Izložba o Margiti Magi Stefanović na Kalemegdanu

    18.04.2024.
    RECOMMENDED

    Povodom proslave 60 godina od osnivanja Doma omladine Beograda, priređujemo nezaboravnu izložbu posvećenu jednoj od prvih velikih junakinja naše autorske rokenrol scene – Margiti Magi Stefanović.

    Ova spektakularna izložba nosi naziv „MAGI – KAD KRENEM KA“ i biće otvorena na Kalemegdanu u četvrtak, 25. aprila 2024. godine, s početkom u 18:00 časova, na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”.

    bfcbb3b5b6b46ea053514afa3da11862

    Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, kao autori izložbe, pažljivo su odabrali 113 fotografija naših izuzetnih fotografa: Goranke Matić, Srđana Vejvode, Gorana Vejvode i Aleksandra Kujučeva.

    Ove fotografije nisu samo dokumenti vremena već dragoceni prikazi života i karijere Margite Magi Stefanović. Po prvi put, mnoge od njih će biti ekskluzivno predstavljene javnosti, pružajući nam dublji uvid u bogato nasleđe ove izvanredne umetnice. Izložba će obuhvatiti razdoblje od pre njenog ulaska u grupu Katarina II 1982. godine, pa sve do poslednjeg albuma slavne Ekatarine Velike – „Neko nas posmatra“ iz 1993. godine.

    Margita Magi Stefanović, članica grupe Katarina II, kasnije poznatije kao Ekatarina Velika, postala je simbol potpuno nove uloge žena u rokenrolu. Njena uloga kao talentovane klavijaturistkinje i izvanredne muzičarke ostaje neizbrisiva u istoriji naše muzičke scene. Kroz njeno delo, postala je inspiracija mnogim generacijama i otvorila nove horizonte za žene u svetu rok muzike.

    Ovog proleća, tačno 40 godina od izlaska albuma „Katarina II“, imamo priliku da se setimo i proslavimo njen izuzetan doprinos. Da je među nama, ovog aprila bi Margita Magi Stefanović napunila 65 godina, te smo odlučili da ovo bude vreme da se njen značaj revalorizuje i da se trajno smesti među istaknute istorijske figure naše popularne kulture.

    magi

    Magi kao simbol jugoslovenske muzičke scene

    Grupa Ekatarina Velika obeležila je jednu briljantnu dekadu svojim izuzetnim radom, ostavivši neizbrisiv trag na jugoslovenskoj muzičkoj sceni. Tokom perioda od 1984. do 1994. godine, ova grupa je bila simbol artističkog i moralnog integriteta, čije je nasleđe i danas prisutno u savremenoj muzici.

    Ova izložba je prilika da se sećamo i odamo počast jednoj od prvih i najvećih junakinja moderne rok scene – Margiti Magi Stefanović. Kroz njen život i muzičku karijeru, ostaje nam neizbrisiv pečat njene umetnosti i uticaja na našu kulturu.

    94592c80a1f8b9429e079fb957c16b0a

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: