Galerija Monolog od sada na novoj adresi, a otvaranje prati izložba Marka Lađušića 

Svemirski brodovi Marka Lađušića istražuju tamu i slike su koje apsorbuju svetlost.
21.11.2023.
RECOMMENDED

Za one koji žele da se upuste na kosmičko putovanje, Galerija Monolog predstavlja novi prostor na adresi Kralja Petra 26. Prva destinacija će biti izložba Svemirski brodovi, koja sadrži najnovija dela umetnika Marka Lađušića.

U najnovijoj postavci Svemirski brodovi u galeriji Monolog, Lađušićeva dela su oslikana najdubljom crnom bojom ikada proizvedenom na planeti, prikazujući jedinstvenu tehniku akrila koja apsorbuje svaki trag svetla – baš kao u svemiru oko nas.

Marko Ladjusic Svemirski Brodovi Galerija Monolog 2

Njegova najnovija serija radova Marka Lađušića, sa potpuno nereflektirajućim površinama, označava pionirski presek umetnosti i tehnologije. 

Svemirki brodovi su omaž njegovim dečačkim snovima i maštanjima, koja je, podstaknut kustosom Denisom Leom Hegićem, odlučio da prenese na platno. Sa decenijskom karijerom iza sebe, Marko ističe da ga dugo nije nešto na ovaj način dotaklo, ali i uplašilo, kao projekat za galeriju Monolog.

Marko Ladjusic Svemirski Brodovi Galerija Monolog 3

 

Ovo su moji počeci, moja intimna razmišljanja koja nisam do sada iznosio. Znači mi što je ceo tim galerije prepoznao vrednost jedne dečije fantazije i omogućio mi da je ispunim na ovaj način, rekao je Lađušić. 

Pridružite se umetniku i brojnim prijateljima galerije Monolog iz sveta muzike, filma i sporta na svečanom otvaranju 23. novembra od 19 časova, u novoj kući savremene umetnosti na adresi Kralja Petra 26.

Ulaz je besplatan. 

Marko Ladjusic Photo by Milos Sovilj 01

Marko Lađušić je slikar, vajar i umetnik multimedijalnih performansa. Radi kao redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde živi, a takođe predaje i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. 

Marko crpi inspiraciju iz svakodnevnog života i detinjstva, težeći da predstavi željenu imaginarnu stvarnost. Sa prepoznatljivim umetničkim stilom, konstruiše karakteristične sisteme koji su lišeni realistične gravitacije, prepoznatljivog motiva i tačnih proporcija. Njegove trodimenzionalne slike, ili strukture, konstantno se igraju sa percepcijom i razumevanjem, pozivajući posmatrača da učestvuje u izgradnji i otkrivanju mnogobrojnih slojeva boje i značenja. 

Fotografije: Nemanja Maraš, Miloš Sovilj

Saznaj više:
Povezani članci: