Salvatore Ferragamo je ponovo u centru pažnje

    08.09.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/ferragamo_cover.jpg

    Šta se sprema sa pomalo zanemarenim italijanskim brendom?

    Predugo sam u ovom poslu – ako računate kad sam počela da manijački pratim šta se dešava u modnom svetu, to mu dođe skoro ceo život – da bih verovala da se neke stvari dešavaju slučajno. Ma koliko me prvobitno boleo pogled na vintage Mugler haljine iz kojih su prošle godine počele da se prelivaju određene gospođe koje nisu Jerry Hall, Linda ili Nadja i Estelle, brend je upravo zahvljujući njima preživeo/oživeo u popularnoj kulturi. Fast fashion kopije su, ako je verovati dvojcu Diet Prada, samo čekale da neko prvo prošeta original pa da se nađu u prodaji i zatim obavile svoj zadatak: kolektivna svest je osvežena, a odeću sa Mugler etiketom iako iza nje više ne stoji sam Manfred Thierry Mugler ponovo možete kupiti.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/1599648028179674.jpg

    Nešto mi govori da se neka vrsta preporoda ili juriša na mlađu generaciju sprema i u Palazzo Ferragamo u Firenci. Korona ili ne, porodica je očigledno odlučila da igru vrati na nekadašnji nivo i zato smo sada u prilici da uživamo u ne jednoj, nego dve priče koje fokus stavljaju na samog Salvatorea Farragama, osnivača brenda. Sam zaplet bazira se na arhetipu “od prosjačkog štapa do sopstvene palate” koji je, realno, i istinit.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/159964807089311.pnghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/1599648095709974.png

    O Ferragamu, njegovim skromnim počecima u seocetu pored Napulja, emigraciji u SAD i osvajanju Holivuda pa zatim i povratku u Italiju i kupovini gorepomenute palate na obali reke Arno u kojoj se danas nalazi i muzej, Guadagnino je sklopio otprilike dva sata materijala, a kao osnova za dokumentarac korišćena je Salvatoreova autobiografija “Shoemaker of Dreams”.

    E sad, da li biste želeli da vam istu tu autobiografiju, na engleskom doduše, pročita Stanley Tucci? Možda Jessica Alba ili Isabella Rosselini? Ako ste odgovorili sa “da”, klan Ferragamo vam izlazi u susret svojim novim podkastom. Objavljen je nekoliko dana pre premijere filma u Veneciji, a koncipiran tako da holivudske zvezde čitaju po jedno poglavlje iz knjige „Shoemaker of Dreams“. Ukupno ih ima 22, a ako vam se dopadnu naslovi poput “Ekspert za cipele i bebe” pa poželite i fizički da nabavite knjigu, nema problema, reprint je u pripremi.

    Oduvek sam volela Salvatore Ferragamo. Nevidljivu sandalu, platforme u duginim bojama i salonke koje su napravljene posebno za Marilyn Monroe (a jedan model možete kupiti i danas u okviru posebne kolekcije najlegendarnijih modela). Iskreno, zanima me da vidim šta će iz svega ovoga da se ispili. Watch this space.

    Saznaj više:
    Povezani članci: