Pretraga

Saznajte ko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerka nakita iz serije \"Halston\"

Saznajte ko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerka nakita iz serije "Halston"

Od nje redovno pozajmljuje i Bottega Veneta

Tekst: Manda Javorina

Zahvaljujući novoj Netflixovoj seriji o američkom dizajneru Halstonu, trenutak kada je američka moda (zajedno sa Studio 54 mitologijom) stavljena na svetsku mapu, vratila je u žižu interesovanja i legendarnu dizajnerku nakita Elsu Peretti koja je umrla u martu ove godine. Njeno ime je postalo sinonim za čuvenu kuću Tiffany & Co, a iako je rođena u Firenci i odrasla u Rimu, Elsin lik i delo će zauvek ostati vezani za Njujork (koji je napustila tek pre nekoliko meseci).

Karijeru je započela krajem šezdesetih kao manekenka, a sredinom sedamdesetih važila je za jednu od najglamuroznijih devojaka u Velikoj jabuci, te je zajedno sa Angelicom Huston i Pat Cleveland bila je poznata kao jedna od “Halstonettes” - muza legendarnog američkog dizajnera Halstona sa kojim je sarađivala dugi niz godina i kao model i kao dizajner.

Nakon četrdeset godina koje je provela u Tiffany & Co., slobodno se može reći da je obeležila njihov uspeh, a mnoge stvari bez kojih danas ne možete da zamislite svoju kolekciju nakita i koje danas kopiraju svi, dizajnirala je upravo ona. Pripisuje joj se da je reinventovala način na koji se nose dijamanti svojim konceptom "dijamanti na metar", cuff narukvice koje se danas smatraju apsolutnom klasikom ali i vratila u modu i evoluirala motiv srca svojom kolekcijom Open Heart koja je i dalje jedna od najprodavanijih linija nakita iz celog Tiffany & Co. 

Istina jeste da su zapravo mnogi njeni komadi danas izuzetno dobro prodavani, čak i kada ih "pozajme" neki drugi dizajneri i prodaju pod imenom drugog brenda (u tebe gledamo, Daniele Lee). Skrolujte i recite nam koliko ih prepoznajete.

equestrian belt, početak 70-ih

Saznajte ko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerka nakita iz serije "Halston" (фото 1)

Razumemo vas ako ste pomalo zatečeni i da, poprilično je poražavajuća činjenica da je jedan drugi globalni brend, danas među najpodavanijim na svetu upravo zbog aksesoara, u stanju da ga ovako lako pozajmi tuđu legendarnu kreaciju bez ikakvih posledica.

The Equestrian Belt jeste Elsina kreacija iz vremena kada je provodila noći na podijumu legendarnog kluba Studio 54. Na ovim fotografijama su Marisa Berenson i Gia Carangi, a veoma često ga je nosila i sama Elsa i to u srebrnoj varijaciji na temu. Ova metalna kopča i dalje može da se kupi na zvaničnom Tiffany & Co. 

Saznajte ko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerka nakita iz serije "Halston" (фото 2)
Saznajte ko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerka nakita iz serije "Halston" (фото 3)

diamonds by the yard, 1974.

Elsa Peretti osmislila je poseban koncept nošenja dijamanata: jednostavan, minimalistički i elegantniji od bilo čega što je svet do tad video. Kolekcija “Diamonds by the Yard” nastala je u 1974. godine kada je prvo počela da radi za Tiffany's. I dan danas se svi koristimo njenim načinom nošenja i slaganja delikatnih ogrlica, čak i kada ne znamo da je njen. 

mesh bra, 1975.

Ovaj grudnjak od pletenih zlatnih žica poput najfinijeg zlatnog pancira, prvi put se pojavio na reviji za brend Halston 1975, a dizajnirala ga je Elsa (u radionicama Tiffany & Co.) u isto vreme kada je dizajnirala i svoju ogrlicu-maramu.

Zoë Kravitz ponela je ovaj komad vredan 24.000 dolara na Vanity Fair Oskar žurci 2019. godine i uparila ga sa Tiffany & Co. dijamantima i Saint Laurent maksi suknjom.

Saznajte ko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerka nakita iz serije "Halston" (фото 4)

bone CUFF

Saznajte ko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerka nakita iz serije "Halston" (фото 5)

Sama Peretti objasnila je kako je inspiraciju za ove narukvice pronašla još u svom detinjstvu koje je provela u Rimu ali i posetama Gaudijevoj Casa Mila u Barseloni. "Kao dete sam sa dadiljom u Rimu često išla u kapelu Capuchin iz XVII veka, Sve prostorije bile su ukrašene ljudskim kostima. Mama je često morala da me šalje nazad da vratim neku kost koju sam kradom stavila u svoju torbicu. Stvari koje su nam zabranjene ostaju sa nama zauvek." 

Organska forma koja pomalo podseća na Wonder Woman ali čini da hladan metal izgleda toplo i meko. Elsine bone cuffs debitovale su na reviji za Halston početkom sedamdesetih, a dizajnirane su tako da "sede" na zglobu i imitiraju samu kost.

Saznajte ko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerka nakita iz serije "Halston" (фото 6)
Saznajte ko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerka nakita iz serije "Halston" (фото 7)

the snake

Senzualan, skulpturalan komad koji postoji i kao ogrlica, narukvica i pojas, istvremeno je i bezvremenski elegantan ali i jedinstven. Glava zmije ima ulogu kopče koja se otvara i omogućava da se ogrlica nosi na različitim dužinama.

Saznajte ko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerka nakita iz serije "Halston" (фото 8)
Saznajte ko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerka nakita iz serije "Halston" (фото 9)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor