Pretraga

Zašto svi pričaju o Halstonu? Ovo su njegove najpoznatije kreacije

Zašto svi pričaju o Halstonu? Ovo su njegove najpoznatije kreacije

Tekst: BURO247.ru

Potpuno očekivano, u BURO. redakciji se poveo razgovor o najnovijoj seriji koju je potpisao Ryan Murphy. Radi se, naravno, o projektu koji se bavi životom i radom Roya Halstona, verovatno najpopularnijeg američkog dizajnera sedamdesetih. Pošto u samoj seriji odeća zapravo nije u prvom planu (što je delom i šteta) donosimo vam neke od najvažnijih Halstonovih kreacija koje su definisale celu jednu eru.  A o tome šta nam je ostavila jedna od njegovih najbližih saradnica Elsa Peretti, već smo pisali

Zašto svi pričaju o Halstonu? Ovo su njegove najpoznatije kreacije (фото 1)

košulja-haljina od veštačkog antilopa (ULTRASUEDE®)


Halston je kreirao glamuroznu odeću za žene kao što su bile Bianca Jagger, Elizabeth Taylor i njegova bliska prijateljica Liza Minnelli, a sve sa idejom da osmisli svršenu haljinu za svakodnevni život. Upravo to jeste Ultrasuede® košulja-haljina (od veštačke antilop kože koja je razvijena u Japanu tokom ranih sedamdesetih). Legenda kaže da je Halston ovu tkaninu video prvo na drugom dizajneru Issey Miyakiju, a da je 1972. godine napravio svoju prvu košulja-haljinu od ovog materijala - jedan od najslavnih komada sa njegovim potpisom koji je postao i simbol cele dekade. Sam kroj haljine preuzet je od muške košulje: karakteristična kragna, manžetne sa dva dugmeta, ravan kroj uz male modifikacije - kopčanje je počinjalo niže nego na muškim modelima košulja, a kaiš je isticao ženstvenenu siluetu. I da, haljina se mogla prati u mašini. 

Zašto svi pričaju o Halstonu? Ovo su njegove najpoznatije kreacije (фото 2)
Zašto svi pričaju o Halstonu? Ovo su njegove najpoznatije kreacije (фото 3)


pillbox šešir koji je nosila JACQUELINE KENNEDY


Zašto svi pričaju o Halstonu? Ovo su njegove najpoznatije kreacije (фото 4)

Halston je svoje prve korake u modi započeo kao šeširdžija, nakon što se doselio u NJujork (rođen je u Ajovi, a studirao je u Čikagu). Radio je u poznatoj robnoj kući Bergdorf Goodman i postao slavan kada je Jacqueline Kennedy ponela njegov pillbox model na inauguraciji svog muža 1961. Halston se uz osmeh prisećao kako je tog dana duvao jak vetar i kako je Jackie držala šešir rukom tako čvrsto da ga je ulubila. Ipak, ceo svet je želeo da imitira Prvu damu - pa su oni koji su kopirali Halstonove modele čak dodavali i to ulubljenje.


koso krojene DRapirane haljine


Halstonove haljine su jednostavno obavijale žensko telo i kretale se sa njim - što je bio jedan od njegovih najvećih uspeha kao dizajnera. Da bi se tkanina tako ponašala i isticala pokret, tkanina je morala biti sečena pod uglom, a sama haljina koso krojena. "Bacio bi parče kanine na pod, isekao ga, podigao i obavio ga oko tebe i voilà, to parče materijala je postajalo haljina,” prisetila se Pat Cleveland u dokumentarcu o legendarom dizajneru. U istom filmu, kustos njujorškog muzeja koji pripada Institute of Fashion Technology divi se Halstonovim krojevima. Kreator je često sve svodio na najjednostavnije forme i često šio od samo jednog komada tkanine uz reči "manje je više". 

Zašto svi pričaju o Halstonu? Ovo su njegove najpoznatije kreacije (фото 5)
Zašto svi pričaju o Halstonu? Ovo su njegove najpoznatije kreacije (фото 6)


luksuzni kaftan


Zašto svi pričaju o Halstonu? Ovo su njegove najpoznatije kreacije (фото 7)

U Halstonovoj izvedbi čak su i hipi kaftani izgledali poput večernjih haljina. Pravio ih je od skupocenih tkanina i insistirao da budu krojeni pod uglom od 45 stepeni kako bi zadržali fluidnost. Njegova čuvena kolekcija tye-dye kaftana predstavljena je 1970. Kostimografkinja Netflix serije, Jeriana San Juan, rekreirala je deset ovakvih komada vodeći se Vogue arhivama i muzejskim eksponatima. Među njima se u seriji pojavljuje i jedan original. 


halter haljine


Holstonove večernje haljine pozivale su se na grčki ogrtač himation: otvorena leđa, dekolte, drapiranje. U njegovim rukama ovi motivi postajali su neverovatno senzualni, a njegova najpoznatija silueta jeste haljina sa jako tankim gotovo nevidljivim bretelama i takozvanim halter kopčanjem oko vrata koja se nosi isključivo bez grudnjaka. Upravo od ovakvih modela bila je sačinjena legendarna garderoba koju je Michelle Pfeiffer nosila u filmu "Lice s ožiljkom" 1982. Sam Halston nije učestvovao u pravljenju ovog filma ali su se kostimografi inspirisali upravo Halston glamurom sedamdesetih. 

Zašto svi pričaju o Halstonu? Ovo su njegove najpoznatije kreacije (фото 8)
Zašto svi pričaju o Halstonu? Ovo su njegove najpoznatije kreacije (фото 9)

Ovaj članak prvobitno je objavljen na buro247.ru

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor