 1)

U Vitra dizajn muzeju traje izložba „Memphis: 40 Years of Kitsch and Elegance“ koja je otvorena u februaru, a prošle nedelje brend Saint Laurent se pridužio proslavi na svoj način. Naime, oni u svojim koncept radnjama Rive Droite u Parizu i Los Anđelesu slave Memphis pokret kroz svojevrsnu izložbu.

Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova kolaboracija je eksplozija boja i geometrije! (фото 2)
Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova kolaboracija je eksplozija boja i geometrije! (фото 3)
Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova kolaboracija je eksplozija boja i geometrije! (фото 4)

U radnjama su izloženi komadi Memphis dizajna koje je odabrao kreativni direktor brenda Saint Laurent Anthony Vaccarello, tu je i „Tawaraya Ring“ Masanorija Umede (1981), bokserski ring koji je u svojoj dnevnoj sobi u Monaku imao i Karl Lagerfeld (on je 1983. godine ispunio svoj stan na moru isključivo komadima Memphis grupe, a 1991. godine komadi su prodati na velikoj Sotheby’s aukciji).

Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova kolaboracija je eksplozija boja i geometrije! (фото 5)

Pored originalnih komada koji su izloženi i koje svi zainteresovani mogu izbliza da prouče, tu je i posebna mini kolekcija koju je Vaccarello dizajnirao direktno inspirisan Memphis estetikom. U ponudi su duksevi sa elementima u boji i sa delovima u printu šahovskih polja, kao i otkačene patike koje deluju kao nešto što je ispalo iz filma „Povratak u budućnost“. Takođe, postoji limitiran broj retkih Memphis monografija što je informacija koja će odabradovati sve istinske ljubiteje tog dizajn pokreta. Instalacija će u radnjama biti do 23. juna, a kolekcija je dostupna i online. Posebnu poslasticu predstavlja činjenica da su u kolekciji dostupni i detalji za dom kao što su vaze i posuđe.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor