Pretraga

Završen je Filmski festival u Kanu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke

Završen je Filmski festival u Kanu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke

Tekst: BURO.

Ovogodišnji Filmski festival u Kanu doneo nam je duplo uzbuđenje, praktično dozu za dve godine pošto je prošlogodišnja izostala. Pomnije nego ikad smo pratili sve što se dešava i cirkulisanje ljudi, a sada već pravimo liste filmova koje želimo da odgledamo čim pre. Sumirali smo utiske i prenosimo vam najbolje trenutke koje ste možda propustili (a i ako niste, uživaćete da ih pogledate ponovo).

ZLATNA PALMA

Julia Ducournau"TITANE"


Zlatna palma poslednji put je dodeljena filmu "Parazit" režisera Bong Joon Hoa 2019. godine, a nakon jedne godine pauze ovaj put je drugi put u istoriji festivala otišla u ženske ruke (prvi put je to bila Jane Campion 1993. za svoj film “Klavir”. Julia Ducournau dobila je nagradu za film "Titane" (a u gafu koji je zaprepastio publiku, Spike Lee je kao predsednik žirija njeno ime kao glavnog dobitnika greškom pročitao na samom počeku dodela nagrada). Njen nasilan film podelio je kritičare u dva tabora i neki ga hvale zbog originalnosti, a drugi kritikuju haotičnosti. Ipak, svi se slažu da u sebi nosi ogromnu energiju, a opisan je kao "horor tela" koji se vrti oko glavne junakinje koja u svojoj glavi ima implantiranu titanijumsku pločicu. Svakako jedva čekamo da ga pogledamo.

Završen je Filmski festival u Kanu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 1)
Završen je Filmski festival u Kanu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 2)

Zlatna palma: “Titane”
Grand Prix dele filmovi: “A Hero” i “Compartment No. 6”
Nagradu žirija dele filmovi: “Ahed’s Knee” i “Memoria”
Najbolja glumica: Renate Reinsve, “The Worst Person in the World”
Najbolji glumac: Caleb Landry Jones, “Nitram”
Najbolja režija: Leos Carax, “Annette”
Najbolji scenario: Ryusuke Hamaguchi, “Drive My Car”
Camera d’Or: “Murina”, Antoneta Alamat Kusijanović
Zlatna palma za kratkometražni film: Tian Xia Wu Ya, Tang Yi
Posebna pohvala žirija za kratkometražni film: “Ceu de Agosto”, Jasmin Tenucci

NAJBOLJA IZDANJA SA CrvenOG tepihA 


Završen je Filmski festival u Kanu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 3)
TINA KUNAKEY, VALENTINO
Završen je Filmski festival u Kanu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 4)
TIMOTHEE CHALAMET, TOM FORD
Završen je Filmski festival u Kanu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 5)
ELISA SEDNAOUI, ALBERTA FERRETTI

Kanski festival je festival crvenog tepiha isto koliko i filma pa se i ove godine mogao pohvaliti svojim posebnim miksom glumica, umetnica ali i starleta i modela (uglavnom u Chopard nakitu). Pored mora sirena haljina i onih u stilu grčkih boginja na koje smo realno već postali imuni, najzanimljivija izdanja ovaj put su nam došla od evropljanki poput Tinae Kunakey u Valentinu, Charlotte i Jane, Isabel Huppert i neprevaziđene Tilde Swinton, ali i muškaraca. Chalamet, Spike Lee, Josh O'Connor i Almodovar pokazali su nam kako se to savršeno pokazuje originalnost na crvenom tepihu, a da se ne postane karikatura.

NAJBOLJA HALJINA

Bella HIDID NOSI SCHIAPARELLI 


Završen je Filmski festival u Kanu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 19)

Njene fotografije preplavile su svet svega nekoliko minuta nakon što je zakoračila na crveni tepih u ovoj haljini i to sa dobrim razlogom. Pluća od zlata govore sve, na svim nivoima (i pritom izgledaju kao art instalacija). Schiaparelli scores again!

Završen je Filmski festival u Kanu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 20)
Završen je Filmski festival u Kanu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 21)

Najbolji momenat CELOG FESTIVALA: Tilda i Timmy LOVE


Znamo da se radi o vrhunskim glumcima ali ovo se ne može lažirati. Zaljubili smo se u energiju koja vlada između Tilde Swinton i Timotheeja Chalameta. 

O tome koliko jedva čekamo da pogledamo novi Andersonov film "The French Dispatch" ne treba ni govoriti.

Završen je Filmski festival u Kanu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 22)

NAJNERAZUMLJIVIJI TRENUTAK

Sharon Stone I DOLCE & GABBANA


Sharon Stone je miljenica Kanskog festivala, na neki način i njegova dobra vila (kada se uzme koliko je vremena i energije posvetila amfAru). Poslednjih godina nije se na njemu pojavljivala koliko ranije pa je njen prvi iskorak na ovogodišnji crveni tepih očekivan sa ogromnim uzbuđenjem ali... Nasuprot naslovima koji hvale ovu haljinu sa potpisom Dolce&Gabbana, ne možemo da ne ostanemo zbunjeni. Za nekog ko je inače poznat po tome da uvek pogađa u metu, nije nam jasna princeza bebi-plava instalacija sa raznobojnim cvećem koje podseća na krep bukete u izlozima ništa više nego što nam nije jasan teški crni ajlajner. Na svu sreću, Sharon se već na sledećem pojavljivanju vratila u svoju moćnu preciznu estetiku i na mesto kraljice (i festivala i mode).

Završen je Filmski festival u Kanu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 23)

NAJBOLJI BEAUTY FESTIVALA

seda kosa


Andy McDowell, Helen Mirren, Jodie Foster i Sharon Stone su se kao po dogovoru na crvenom tepihu pojavile sede kose. Nikad glamuroznije i nikad samopouzdanije. Obožavamo!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor